自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

michelin888 發表於 23-3-11 17:54
原來bk真係咁多人無知到修業同畢業都唔識分辨
係囉,三,四十年前都已經修業同畢業有分,真係咁多人都唔知咁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

請問邊間中學?

子爵府

回覆樓主:

個老師都好衰喎,勸退,根本唔站在學生方面諗

男爵府

onon1022 發表於 23-3-11 11:03
回覆 whyyou 的帖子

唔係呀!係有兩位老師講,一位老師同我個女私下講,話過左中三唔收,另一位係班主任啱 ...
你老師肯定呃你. 邊會話過左中三唔收

VTC 最差係青年學院. 老師口中所指大概係佢,
但佢係由中三到中六都有. 中三入學就讀三年. 中六入就一年. 收學生同校風都幾差下. 諗下個個都中三入. 差過毅進.

以你女band1尾band2學校..就算考唔到大學, 起碼可以讀VTC IVE 高級文憑, 再差可以讀基礎文憑..

絕唔係中三入學嘅青年學院.

珍珠宮

onon1022 發表於 23-3-11 09:19
今日家長日,阿女讀中三,成績唔算好叻,又唔係好差,不過學校老師叫佢轉讀VTC

話唔好浪費時間,又話VTC淨 ...

亞女都想考埋DSE, 就讀到中六啦,努力考,就算無5或6科合格,一樣可以寫中六畢業,只不過証書吾系full cert. 可以要讀毅進,甘就系full cert ,當中英數合格

男爵府

唔知現時DSE 幾條二 難度, 但如果以ive 高級文憑入學要求等同五科會考合格.
band 1 學生爛船都有三分釘, 樓主女 dse 應該做得到. 再差先去到讀基礎文憑.

男爵府

onon1022 發表於 23-3-11 10:36
阿女學校係band1尾band2頭,其實佢係主要3科數學成績好差,真係好差差差,中英文啱啱好合格,生物個D最高分 ...
我以前都係band 1, 中三時要文字多嘅科目差唔多全級尾, 特別係英文最差. 但去到會考點知又唔係咁差,都有B 有C. 一來會考考試方式唔同初中. 二來外面學校原來係弱好多

你女數學差, 對考大學係有影響, 現時dse 係有要求, 但讀完中六, 經高級文憑或副學士升上去一樣得

伯爵府

回覆 onon1022 的帖子

仲有三年,佢點知你個囡唔得先?

伯爵府

bearbear2003 發表於 23-3-11 20:50
係囉,三,四十年前都已經修業同畢業有分,真係咁多人都唔知咁

可能唔係香港大所以唔識香港學制。

大宅

叫你女一定要讀至中六,DSE 合格好易,仲有三年時,拿全二根本不用讀都拿到。不过band 1根本要学生全四,所以你个女必须走,费事影响学校。

子爵府

回覆樓主:

妳個老師直程係shot q 左。仲有3年多就叫人轉VTC。字裏行間唔見女好唔想讀,點解唔比機會佢反身?呢D老師連甚麽教育也不懂做甚麼老師?是否去解決問題不是避開問題?找個補習老師可以嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

除非你個女本身唔想讀書無心向學同你講唔想升學,否則點會甘早放棄,況且年輕人一發力用功,成績可以好好,尤其篩左無興趣既科目,個老師跟本系唔鐘意你個女先甘踩佢,比D鼓勵你個女,同佢講中四到考DSE有1000日,對自己有信心,同時要選對自己有興趣又比較有能力讀既科。

水晶宮

回覆 bearbear2003 的帖子

其實每間學校對畢業同修業都有唔同準則 (因為中學畢業證書本身都係校內證書, 講認受性同dse證書係無得比. 而dse證書係反映個考生有無中六"程度", 又無準則點為之"畢業")
我以前間學校只要達到某個出席率+操行達標+有考mock 都會有畢業證書, 唔合要求就係修業

子爵府

1314625 發表於 23-3-13 16:47
回覆 bearbear2003 的帖子

其實每間學校對畢業同修業都有唔同準則 (因為中學畢業證書本身都係校內證書, 講 ...

所以咩話要睇學校要求囉,你明唔明修業同畢業有唔同,畢業係學校有要求才出畢業,達不到要求而已完成中六課程係修業囉,DSE 係另一樣公開考試來。

男爵府

今日家長日,阿女讀中三,成績唔算好叻,又唔係好差,不過學校老師叫佢轉讀VTC

你咪亂信嗰啲不知所謂的「老師」,佢哋枉為人師

大宅

你間學校好勁㗎?我姪仔讀過一間B3尾,佢冇心機讀上去,想轉VTC,佢班主任同校長叫佢唔好轉,話佢就算讀VTC都一樣冇心機讀,最後我姪仔堅持要轉,讀咗幾個月就叫我哥幫佢求返以前間學校校長,可唔可以收返佢,最後佢返去讀到中六,但DSE都冇5條2,出黎都寫中學畢業啊!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

照讀埋中六,唔使理

伯爵府

牛年勳章

nicholasmom 發表於 23-3-11 11:29
https://www.vtc.edu.hk/studyat/tc/
好奇想知
VTC 有一間

youth college international
呢個又係咩學校?

男爵府

回覆 onon1022 的帖子

轉校升F4 搵間2B中學, 你住那區? 大把學校吾夠人 要學生

別墅

點解咁早就判斷佢呢? 好多人中4,5先發力

首頁

尾頁

跳至