時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

BBC係二戰時英國政府斥資成立的廣播公司, 是政府的喉舌, 可影響軍心及民意

到了近代, BBC仍是英國政府的喉舌,
報導不是持平的.

近日, 英國足救名宿連尼加批評英國政府對非法入境者的新法例不人道( 送去流旺達), 結果被BBC高層滅聲,暫停他主持體育節目

但多位BBC節目主持人及評述員為聲援連尼加而杯葛BBC節目, 令多個節目要停播

英國首相辛偉誠立即同BBC 撇清關係, 話這是BBC內部事件,由BBC總經理去處理,不關英國政府的事

真係不關英國政府事?
誰出資給BBC營運?
官方喉舌怎可以有反對政府政策的聲音,
但其總經理被政府擺上枱, 被國民罵無法維持BBC的'公正的形象'可能要被祭旗

英國人仲未醒

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 23-3-12 18:10

男爵府

走左佬去英國嘅BNOer 應該出黎示威啦

珍珠宮

ikioma 發表於 23-3-12 16:26
走左佬去英國嘅BNOer 應該出黎示威啦

咪傻啦~
幫口唔怕下一個係BNOer受罪咩,扮唔知最好。

有錢的就收留,無錢的就送走,好現實

子爵府

BBC員工宣左誓效忠英國未?

翡翠宮

回覆樓主:

想當年, 越南難民潮時,
英國政府實施“抵壘政策”,
逼作為第一收容港的香港,
在彈丸之地,接納大部份越南難民.

近年輪到有大批難民進入英國求收容時,
英國政府卻冇當年逼香港收容咁人道.

親疏有別,龍門任搬

水晶宮

回覆樓主:

黃小人都禁聲了

珍珠宮

港台當年由林超榮 (屈穎妍老公) 帶領下不停批評政府,自此港台就成為偏頗嚴重批鬥香港政府的機構。唔知林點睇 BBC呢單野!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

真係人唔笑狗都吠

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

批鬥中國, 可以任講亂講, 自由無限, 但批評日落國自己就 no way, 這是常識吧

翡翠宮

畀面勳章

BKFinder 發表於 23-3-12 17:32
港台當年由林超榮 (屈穎妍老公) 帶領下不停批評政府,自此港台就成為偏頗嚴重批鬥香港政府的機構。唔知林點 ...

請問林超榮如何帶領不停批評政府?
日日是好日

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-3-12 16:10
BBC係二戰時英國政府斥資成立的廣播公司, 是政府的喉舌, 可影響軍心及民意

到了近代, BBC仍是英國政府的喉 ...

言論自由,係口講

實際係無

翡翠宮

mother904 發表於 23-3-12 17:41
請問林超榮如何帶領不停批評政府?

電台我冇聽, 但TVB以前逢週未RTHK有個半小時諷刺時弊的節目“ 頭條新聞”, 林先生有份.三個節目主持人中 是誰“帶頭”, 我唔知.

這節目其中兩個主播( 老佛爺同小桂子)都已經離開香港了. 老佛爺用BNO去了英國,小桂子去了台灣住.林先生仍在香港.

他們3個分別在電視節目說了甚麼,我就唔記得了

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Jasmine-4711 發表於 23-3-12 16:10

到了近代, BBC仍是英國政府的喉 ...

點樣可以做到言論自由,但又保持中立,好玄

夠膽死話自己中立

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

BKFinder 發表於 23-3-12 17:32
港台當年由林超榮 (屈穎妍老公) 帶領下不停批評政府,自此港台就成為偏頗嚴重批鬥香港政府的機構。唔知林點 ...

之後有無被停職

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 23-3-12 18:01
電台我冇聽, 但TVB以前逢週未RTHK有個半小時諷刺時弊的節目“ 頭條新聞”, 林先生有份.三個節目主持人中 ...

係,國安法一就位經濟局就立刻下令停鬼左佢搞出來的節目

翡翠宮

畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 23-3-12 18:01
電台我冇聽, 但TVB以前逢週未RTHK有個半小時諷刺時弊的節目“ 頭條新聞”, 林先生有份.三個節目主持人中 ...

呢類型諷刺時弊的論政節目,頭條新聞並不是第一個,城市論壇於1980年啟播,議事論事在1986年首播,頭條新聞不過是按照這些節目的軌跡發展。這兩個節目都有不少批評政府的內容,所以話林超榮帶領不停批評政府,言過其實了,
日日是好日

首頁

尾頁

跳至