自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛才看新聞見到有新富貴長者屋,上網八吓,原來二人要7百萬至一千萬資產才可申請,仲要個單位好細,耍比近二百萬租住權,我在諗,如果我到60歲咁有米,咁我寧願租間私樓近醫院都好似比呢啲長者屋仲好喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

你了解吓包咩服務先~

公爵府

蘭開夏道 發表於 23-3-14 19:26
剛才看新聞見到有新富貴長者屋,上網八吓,原來二人要7百萬至一千萬資產才可申請,仲要個單位好細,耍比近 ...

住呢d屋有乜著數?
好似長者富貴屋單位數量好少

水晶宮

cew 發表於 23-3-14 19:44
住呢d屋有乜著數?
好似長者富貴屋單位數量好少

唔著數,羊毛出自羊身上,睇吓啱唔啱心水

翡翠宮

畀面勳章

睇資料,除左俾租住權費,「等到正式入住,租戶每月須繳付一筆款項,作為管理費及基本服務費。至於餐飲、醫療或個人護理服務,需自費享用。其他費用還包括單位差餉、室內維修保養等。」

屋租之外,乜嘢服務都要另外收費,仲要月月俾服務費,室內維修保養都係自費,如果我有千幾萬身家,我寧願去住貴啲既老人院,起碼真係包食住兼有基本的護理服務。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

同埋我諗唔明,房協係政府單位,起長者屋,點解對象唔係環境一般,有居住困難的老人,而係有千幾萬身家唔憂生活的人?

日日是好日

水晶宮

蘭開夏道 發表於 23-3-14 19:26
剛才看新聞見到有新富貴長者屋,上網八吓,原來二人要7百萬至一千萬資產才可申請,仲要個單位好細,耍比近 ...

有d租租自稱呢世都唔會買樓,唔知拎幾多百萬cash係手,到老年時想搵屋租比佢都難(業主都要睇租客年齡)呢d屋咪岩佢地囉。

男爵府

mother904 發表於 23-3-14 19:51
睇資料,除左俾租住權費,「等到正式入住,租戶每月須繳付一筆款項,作為管理費及基本服務費。至於餐飲、醫 ...

就喺囉 所以有乜着數呢?

男爵府

mother904 發表於 23-3-14 19:54
同埋我諗唔明,房協係政府單位,起長者屋,點解對象唔係環境一般,有居住困難的老人,而係有千幾萬身家唔憂 ...

又喺喎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Kittymummy 發表於 23-3-14 19:55
有d租租自稱呢世都唔會買樓,唔知拎幾多百萬cash係手,到老年時想搵屋租比佢都難(業主都要睇租客年齡)呢 ...

你講得又啱喎

男爵府

Kittymummy 發表於 23-3-14 19:55
有d租租自稱呢世都唔會買樓,唔知拎幾多百萬cash係手,到老年時想搵屋租比佢都難(業主都要睇租客年齡)呢 ...

租酒店apartment 或服務式住宅都可以呀!呢啲應該不介意年齡吧?

水晶宮

蘭開夏道 發表於 23-3-14 20:31
租酒店apartment 或服務式住宅都可以呀!呢啲應該不介意年齡吧?

都可以,不過唔多。選擇一定比出面租樓少好多好多。我有個aa朋友同我講,舊年跌市時好多上年紀而退休既人買樓FP, 特別係300幾呎既新界舊居屋。亦唔少40尾既打工仔隊半年糧單比我朋友再轉介比相熟銀行/hkmc計數. 因為好多業主都唔肯租比年紀大既人,肯租都要年繳。

水晶宮

呢類富貴長者屋,我就沒福消受了。

333s    發表於 23-3-14 23:26

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同埋我諗唔明,房協係政府單位,起長者屋,點解對象唔係環境一般,有居住困難的老人,而係有千幾萬身家唔憂 ...

社會上有一班富貴長者!

翡翠宮

畀面勳章

cy101 發表於 23-3-14 20:49
社會上有一班富貴長者!

社會上當然有富貴長者,但房協用的是公帑,富貴長者自然有財力有資源安排自己的晚年生活,房協有必要用公共資源起樓然後高價推給這班富貴人士嗎?

我愈來愈搞不清楚房協存在的目的。
日日是好日

水晶宮

廉價屋係房署做,房協無免地價嘅地,近年專注做富貴長者住屋,係佢地自己搵嘅市場定位。我記得第一批推出,係 target 比同年青家庭住附近,長者有一定活動能力,有財力嘅一群。

水晶宮

房協唔係政府單位,無政府資助,搵個定位繼續發展落去。

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

露宿股王合資格呀
逆按揭吐現
即住

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

cy101 發表於 23-3-14 20:49
社會上有一班富貴長者!

子女移民
在港仍有唐樓的一羣

水晶宮

mother904 發表於 23-3-14 21:10
社會上當然有富貴長者,但房協用的是公帑,富貴長者自然有財力有資源安排自己的晚年生活,房協有必要用公 ...

房協唔係用公帑,公帑年代已經成為歴史。

首頁

尾頁

跳至