自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

其實你唔簽有啲蠢咗,因為學校提供特殊教育服務嘅位唔多,放棄咗接受服務,係你同小朋友嘅損失

水晶宮

回覆 龍貓車 的帖子

應該唔會係全校簽, 係學校初步懷疑, 就請家長簽左, 再搵專業人士做專業評估. 如果評估到真有需要就安排一些活動/外間服務或者校內測校調節做支援

珍珠宮

擔心爸爸 發表於 23-3-14 02:56
今日 突然收到校學通告”轉交有特殊教育需要學生的資料”.
見到真係心裡一沈,我嘅小朋友今年小一。成績中 ...

同學校了解清楚情況再做決定

男爵府

回覆樓主:

了解清楚先

珍珠宮

即係SEN, 而家好普通,特殊教育需要唔等於弱能教育,你自己了解多啲先啦

公爵府

1314625 發表於 23-3-14 07:41
回覆 龍貓車 的帖子

應該唔會係全校簽, 係學校初步懷疑, 就請家長簽左, 再搵專業人士做專業評估. 如果評估 ...

似係。老師長期觀察小朋友學習,除非個細路特殊學習需要好唔明顯或者好輕微,否則好容易睇得出。特殊需要同成績表現未必有直接關係,或者咁講,未必響早期就好明顯睇得出有關係。與教育需要亦有好多種,專注力不足,過度活躍,讀寫障礙,社交問題…我反而想知樓主點解要咁抗拒同唔同意

子爵府

特殊教育係好多方面
有小朋友資優但有小小社交問題,學校都可以俾支援,可以係學校上社交班

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

我個仔成績都ok,但都有特殊教育需要,因為專注力不足同社交問題,好難得學校俾到資源小朋友,你去了解一下先,有啲家長想爭取到爭取唔到。
.....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原來你都簽左唔同意
咁無野講
你應該問清楚老師係點樣
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

我仔初小在一線尾小學考級20名內,當時有做評估,ADHD踩界,但最終到中學才確診到ADHD.
面對學業,越高年班越難,越見到佢學習上有障礙,確診反而搵到合適方法去幫助,好過唔上唔落。

男爵府

陪月勳章

我細個科科唔合格
上堂成日發夢、畫公仔
去到中三至發圍
都唔見老師話我有問題
不過,我冇騷擾人係真嘅
只係愛發夢

宜家已為人母親
生活比好多小學同學好

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

學校比得通告,就要了解左小朋友情況先,同學校溝通,大家都係為小朋友好。
我女女小一果時都是全科合格,但我發現佢有學習障礙,想學校評都唔得,我要自己揾政府機構幫手,好彩地搞左2年終於開始治療!佢確診左係專注力不足,如果唔係我咁堅持揾源頭,學校都話唔覺我小朋友出現問題。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

小朋友成績差唔肯面對,
又唔去了解下情況,
淨係怕人標簽你個仔,
你呢啲老豆只會害咗個仔

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解唔向學校了解下先, 唔好一聽到特殊兩字就起晒鋼, 特殊教育唔等如成績差或小朋友有問題架

子爵府

又有d奇, 正常事前必定先同家長講下有咩問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主你太敏感啦,冇記錯而家小一係有識別,包容社交弱/讀寫障礙/語言能力等等....,若發現,小朋友有特殊需要,教育局會有支援,唔好一見到 SEN 就起曬鋼,放棄支援損失嘅衹會係小朋友。

我仔小一時說話能力較弱,學校都安排語言治療師幫佢,直到小三已經追返正常,我仔今年已入大學,去年 DSE 考8科5科有星,所以安排SEN幫小朋友係好事,跟成績無關,家長無須太敏感。

珍珠宮

回覆樓主:

中英數常,四科
英文數學合格
中文同常識唔合格

認識一位小學生情況一樣,佢認中文字有困難,其後確診讀寫障礙

特殊教育需要即係special education needs
識別有SEN係為咗幫小朋友
小朋友接受特殊教育,可以幫到佢學習,協助佢學習上嘅困難

而學校得知小朋友有特殊學習需要
會有特別安排,例如:考試時讀卷

建議樓主打電話俾班主任,同老師講返同意接受特殊教育

公爵府

babyhoi 發表於 23-3-14 08:10
小朋友成績差唔肯面對,
又唔去了解下情況,
淨係怕人標簽你個仔,

亦都反映仲有冇知的人會label SEN 小朋友,無知真可怕

jasul    發表於 23-3-14 09:17

侯爵府

小倩 發表於 23-3-14 07:21
特殊教育需要=SEN
可以係資優、可以係讀寫障礙、可以係言語治療
唔好諗到係乜衰嘢咁極端

kckammy

水晶宮

同老師傾吓先,最緊要係幫到小朋友,對佢長線發展有利。係呢d事情上面,家長的感受係最唔重要。

mother904    發表於 23-3-14 09:33

首頁
12345...6

尾頁

跳至