自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我相信唔會因為一科差就轉你去特殊教育….

學校肯批你小朋友特殊教育吾能係其他問題
我細仔有少許讀寫障礙學校都無資源俾佢去做assessment….

唔好一聽特殊教育就驚左,了解多啲先

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

打比學校了了解下先, 學校始終專業啲, 佢發現到啲你唔發現的問題係好事, 有事都要面對架! 我見同班有同學有個別需要, 每次默書範圍都淺啲咁如果小朋友跟唔到都唔係壞事呀! 亦唔覺其他人歧視佢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你首先要同學校了解咗點解會出依份通告俾小朋友,如果佢哋覺得小朋友有問題,我建議你立即做咗評估先,唔好嘥咗個黃金時期。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

特殊教育要睇咩問題,你唔了解吓就拒絕?資優都係特殊教育嘅一種。

水晶宮

回覆樓主:

通常老師發現小朋友有SEN 的跡象,唔會就咁發通告俾小朋友帶番去俾家長,老師點都會同家長面見或電話講下小朋友的表現,叮囑家長要找專業人士跟進。

樓主,你應該主動聯絡老師,問下小朋友的情況

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

buzzanna 發表於 23-3-14 07:26
所有小一入學後,都會做一個簡單評估的,目的想找出有學習需要的學生。
放心,如果做出黎係冇問題的,應該 ...

係,小一有評估,全部同學都做嘅~

伯爵府

2024年龍年勳章

爸爸你咁擔心
收到張野唔打去問清楚老師就簽唔同意

珍珠宮

其實有咪問左學校先, 做個評估都要錢, 如果係有問題及早發現唔好咩?? 唔洗咁抗拒.
我仔細時老師都話佢有問題, 去過醫院做評估, 佢要做言語治療. 到中學, 因為中文唔好, 又要做評估, 佢只係手部肌肉唔好, 寫字慢. 知左咪搵方法改善囉.

男爵府

應該同老師溝通睇下咩事先 有時都要面對, 唔好錯過黃金期

侯爵府

牛年勳章

不如你自己同學校了解下先,兼了解下咩係特殊教育,唔好自己標籤咗呢個字同猜測先,特殊教育係SEN,同學習能力或成績無直接關係,而且呢樣野一般係有相關評估或報告學校先會有正式支援,唔係一句講咗就算

大宅

sukkiu 發表於 23-3-14 06:40
覺得學校的老師係有經驗,同一班小朋友係有對比。
而出張通告,可以問左老師解釋,自己留意,或再出去搵意 ...

我女細過跟學校的老師學琴,其實每星期只上半小時,老師還有好多學生,我女上堂都是跟住老師指示做,我坐喺度看同老師也只是講關於拉琴的事,上了約4個月,但老師已經可以講到哂小朋友的性格比我聽.

侯爵府

回覆樓主:

如果小朋友有學習問題,及早糾正絕對是好事!有親戚嘅孫女,已讀到三年班,但串字完全唔掂,連one-ten都串唔到,但已學緊twentieth等字,次次默書都捧蛋,英文科作文更是交白卷!

子爵府

yauchuchu 發表於 23-3-14 09:16
爸爸你咁擔心
收到張野唔打去問清楚老師就簽唔同意

佢唔係擔心,佢認為學校話佢小朋友係SEN等同標籤佢係問題兒童,連同學校溝通都唔做就直接拒絕支援

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好多人一聽到 "特殊教育"呢D個字就好反感。小朋友係你自己﹐老師出得呢張通告都應該有佢既理據。你應該同老師了解下先。或者咁講﹐作為家長﹐你都應該了解下咩野叫做特殊教育﹐個範圍真係好廣.......利申:我自己係SEN家長........(亦真係見好多家長唔接受自己小朋友既問題而唔去解決﹐呢D先係害左個小朋友)

男爵府

正面睇係好事 起碼學校關注到你小朋友 你應該同學校了解左先簽

伯爵府

2024年龍年勳章

Adiezz 發表於 23-3-14 09:35
佢唔係擔心,佢認為學校話佢小朋友係SEN等同標籤佢係問題兒童,連同學校溝通都唔做就直接拒絕支援

...

我見佢專登開個a/c黎問自稱擔心爸爸

男爵府

aryemyem 發表於 23-3-14 08:05
我細個科科唔合格
上堂成日發夢、畫公仔
去到中三至發圍
我都係咁.
上堂成日發夢. 高中唔使死背咁多就影響細.
但如果當年知, 小學讀得無咁辛苦.

ADHD 有兩邊, 老師一般唔會理發夢專注力差.
只係理活躍, 騷擾到上堂秩序嘅學生

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

向班主任了解下是否全班都派,
如不是, 問有甚麼癥狀顯示你兒子有特殊教育需要. 學校有冇教育心理學家去評估過佢, 或教你帶佢去那兒作評估

別墅

問清楚好d啵

公爵府

2024勳章

MKma 發表於 23-3-14 09:33
如果小朋友有學習問題,及早糾正絕對是好事!有親戚嘅孫女,已讀到三年班,但串字完全唔掂,連one-ten都串 ...

咁之後學校有無比支援你親戚孫女?

首頁
12345...6

尾頁

跳至