自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jessicasiu 發表於 23-3-13 16:58
好奇怪, 我諗緊會吾會用香港人的錢填氹

有乜做唔出,包括唔派息

男爵府

fong2005 發表於 23-3-13 17:01
寫明005
梗係用五仔股東錢去頂數出糧啦

HSBC吾係只有股,前幾日發咗隻8%債,好多人抽

侯爵府

fong2005 發表於 23-3-13 16:39
咁啲負債係咪五仔拎錢出黎頂?

應該有限錢, 現在最緊要保住唔好執, 執咗就要賤賣資產, 大企,中企, 小企, 微企同員工會好慘, 可能幾日內全部執笠破產, 好好地經營緊, 有營利下被破產,好無陰功啫.
依D事只有資本太自由嘅地方才有, SVB只因太保守, 加上無良投資者突然抽走資金引起, 性質不同于雷曼, 覺得要救.

侯爵府

jyjy1684825 發表於 23-3-13 18:55
應該有限錢, 現在最緊要保住唔好執, 執咗就要賤賣資產, 大企,中企, 小企, 微企同員工會好慘, 可能幾日內全 ...
終於見到有識之士出下聲!

香港都發生過擠提, 都係大銀行, 如果全部客一齊提走啲錢, 冇一間銀行會夠錢畀。銀行其中一個賺錢方式, 係將人地暫存响佢度的資產, 再借出去無本生利。今次係啲錢突然畀成班生意唔掂、要拎返資金周轉的客仔抽走, 未必代表 SVB 好唔掂, 當然佢啲風險系數如何, 有冇太進取, 不得而知, 管理不善亦可以導致佢死亡。

出事的是美國果邊的 SVB, 英國呢邊, 好大機會只係受誅連, 但如果冇 HSBC 呢啲有實力的大行出來頂, 亦可能引發不必要的擠提, 火燒連環船。

今次 HSBC 可能係發死人財, 冷手執咗個熱煎堆。即使未必對 HSBC 有好大貢獻, 亦唔會有害!

至於講到咩驚要用香港人的錢去救 HSBC, 真係唔知關 "全港" 市民咩事, 又唔係國企, 有影响都只係同佢有來往的客戶, 小戶的存款亦有存款保障, 至於大戶, 應該懂得管理好自己資產, 不要將所有雞蛋放同一個籃子。

純個人意見, 不必認同。

水晶宮

fong2005 發表於 23-3-13 16:38
英國財政部公布,SVB UK(英國矽谷銀行)已出售予匯控 (0005),SVB UK客戶從今天開始,將能夠正常使用他們的 ...

SVB唔係冇水,我認為只係周轉問題。等食花生中

已刪除用户

已刪除用户

已刪除用户

侯爵府

木土土 發表於 23-3-13 17:26
掉返轉,如果無著數,匯豐點解要買?!

一定有著數

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

資可以抵債,就唔駛賤賣,今次究竟滙豐係為左國家任務定冷手執個熱煎堆就唔知啦

公爵府

牛年勳章

木土土 發表於 23-3-13 17:26
掉返轉,如果無著數,匯豐點解要買?!

匯豐最驚啲西方國家傢監管機構無啦啦話佢洗黑錢,罰佢一大筆錢

珍珠宮

fong2005 發表於 23-3-13 16:38
英國財政部公布,SVB UK(英國矽谷銀行)已出售予匯控 (0005),SVB UK客戶從今天開始,將能夠正常使用他們的 ...

好心5号顧掂自己先啦,不過無人救就大獲,會火燒連環船燒埋亞爺同香港

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

恐慌情緒持續蔓延!歐美銀行股"跌跌不休",第一共和銀行暴跌63%;高盛:預計美聯儲3月不會加息

By admin

格隆匯3月13日丨1. 美股股指期貨多數走低,納指期貨升0.32%,標普500期貨跌0.38%,道指期貨跌0.64%。

2. 歐股重挫,德國DAX指數跌2.7%,英國富時100指數跌2.3%,意大利富時MIB指數跌3.2%,歐洲斯托克600指數跌2.8%。

3. 據CME“美聯儲觀察”,交易員現在認為美聯儲3月維持利率不變的可能性為54%,加息25個基點的可能性為46%。另外 ,高盛表示,鑑於近期銀行系統的壓力,不再期望美聯儲在3月22日的會議上加息,目前預計最終利率為5.25-5.5%。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

Kittymummy 發表於 23-3-13 19:48
SVB唔係冇水,我認為只係周轉問題。等食花生中

對,因為買哂D爛鬼美國債券,以為穩陣,點知債券價格因美國暴力加息大跌,而家蟹哂,D客又突然抽錢走,蝕賣都唔夠。其實持有到期係100%可以收返錢的。

珍珠宮

上個月中已沽曬手頭剩餘嘅5號仔。見英國經濟咁差,不過英股指數和HSBC可以創2年高位

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bbc2018 發表於 23-3-13 21:30
上個月中已沽曬手頭剩餘嘅5號仔。見英國經濟咁差,不過英股指數和HSBC可以創2年高位 ...

5仔也不容樂觀~

.
attach0/tmp/phpl97N8b
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

已刪除用户

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

chadtanner 發表於 23-3-13 18:00
做生意係咁,富貴險中求,繼續持有5號仔

我都會繼續持有,有息,我又唔怕5仔執笠,佢始終係香港發鈔銀行

子爵府

pauline_c 發表於 23-3-13 17:17
都要匯豐落搭嘅~ HSBC UK 肯買,點都有評估風險。投資者自己點評估,就係投資者嘅事。
...

咁短時間就決定,邊有時間評估風險,斷估就真。

首頁

尾頁

跳至