自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

轉校啦!第二間可能會鼓勵你個女完成中六和考DSE.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

跟本就係勸退!
廢話一堆,老師唔敢直接叫你女走

公爵府

2024年龍年勳章

rosenok 發表於 23-3-11 18:25
收返成績好的,DSE盤數

教 .好學生

我懷疑係⋯但係咁樣仲係教育嗎?!

子爵府

2024年龍年勳章

onon1022 發表於 23-3-11 09:19
今日家長日,阿女讀中三,成績唔算好叻,又唔係好差,不過學校老師叫佢轉讀VTC

話唔好浪費時間,又話VTC淨 ...

你個老師系吾系有問題?中三只係VTC收生最低要求,可以讀初級基礎文憑課程,如果中六讀就係可以讀d高級文憑課程,點會過咗中三就唔收啊

子爵府

2024年龍年勳章

onon1022 發表於 23-3-11 10:36
阿女學校係band1尾band2頭,其實佢係主要3科數學成績好差,真係好差差差,中英文啱啱好合格,生物個D最高分 ...

VTC另外有分全日制,同夜間制讀,我尾d老野都可以去讀

子爵府

貓咪達人 發表於 23-3-11 14:02
學校呃你,中六讀完一定有畢業證書
唔一定,可以係修業證書證明你讀完中六,畢業證書係有學業要求。

子爵府

2024年龍年勳章

onon1022 發表於 23-3-11 10:36
阿女學校係band1尾band2頭,其實佢係主要3科數學成績好差,真係好差差差,中英文啱啱好合格,生物個D最高分 ...

我建議你去教育局投訴佢,費時佢又同另一個家長咁樣講,真係毁左小朋友嘅前程啊

伯爵府

春季勳章

1314625 發表於 23-3-11 09:37
喺個女無長期缺課又有考MOCK的情況, 學校無權唔比畢業證書你個女. 當然啦, 外面機構一定係睇DSE書多過畢業 ...

唔合格,叫修業證書,唔喺畢業。
我當年學校都喺咁。但叫修業,畢業又如何,總之都喺有完成高中課程。

子爵府

2024年龍年勳章

hudsonchui 發表於 23-3-11 11:21
咩叫vtc?

職業訓練局
也細分為IVE

珍珠宮

今日家長日,阿女讀中三,成績唔算好叻,又唔係好差,不過學校老師叫佢轉讀VTC

老師好有問題
間學校更加有問題

珍珠宮

yan12345678 發表於 23-3-11 17:32
我建議你去教育局投訴佢,費時佢又同另一個家長咁樣講,真係毁左小朋友嘅前程啊

...

同意

直頭開名

伯爵府

老師大話連篇、吹得就吹❗❗❗

伯爵府

bearbear2003 發表於 23-3-11 17:31
唔一定,可以係修業證書證明你讀完中六,畢業證書係有學業要求。

原來bk真係咁多人無知到修業同畢業都唔識分辨

伯爵府

回覆樓主:

阿女目標明確
幾大原校升中6
考埋DSE
才畢業❗❗❗

男爵府

最怕學校逢二進一啫,我女話佢仲有以前小學同學讀緊中四/五(我女已大一)

子爵府

回覆樓主:

樓主自己睇下vtc入學要求,點會淨係收中三,中六仲多啲選擇,而且有中6學歷仲可以揀其他專上學院嘅課程,唔好俾老師昆,佢想呃你哋退學

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/parttime/application-information/evening-programmes/general-entrance-requirements/
attach0/tmp/phpbLzTTh

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

michelin888 發表於 23-3-11 17:54
原來bk真係咁多人無知到修業同畢業都唔識分辨

呢2日睇BK先知,真係好多人以為讀完中六就一定係中學畢業,學校就一定要比畢業證書

其實免強讀上中六定中途轉跑道,好睇個別學生實際情況,又唔係點免強都要響傳統學校迫孩子上去嘅,而呢個帖子樓主女兒嘅情況,好明顯暫時未有轉讀嘅需要。

公爵府

bearbear2003 發表於 23-3-11 17:31

樓主話老師話唔當佢個女完成中六課程,依家先中3就咁樣講,太不知所謂

珍珠宮

想當年我學校叫我drop科,又話咁嘅成績會考一定u,仲要見家長,最後我頂住2邊迫我,上堂個老師直頭當我隱形,最後會考出嚟係合格
我支持你女讀埋中六先

子爵府

貓咪達人 發表於 23-3-11 19:07
樓主話老師話唔當佢個女完成中六課程,依家先中3就咁樣講,太不知所謂
...

我估樓主都唔知修業同畢業的分别。其實你睇返樓主講係學校唔會俾佢女畢業,的而且確如唔合格就修業證書。畢業證書係有要求。
又咁講中三Band 1,我就唔會去VTC,頂晒轉band 2試吓

首頁

尾頁

跳至