自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

子爵府

疫情3年幾冇返深圳,返到去令我十分驚嘆,對深圳印像差咗好多,發現喺羅湖一出之後,無論國貿同東門,所有行人路都有大量電動車橫穿直撞,著住美團制服嗰啲人,直頭喺行人路用電動單車高速撞埋嚟,行一個東門有十次幾乎畀後面嘅美團撞到,啲人唔單止唔禮讓,仲要破口大鬧我左輪住佢,真係不知所謂

最後喺國貿食咗個酸菜魚之後,就搭地鐵衝返香港,唔敢再行

強烈要求深圳政府

全面撤銷任何電動單車,在深圳行駛,以確保市民安全
attach0/tmp/php73VdJZ

attach1/tmp/phpXF1A5l

Boeing787    發表於 23-3-12 15:45

大宅

回覆樓主:

呢到好多jm 返咗深圳都覺得好好wor, 無人講過有呢個問題,又好食又平,治安又好無乞丐 叫人取消電動單車會唔會諗多咗?美團嘅方便令好多內地市民受惠

子爵府

同意, 真係好危險

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

人地長期噤樣揸電單車,佢地d本地人都未出聲,你這位遊客的聲音未必有人聽吧~
試下自剪回鄉卡,會比較快解決這問題啦
還有想問問,你驚嘆了(這是讚美詞) 什麼呢?

badguy333    發表於 24-1-30 16:29
WSYSC    發表於 23-7-15 12:45
0404lau    發表於 23-4-11 10:31
FJmom    發表於 23-3-13 02:13

珍珠宮

baby668 發表於 23-3-12 14:37
疫情3年幾冇返深圳,返到去令我十分驚嘆,對深圳印像差咗好多,發現喺羅湖一出之後,無論國貿同東門,所有行人路 ...

感覺東門比較老舊又亂又雜,幾二個區應該好好多

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

真係地球圍住你轉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我十幾年無返,尋日返去覺得好好喎。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主係男人?好少男人會怕多車⋯

象牙宮

回覆樓主:

疫情前已經係咁,唯有自己小心!一係去偏遠d

水晶宮

去舊d嘅區,真係好多電單車,路又窄,人又多,係好危險的。

我就唔去羅湖嗰邊,我去福田、前海區,環境好好多。

水晶宮

回覆樓主:

台灣都好多電單車,如果唔鐘意多電單車地方可以選擇唔去
每個地方都有不同生活文化,唔會圍住香港而轉

水晶宮

wcandtt 發表於 23-3-12 15:07

我就唔去羅湖嗰邊,我去福田、前海區,環境好 ...

兩個地方感覺都唔同,我鐘意去南山嗰邊

琥珀宮

疫情3年幾冇返深圳,返到去令我十分驚嘆,對深圳印像差咗好多,發現喺羅湖一出之後,無論國貿同東門,所有行人路 ...

你呢個意見,係KOL西Dorsi都有提到,深圳政府確需要正視呢個問題,電動車應在馬路上行,而不應在行人路上穿插,好危險。

yeung_ma    發表於 23-9-2 21:11
la_source    發表於 23-3-13 16:22

男爵府

香港外賣車手單車會行行人路、行人班馬線、安全島、座頭、大厦門口,深圳七成有自行車徑和自行車道,駁位有斜位上車、方便居民,人地有歷史原因、行之有效,有實際需要,泊樓下車、充埋電,市面有兩輪或三四輪車運貨,樓主覺得唔習慣可去紐約遊,日本、台灣都係上行人路踏、甚至無行人路,各有國情。另外上面街道普遍似洪水橋咁清幽,就算城中村居民都有自身電瓶車或外賣需求!香港八百萬嘅樓落到樓下可能路窄人多過深圳貧窮區城中村,城中村嘅菜檔、魚檔、肉檔可能係你買開嘅兩倍大。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我都見到你講電單車同電動車既情況!我覺得政府應該限制電單車同電動車唔可以行走行人路,因為佢地真係高速行駛、唔係好理行人!

子爵府

疫情令到美團嗰類速遞小哥越嚟越多,上個月去過一次深圳真係多咗好多電單車手,但我又唔覺得多咗橫沖直撞,而且大陸人一向過紅綠燈都唔太規矩
同埋東門係雜咗少少

公爵府

虎到金來勳章

咁大地方你要去東門呢啲街外冇辦法,你試下去會展中心,購物城中心呢啲商場不知幾好行,又多鋪頭有多嘢食!

公爵府

虎到金來勳章

wcandtt 發表於 23-3-12 15:07

我就唔去羅湖嗰邊,我去福田、前海區,環境好 ...

對,我都選擇福田嗰邊,有多大商場,有多選擇真係好舒服!

伯爵府

香港人唔習慣,但本地人電動車代步工具巳經好耐,佢哋覺得無問題,唔喜歡可以去第二區

伯爵府

回覆 baby668 的帖子

我都覺d車行上行人路,比之前多左

首頁
12345...22

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊