自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

lyh80115 發表於 23-3-13 15:55
其實綁咗大陸銀行戶口,直接扣戶口好過用餘額啦。無必要先增值再餘額消費。

我個大陸銀行戶口綁咗微信、 ...

哈見到你又想問下,我大陸wechat巳實名及搏了銀行户口咭,想開通深圳e出行取乘車碼乘地鐵但又要再提供証件又要搏銀行?,是這樣的?

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-3-13 17:47
直接攞過去就得啦,每人合法2萬,一過關去存款機塞晒入戶口,買乜都夠啦

更何況都唔一定要用大 ...

可以綁銀聯信用卡,香港的?等我試試先

象牙宮

cattz288 發表於 23-3-13 17:41
無內地戶口點出親情咭呀?

因為而家得港幣,可以上去比到錢嘛! 其實我有大陸戶口,真係煩少好多

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-3-13 18:14
雙幣卡的話,如果用港幣還款,以還款當日銀行匯率計算兌換成人民幣,事前自己先要計下應該還幾多港幣;又 ...

我試過綁渣打雙幣信用卡,但綁唔倒。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

fanny2014 發表於 23-3-13 18:18
香港中國銀行滙番比國內自己嘅中國銀行係唔需要手續費。

我無中銀國內戶口

象牙宮

kittylam 發表於 23-3-13 18:00
請問香港點匯錢入大陸戶口?我想匯畀自己都唔得 。

開大陸戶口,香港中銀大灣區戶口

象牙宮

kittylam 發表於 23-3-13 18:06
我有香港大灣區戶口,但冇大陸中銀所以我匯唔到錢畀自己 。
...

有大灣戶口,咪有張提款卡比你囉…上面就係大陸戶口號碼,手機apps滙錢

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 23-3-13 18:37
開大陸戶口,香港中銀大灣區戶口

我有大陸工商戶口,冇中銀 ,諗緊要唔要開多個中銀。

珍珠宮

無話可說 發表於 23-3-13 18:38
有大灣戶口,咪有張提款卡比你囉…上面就係大陸戶口號碼,手機apps滙錢
...

試過啦,唔得架。

象牙宮

kittylam 發表於 23-3-13 18:39
我有大陸工商戶口,冇中銀 ,諗緊要唔要開多個中銀。

開中銀大灣戶口就方便滙錢囉…唔使等下下過關先入錢嘛!不過中銀滙錢都要時間收款,唔係即時入到大陸戶口

象牙宮

kittylam 發表於 23-3-13 18:40
試過啦,唔得架。

你試過咩?講黎聽下,我大灣區戶口綁到微信錢包喎

珍珠宮

無話可說 發表於 23-3-13 18:45

我講匯錢畀自己啊。

珍珠宮

我個大灣區戶口都綁到微信,返到大陸要畀錢時就冇得揀,你真係試過係大陸用到?

珍珠宮

我試過用中銀app匯錢畀自己大陸工商唔得,微信,支付寶都試過一樣唔得囉。

象牙宮

kittylam 發表於 23-3-13 18:47
我講匯錢畀自己啊。

你有無中銀大灣區戶口呀?有既張提款卡就有大陸戶口號碼,用中銀手機apps,中銀快滙,就可以免手續費滙返大陸個戶口了!滙去大陸工商唔得架

珍珠宮

無話可說 發表於 23-3-13 18:50
你有無中銀大灣區戶口呀?有既張提款卡就有大陸戶口號碼,用中銀手機apps,中銀快滙,就可以免手續費滙返 ...

講咗n次我有大灣區戶口,我有雙幣卡,你要問幾多次?你自己有冇試過中銀匯去工商先?

珍珠宮

無話可說 發表於 23-3-13 18:50
你有無中銀大灣區戶口呀?有既張提款卡就有大陸戶口號碼,用中銀手機apps,中銀快滙,就可以免手續費滙返 ...

邊有得揀工商銀行啊,唔通你有?

水晶宮

kittylam 發表於 23-3-13 18:50
我試過用中銀app匯錢畀自己大陸工商唔得,微信,支付寶都試過一樣唔得囉。
...

用電匯,係得嘅,係有手續費啫~

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-3-13 18:55
用電匯,係得嘅,係有手續費啫~

我寧願帶錢上去入完再去玩 ,反正都上咗去,係要特登揾地方入錢麻煩dd咁囉 ,幾十蚊手續費可以食餐飯。

水晶宮

kittylam 發表於 23-3-13 18:54
邊有得揀工商銀行啊,唔通你有?

要問收款銀行攞電匯收款資料,中間又可能經中轉銀行,又有機會多一間銀行手續費,而用唔用中轉銀行,係收款銀行決定。

首頁
23456...12

尾頁

跳至