自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

它會像卵巢水囊般週期性出現或消失嗎?
有危險嗎?會再大或縮細嗎?
兩邊都有幾粒細過0.5 cm的

子爵府

LoveCorgi2 發表於 23-3-14 22:45

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

報告有冇叫你半年或一年check 住佢?

子爵府

pomanlife 發表於 23-3-15 18:17
報告有冇叫你半年或一年check 住佢?

報告冇寫。話no suspicious of mass focal lesion

子爵府

大宅

回覆 LoveCorgi2 的帖子

我每邊10幾粒, ultra sound 同夾胸都有做。10幾年前就知道自己體質係特別多。啲醫生話無嘢,每年bodycheck 留意變化就ok。我都係幾年check1次。0.5唔算大。你keep返份report 啲圖,下次自己有得對比下~

子爵府

Amypolo 發表於 23-3-18 19:22

會唔會自己消失或減少?有冇痛?
一般如有呢啲但又冇乜嘢,買保險受唔受保?

大宅

LoveCorgi2 發表於 23-3-18 19:44
會唔會自己消失或減少?有冇痛?
一般如有呢啲但又冇乜嘢,買保險受唔受保?

唔會自然消失
我都有幾粒
之前每半年一年照一次
近排都有大到
結果做手術切左
未知前買既保險係包

大宅

保險應該無乜特別。如果你自己家族有乳癌病史先至覺得要特別小心。

可以睇中醫。如果你照個陣,係period 前後,啲水灢會大粒啲。有啲人話按胸有用,但係我就唔係好想特別去按胸。

如果想試下,可以帶埋份report 去搵個女中醫睇睇,浸會中醫婦科個啲。可以調理左一個月先,感覺身體有無變化,之後keep住每個月睇2次。1年後再照,對比返。

我見我10幾年都係咁上下… 主要係留意有兩個位,照出黎中間有陰影。 其實我份report 會有寫邊幾粒要check 住,留意條邊會唔會出現不規則, 有寫邊幾粒中間有陰影,要留意。 所以,你個份話無照到,其實唔驚。

同埋有啲嘢ultra sound 照唔到,要做埋夾胸。如果無夾過,就不如夾埋。唔同照法,夾埋其實就好清晰。

子爵府

Amypolo 發表於 23-3-18 20:10

謝謝分享。
都懐疑period前後係咪會有變化甚至消失好似卵巢水囊咁。
都有夾過,整体托頼無嚴重問題。你份report好詳細會咁分析

侯爵府

回覆樓主:

我之前照超聲波就每邊幾粒,舊年突然成粒大波子咁硬,瞓低仲會凸起,嚇到以為乳癌。好彩去照原來係水囊變大左,即時抽針抽走啲積水。醫生話我如唔介意外觀可唔理佢,但要等到約55歲後先可能會縮少。

子爵府

29XX86 發表於 23-3-19 22:10
我之前照超聲波就每邊幾粒,舊年突然成粒大波子咁硬,瞓低仲會凸起,嚇到以為乳癌。好彩去照原來係水囊變大 ...

咁大,有幾多cm會令到訓低都凸起?有痛嗎?抽針大約多少錢?是不是抽走就冇晒cysts?

大宅

回覆樓主:

要keep住check 朋友後來有變化 不過唔知原本是鈣化點還是其他

侯爵府

LoveCorgi2 發表於 23-3-19 22:17
咁大,有幾多cm會令到訓低都凸起?有痛嗎?抽針大約多少錢?是不是抽走就冇晒cysts?

...

大約直徑有2-3cm, 唔痛,抽左1.5枝大針筒水。$6500(診金/超聲波/麻醉針)
係呀!抽完即刻扁晒(望住天花板超聲波投影抽水囊)。係因為大粒先抽,其實細粒唔洗理佢,定期檢查就得。

首頁

尾頁

跳至