自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

話說我小朋友都出咗世好多年,我有一個弟弟一直毛都冇送過條。
到我弟小朋友出世到而家一歲,我有送過金,衫,玩具,見到得意都買比佢。
我媽最近係佢屋企個士多房拎了些新玩具送比我弟弟個小朋友,問都冇問過我,這些玩具一直説是暫存在他家,有需要就會拎走。我媽話我小器。
其實我真係唔想送比佢,亦冇諗過送比佢。

我弟弟環境好過我好多。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

分開嚟講
對於細佬唔送禮物, 耿耿於懷, 是小器

對於阿媽不問自取,轉送他人, 唔高興, 是正常,因感覺不被尊重

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

物品係你既話,你媽應該問下你先。

不過如果係我我就無所謂,擺到封塵不如益下姪仔/姪女。

BBG1    發表於 23-3-12 16:30

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

你呀媽無問過你,係唔識尊重你。

你弟弟係咩人,你應該好清楚,
計較就唔好送,送得唔開心就唔好送
(問題不在樓主),但係到講得,証明有唔開心感覺,咁你保護反自己,即係唔好再送任何野比弟弟。

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

我唔覺得你小氣
唔係在意啲禮物,係對方有冇你心嘅問題,不過如果對方係咁,唔好再咁傻,自己單方面對人好,有啲人係唔識感恩
阿媽係咪錫你細佬多啲?唯有以後唔好放啲野喺佢度。
唔好唔開心,我都係近10年先知道,唔係你對人好,人地就會對你好

lanloo    發表於 23-3-12 21:46

伯爵府

cecelc 發表於 23-3-12 11:17
物品係你既話,你媽應該問下你先。

不過如果係我我就無所謂,擺到封塵不如益下姪仔/姪女。

其實我就係擺到封塵我都唔想送比佢。
我情願送出去谷比人。

大宅

ivycwl 發表於 23-3-12 11:06
到我弟小朋友出世到而家一歲,我有送過金, ...

佢無送比你,你唔送比佢,打和,咁仲好唔洗煩,我男家個邊都係互不送旣,亞媽個到無辦法你d野唔好再放係佢到就無問題啦,小唔小氣就個人睇法,你都有送過野比佢小朋友我就覺得唔算小氣

公爵府

咁你細佬,平時有無請你食飯,有無付出其他先?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

正常送禮俾人, 係唔會諗回報, 咁既諗法已唔係送禮咁簡單, 唔係小氣, 係計較! 咁就唔好送, 送到自己都唔高興

你媽無問下你就送走士多房既玩具, 但無問你, 係你媽問題, 唔尊重你, 應要問一句既

珍珠宮

回覆樓主:

要用就拎走,未用就一直擺娘家
件物品擺咗幾耐呢?
正路有用嘅物品係擺返自己屋企,唔係理所當然咁視娘家地方為自己士多房

我家姐就係咁,老馮咁當娘家係自己士多房,呀媽叫佢拎返走堆雜物又唔理
到呀媽發火話唔拎就當垃圾處理,我家姐又黑晒面咁搬返自己屋企

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

其實你咁在意,當初佢小朋友出世,你都可選擇唔送/唔送咁多。
唔係話你小氣,只是在意,就唔好做多,咁就心理平衡啲。
至於媽媽擅自拎你啲野,你可以同返媽媽講,搵個理由,如已應承了送俾朋友/同事/男家親戚,問佢拎返囉!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

smpoon 發表於 23-3-12 11:22
我唔覺得你小氣
唔係在意啲禮物,係對方有冇你心嘅問題,不過如果對方係咁,唔好再咁傻,自己單方面對人好 ...

我係覺得,由我小朋友出世,之後滿月,每年生日會,聖誕,都9年,兩公婆都係兩手空空來,我媽話佢地唔識買咩比小朋友。
到佢地個小朋友出世,百日宴,生日會,叫我送咩,買咩,我都有買,百日宴叫我送金,我都冇所謂照送。
到而家我媽拎我既嘢比人,之後仲話我小器,其實我真的有點反感,不過費事出聲。

瑪瑙宮

咁你放啲野喺佢度有冇收你租

水晶宮

樓主,你如果係錫你弟的,姪仔出生賀禮物,係件開心事。

我弟妹生到下一代,佢就算沒野賀我仔女,我都會賀野比佢。因為我愛弟妹。
又不是生得多。家業興旺是很開心。

至於啲野擺到封塵都不益家人,我就做不出。

除非有啲人係故意一直取我便宜,成日想騙我錢那類,我就一定掉野去垃圾桶都不會益佢。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以後兩不互送!

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 23-3-12 11:27
要用就拎走,未用就一直擺娘家
件物品擺咗幾耐呢?
正路有用嘅物品係擺返自己屋企,唔係理所當然咁視娘家地 ...

一直擺但唔等於唔要,係我媽話叫我有咩就放佢度,佢有位,所以整了間士多房比我地姐弟放嘢。

伯爵府

tkop 發表於 23-3-12 11:29
咁你放啲野喺佢度有冇收你租

瑪瑙宮

ivycwl 發表於 23-3-12 11:31

放在几耐

伯爵府

tkop 發表於 23-3-12 11:32
放在几耐

如果件玩具就一年左右啦。

伯爵府

tkop 發表於 23-3-12 11:29