自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

jkhkch.kace 發表於 23-3-13 17:14
明白 因為到時都會戴金器
同埋上台酙茶比長輩
所以都想適當dress up

其實一般正式擺酒,都好少會係婚宴上再著裙褂,多數係敬酒時穿紅色晚裝先戴金器,裙褂只係朝早出門入門時著,除左就唔會再著返,所以出面D租婚紗店都唔會要客人試哂成套裙褂,通常係著件衫再手拎住條裙試拼上身

公爵府

jkhkch.kace 發表於 23-3-13 13:57
疫情期間好簡單咁係律師樓簽咗紙
隔咗2-3年先打算補返同雙方親戚食飯
預計大約4-5圍

着旗袍一件過得啦,紅色或粉紅色個d,
我女最近淘寶買過,好靚。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

同埋上台酙茶比長輩

如唔跟傳統做法,咪照自己意思做,唔好搞到擺酒時好似成晚唔見左新娘咁就得啦。

你想著裙褂就唔好放棄機會,請飲時會戴金器又斟茶,著裙褂靚好多,開席時換晚裝甚至一套裙褂直落都可以。

如果擺酒當晚著唔到裙褂,可以影婚紗相時著裙褂影相。

伯爵府

同埋上台酙茶比長輩

你想着無人阻止到你。你係新娘你最大的

但係做咗出嚟效果唔好或者留念嘅相片都係古古怪怪嘅話咁我就會考慮值唔值得去做。畢竟換衫都要換妝。已經結婚幾年都怕麻煩到家人。咁細嘅婚宴你都要去換15-30分鐘衫嘅話,你要考慮埋賓客點諗同埋你老公o唔ok自己一個去應酬。

我同你一樣超想着掛所以我明白。我都特登安排咗一個下晝做呢樣嘢但係其實有一半長輩覺得我好麻煩。雖然好開心但係即係要影相,即係個look唔可以太yap

伯爵府

Nagomi 發表於 23-3-13 17:21
其實一般正式擺酒,都好少會係婚宴上再著裙褂,多數係敬酒時穿紅色晚裝先戴金器,裙褂只係朝早出門入門時 ...

你理解錯咗。中國人習俗同觀念係 整套裙掛係一生人只穿一次的,因為傳統觀念一生人只會嫁一次 。所以試嘅時候只可以分開或者拼上身,因為嗰一次機會要留返大婚嗰日。所以正式裙掛係唔會一套過咁試穿的。

大宅

mommyli 發表於 23-3-13 18:34
你理解錯咗。中國人習俗同觀念係 整套裙掛係一生人只穿一次的,因為傳統觀念一生人只會嫁一次 。所以試嘅 ...

我無理解錯,我自己當年結婚都有擺酒,我知道係裙褂只可以著1次,所以我咪就算話去試身,婚紗店都唔會成套試穿,只係想樓主知多數人朝早出門入門後就唔會夜晚再著,只係會紅色晚裝+金器去敬酒

子爵府

回覆樓主:

都過咗兩三年,親友都知結咗?有冇新年派利是?
幾圍唔使幾套衫裙
食之前,影吓相,收吓人情,就入席食到尾...

伯爵府

4-5圍,應該包唔到場~只book到房,未必有台上去斟茶喎~
我女擺100日都要15圍,包場~

大宅

回覆樓主:

今年雙春兼閏月,我親戚一月份去搵地方擺酒,好多都已經爆滿

首頁

尾頁

跳至