自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

YuYuMother 發表於 23-3-14 18:48
米線陣無論食物還是服務都差左好多,已好耐無幫襯

我其實係想去格離果間 超級三文治,但太多人唔想等位,試過先知有啲店拍烏蠅係有原因,除左出品麻麻外,員工態度先係最大問題。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

simple430 發表於 23-3-14 18:52
去過樂富果間 , 一個字 「亂」

其實米線陣係唔係大家樂集團?百份百餐廳都同樣咁衰,有次問佢攞杯水,佢攞左比我,但講左句,下次自己攞啦,人人都自己攞架,我唔知係可以自助,佢一早同我講就得,唔使麻煩佢囉,我從此無幫趁過 無再麻煩過佢

大宅

其實店舖係無人肯做,當面投訴或打去公司都冇用。宜家啲食肆係,搵人開工都難。我去Y哥米線,成個場得收銀同一個阿姐睇晒,收銀又要應付外賣,邊做到咁多嘢?

大宅

曾幾何時,我食完佢哋碗豬大腸酸辣米線!

就感染左金黃葡萄球菌!

唔知係咪巧合!

翡翠宮

pillarfung 發表於 23-3-14 19:06
米線陣係大家樂嘅,態度真係咁上下,人工真係好低,工作量又多,真係每個人一開工都黑口黑面。
...

一粥麵都差唔多。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

懸浮微粒 發表於 23-3-14 19:13
曾幾何時,我食完佢哋碗豬大腸酸辣米線!

就感染左金黃葡萄球菌!

翡翠宮

tkinwong 發表於 23-3-14 19:12
其實店舖係無人肯做,當面投訴或打去公司都冇用。宜家啲食肆係,搵人開工都難。我去Y哥米線,成個場得收銀 ...

基本最低工資害的,啲老細諗縮數,加左人工就減人手,攪到個個員工黑口黑面,趕曬啲客走,一拍兩散。

水晶宮

andyman 發表於 23-3-14 16:01
正正常常工作服務,我會再幫趁,黑面掟野冇下次。

去酒樓仲受氣呀

xxyyyo    發表於 23-3-15 04:37

水晶宮

andyman 發表於 23-3-14 19:19
基本最低工資害的,啲老細諗縮數,加左人工就減人手,攪到個個員工黑口黑面,趕曬啲客走,一拍兩散。
...

我見食店唔係最低工資,因為一定請唔到人

翡翠宮

ricecooking 發表於 23-3-14 19:27
去酒樓仲受氣呀

反而我呢邊的洒樓唔錯,全部係街坊幫趁,唔敢得罪

翡翠宮

ricecooking 發表於 23-3-14 19:30

咁未一路縮減人手囉

大宅

andyman 發表於 23-3-14 19:19
...

如果人工加到$100一個鐘,都係羊毛出自羊身上。

我諗都唔係老闆想減人手,所有食肆招人,但飲食業惡做,有得㨂啲人都唔會做。我之前去一間酒樓食晚飯,成個場連經理得幾個人。

翡翠宮

tkinwong 發表於 23-3-14 19:32
如果人工加到$100一個鐘,都係羊毛出自羊身上。

我諗都唔係老闆想減人手,所有食肆招人,但飲食業惡做, ...

講真,那有一份工作易做,都是見人挑擔不吃力吧了! 行行都辛苦,睇下你是否甘心做。

大宅

回覆樓主:

最鍾意見到呢啲服務員.可以藉機鬧爆佢

翡翠宮

樂富 發表於 23-3-14 20:22
最鍾意見到呢啲服務員.可以藉機鬧爆佢

我費事同佢嘈,浪費口水

象牙宮

ricecooking 發表於 23-3-14 19:30
有d唔低人工,識人做茶記都26k。

別墅

個湯好清

翡翠宮

Jo.sephine 發表於 23-3-14 20:45
個湯好清

完全無味,不好吃

翡翠宮

mercurycc 發表於 23-3-14 20:37
有d唔低人工,識人做茶記都26k。

咁就好,食得咸魚抵得渴,不要一直埋怨辛苦一直袋袋平安

首頁

尾頁

跳至