自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

baby668 發表於 23-3-18 17:33
你行多啲街,唔好淨係行商場,你就會感受到

你宜家上面都識得話唔會走去行馬路啦
人地咪就係比人醒目得多,一直只行商場,但你叫人唔好淨係行商場要行多啲街,咁攪笑嘅

侯爵府

BK Milk勳章

2007912 發表於 23-3-19 08:46
請問點去 ,有3歲小朋友啱玩地方?有酸菜魚?

海岸城啱3歲
因乾淨同有個很大的波波池
attach0/tmp/phpNqWyTc

attach1/tmp/phpffNrAx

attach2/tmp/phpFLDphS

attach3/tmp/php5B9qYc

attach4/tmp/phpLYOwFx

attach5/tmp/phpxMLEmS

attach6/tmp/php3H8Q3c

attach7/tmp/phpHzl7Kx

attach8/tmp/phpXOGssS

男爵府

[quote]JoannaD 發表於 23-3-19 11:44
海岸城啱3歲
因乾淨同有個很大的波波池[/quote好正,多謝推介

子爵府

vivibabyvivi 發表於 23-3-12 15:05
樓主係男人?好少男人會怕多車⋯

當你帶住小朋友,喺行人路上成日畀啲電瓶車黐住你,保證你唔會行得安心

子爵府

tip 發表於 23-3-13 01:14
同意,昨天第一次返去,真係好多電單車上行人路,同埋佢地唔需要跟紅綠燈,攪到我地都唔識過馬路
...

成日話整頓呢樣整頓果樣監管呢樣監管果樣,就係唔監管交通呢啲重要民生問題真係奇奇怪怪,可能監管私企有着數,監管呢啲冇着數。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實怕嘅,可以只行商場,地下街,或者唔去

伯爵府

深圳咁多靚商場,唔會去東門

男爵府

da-rosette 發表於 23-3-19 13:57
成日話整頓呢樣整頓果樣監管呢樣監管果樣,就係唔監管交通呢啲重要民生問題真係奇奇怪怪,可能監管私企有 ...
頭先睇新聞好似話年底整頓

子爵府

無話可說 發表於 23-3-12 15:07
疫情前已經係咁,唯有自己小心!一係去偏遠d

疫情之後情況更加嚴峻,基本上電瓶車已霸佔曬行人路

子爵府

wcandtt 發表於 23-3-12 15:07
去舊d嘅區,真係好多電單車,路又窄,人又多,係好危險的。

我就唔去羅湖嗰邊,我去福田、前海區,環境好 ...

福田咪一樣咁多電瓶車,去南山區就會比較小,但唔代表冇

子爵府

emilylam 發表於 23-3-12 15:08
台灣都好多電單車,如果唔鐘意多電單車地方可以選擇唔去
每個地方都有不同生活文化,唔會圍住香港而轉
...

電單車只會行馬路,依家係講緊電動單車,即係大陸叫電瓶車,基本上佢哋係唔會駛出馬路,只會佔據曬所有行人路

大宅

baby668 發表於 23-3-12 14:37
疫情3年幾冇返深圳,返到去令我十分驚嘆,對深圳印像差咗好多,發現喺羅湖一出之後,無論國貿同東門,所有行人路 ...

同感,幾年冇上去,除左行人路和馬路多左電動車外,其他野都覺得好好。

水晶宮

成日話整頓呢樣整頓果樣監管呢樣監管果樣,就係唔監管交通呢啲重要民生問題真係奇奇怪怪,可能監管私企有 ...

14億人嘅國家,唔係幾百萬人嘅國家,整頓唔駛時間咩,睇番十幾億人嘅印度,有咩係你覺得整頓完之後你好滿意

子爵府

emilylam 發表於 23-3-12 15:08
兩個地方感覺都唔同,我鐘意去南山嗰邊

香港人始終都係去羅湖比較方便啲

伯爵府

請問alipay hk 沒有做身份認證可以搭深圳地鐵嗎?

男爵府

baby668 發表於 23-3-27 08:05
香港人始終都係去羅湖比較方便啲

昨天疫情第一次去深圳 羅湖區行人路上的好多電瓶車橫沖直撞 好恐怖 樓主原來一點都沒有誇張

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

上星期係閒日去,係行人路上,老公要拉住我行。左閃右避,因為我吾識避電動車。太多泊係街令到行人路好窄,佢地係度等接單,十分繁忙。

侯爵府

正正就係牽涉民生所以唔係話整頓就整頓,真係要plan。
條街9成電動單車都係外賣送貨,佢地唔單只幫到店舖增加營銷,做速遞收入仲幾可觀。疫情期間全靠班車手解決咗幾多問題?今日你行街覺得危險阻街,聽日你响屋企收快遞就讚嘆點解尋晚落單今朝送貨咁神速,一個地方發展摸索期間係有利有弊需要好多改善時間。
不過有抄牌有捉人都唔算冇監察嘅。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ydoris 發表於 23-4-5 08:56
上星期係閒日去,係行人路上,老公要拉住我行。左閃右避,因為我吾識避電動車。太多泊係街令到行人路好窄, ...

我經驗、唔好突然停突然快、突然左右轉、電瓶車的車手好有技術、絕對唔會碰上你~

疫情前因工作、常去深圳、早上去傍晚回、從未被他們踫過~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wwtsy 發表於 23-4-5 08:43
昨天疫情第一次去深圳 羅湖區行人路上的好多電瓶車橫沖直撞 好恐怖 樓主原來一點都沒有誇張
...
羅湖嗰邊係差啲,同福田嗰邊差好遠

首頁
910111213...22

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊