自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bobo-chan 發表於 23-3-15 12:44
多謝你的分享,我想問, 銀行入面有沒有wifi?因我沒有數據, 會去深圳中銀更改資料
...

銀行入面有沒有wifi<----對唔住, 唔知!

近來又真係好多人更改資料....

昨天, 可以用兵荒馬亂來形容...找個人詳細解答都難.

水晶宮

我同事叫我用八達通app 開通銀聯卡, 以後可以在國內用八達通app 掃QR Code 付款, 其實就係用app 入錢去八達通銀包之後掃code 付款

子爵府

上校車 發表於 23-3-15 17:32
我同事叫我用八達通app 開通銀聯卡, 以後可以在國內用八達通app 掃QR Code 付款, 其實就係用app 入錢去八達 ...

多謝報料, 又多一個途徑.

謝謝!

水晶宮

peru 發表於 23-3-15 17:35
多謝報料, 又多一個途徑.

咁我就唔急住上去開戶了

公爵府

2024年龍年勳章

我同事叫我用八達通app 開通銀聯卡, 以後可以在國內用八達通app 掃QR Code 付款, 其實就係用app 入錢去八達 ...
八逹通個認證,我搞極都過唔到(銀聯要PRO先開通到)
支付寶同微信都係一整就得
已經放棄,或者等我以後換手機再睇下得唔得吧

子爵府

上校車 發表於 23-3-15 17:49
咁我就唔急住上去開戶了

我之所以趁有時間就上去門戶...原因是

我地兩公長婆都無裝微信及大陸戶口, 但又想兩個人自己上去行.

我就做先頭部隊探路, 我會跟丈夫一同再上去, 幫他開戶.

我另一女性朋友話,( 她今個月頭上過去)----> 去餐廳, 人地唔使親身排隊,看餐牌..點餐比錢..搭的士..有無交通阻塞..

佢同行朋友就有裝微信, 大陸有戶口, 一目了然, 教番個司機轉頭, 你唔好行果度...有塞車之煩.

我自己都想自由行, 遇到有甚麼緊急可以CALL 的士, 唔想on 9 9

我自己都看過YOUTUBE, 有個人話----> 遇見有個港人在香港 用 1 咭 2 號, 唔知點解, 好難註冊到微信.

此片: https://www.youtube.com/watch?v=ITdtJLvEvIY&;list=LL&index=7&t=208s

2:16開始 有講.

我上去一次過搞銀行同電話, 係因為 佢地真係即場影左我相, 無花無假, 確是本人.

上去開電話咭, 即時拎住寫有你國內電話的紙牌影相, 我諗萬無一失掛, 有乜E 旭, 本人在. 大家放心....

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

請問八達通銀聯,係唔係入港幣會自動人民幣結算?
你唔講,我真唔知原來可以用呢一種方法。

水晶宮

BingoJoey 發表於 23-3-15 19:13
請問八達通銀聯,係唔係入港幣會自動人民幣結算?
你唔講,我真唔知原來可以用呢一種方法。
...

我估上到內地就自動由人民幣結算

洋房

咁幾方便呀, 謝謝分享

翡翠宮

暫時八達通銀聯唔夠好用,未綁到雲閃付,因為雲閃付可以做埋apps支付,八達通銀聯唔得。

儲值銀聯卡可以揀Tap&go,綁到雲閃付

如果有銀聯信用卡,綁雲閃付用,其實都唔洗開以上兩款,除非唔鍾意用信用卡。

水晶宮

peru 發表於 23-3-15 12:24
我去蓮塘口岸果間中銀要提供地址證明

咁銀行要個住址證明係香港定大陸?
謝謝你

水晶宮

lyh80115 發表於 23-3-16 15:09
暫時八達通銀聯唔夠好用,未綁到雲閃付,因為雲閃付可以做埋apps支付,八達通銀聯唔得。

儲值銀聯卡可以 ...

咁複雜咁既

子爵府

loolooloo 發表於 23-3-16 15:11
咁銀行要個住址證明係香港定大陸?
謝謝你

我大陸無物業, 我梗係只有香港住址證明啦!

如果你有大陸物業果D....我就唔識嘞!

水晶宮

謝謝你

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我去上梅林開,全程有職員跟進,唔使住址証明,攪得最耐係D/L APP
我仲係附近開埋中移動,返到香港即時轉8蚊Plan

子爵府

janet 發表於 23-3-16 15:40
我去上梅林開,全程有職員跟進,唔使住址証明,攪得最耐係D/L APP

我開果間要囉!

另外, 你真好, 遇到有職員全程跟進.

蓮塘果間, 唔夠人, 他們愛莫能助了!

要自己執生多D !

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

peru 發表於 23-3-16 15:44
我開果間要囉!

上梅林都唔多職員架,但開戶又唔算多人,我都係聽人講,唔好去D近關口既銀行開,開電話就直接去營業廳開,唔好搵街邊檔,感覺安全D
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

伯爵府

回覆 peru 的帖子

點解要簽簡體?我簽返英文,跟平時。

伯爵府

ilovebb2019 發表於 23-3-16 16:22
回覆 peru 的帖子

點解要簽簡體?我簽返英文,跟平時。

唔可以,基本上所有野都要用簡體,所以最好睇定自己簡體名點寫同點打
自己電話加定可以打或寫簡體,我個日好彩我D仔女係度,唔係又有排攪,因為我俾佢叫我D/L D APP攪到頭都暈

翡翠宮

上校車 發表於 23-3-16 15:13
咁複雜咁既

咁先問下你有無玩開八達通app?又有無銀聯信用卡?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊