自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

meko~ 發表於 23-3-15 19:02
如果係咁,唔洗用寵,圍個角落比佢就ok了,兔基本上唔洗窗網,但當貓飬就得
...

全放養,圈地都唔使,都做清潔時就超煩
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

miriam 發表於 23-3-15 19:05
全放養,圈地都唔使,都做清潔時就超煩

驚咬電線電鬼瓜佢吖
---生命無價,請支持領養---

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

meko~ 發表於 23-3-15 19:08
驚咬電線電鬼瓜佢吖

全屋一條電線都不能出現,出現左就正囉

好彩當年儍餅無左門牙,又識去廁所,我先可以隨時放佢出黎咋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

rainlamrainlam 發表於 23-3-15 18:19
太多,養唔哂,請問除左兔盧同埋兔協,可以放去邊度?(有興趣領養人士可pm 我,
最好係有養兔經驗)
...

香港救兔之家、SPCA

不過都係快啲絕育啦,否則下個月又生一堆

男爵府

miriam 發表於 23-3-15 19:12

應該會漏電短路吧

侯爵府

BK Milk勳章

miriam 發表於 23-3-15 19:12

原來兔兔識自己去廁所嫁
好聰明喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

doughnut_cyc 發表於 23-3-15 19:31
香港救兔之家、SPCA

不過都係快啲絕育啦,否則下個月又生一堆

原來兔兔咁易生?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

foggyao 發表於 23-3-15 20:00
原來兔兔咁易生?

「一般來說,當兔子3至6個月大的時候,牠們的性器官便開始成熟,亦即是說牠們已有繁殖的能力了,兔子一年四季也可以進行交配生育,而且每次生產後,可於24小時內再度懷孕。
此外,兔子是誘發性排卵的動物,即是母兔在交配後才會排卵,因此兔子不會像貓狗般有「月事」的情況發生,所以懷孕率相當高。」

http://hkrabbit.org/knowledge5_ch.php

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

doughnut_cyc 發表於 23-3-15 20:09
「一般來說,當兔子3至6個月大的時候,牠們的性器官便開始成熟,亦即是說牠們已有繁殖的能力了,兔子一年 ...

24小時

多謝分享

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

meko~ 發表於 23-3-15 19:02
如果係咁,唔洗用寵,圍個角落比佢就ok了,兔基本上唔洗窗網,但當貓飬就得
...

識人FTM, 隻兔自由行,個籠用嚟夜晚瞓覺

我隻兔一放就要關窗,佢喪㗎會自己上櫈再上檯,唔關窗實跌瓜佢

所以放養要自留意條件

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

foggyao 發表於 23-3-15 20:00
原來兔兔咁易生?

兔係誘發性排卵,即交配刺激排卵,同鼠一樣,勁易中獎

http://www.hkrabbit.org/knowledge5_ch.php

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有養兔仔, 可以考慮收養
兔兔現在幾大, 可pm傾下

珍珠宮

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 23-3-15 18:35
兔仔好快又可生一窩,你快d幫佢絕育

x2

大宅

快d絕育
養寵物不絕育,雙方都辛苦
又無咁多錢咁多位

大宅

rainlamrainlam 發表於 23-3-15 18:19
太多,養唔哂,請問除左兔盧同埋兔協,可以放去邊度?(有興趣領養人士可pm 我,
最好係有養兔經驗)
...

bb唔好亂俾人呀,好多人唔識養,搵兔蘆或者救兔之家啦,由佢地幫bb搵主人好啲
我之前兔媽生bb,唔敢亂俾人,結果自己養晒,一家兔十口,係換籠辛苦啲,但湊佢地湊得好開心,依家班bb都8歲幾lu

大宅

回覆樓主:

可以分享下兔bb相嗎?生咗幾多隻?

王國長老

JoannaD 發表於 23-3-15 19:58
原來兔兔識自己去廁所嫁
好聰明喎

可以教到,但唔係隻隻都得囉

王國長老

doughnut_cyc 發表於 23-3-15 20:09
「一般來說,當兔子3至6個月大的時候,牠們的性器官便開始成熟,亦即是說牠們已有繁殖的能力了,兔子一年 ...

雖然儍餅已絕育,但我做暫托時都只會托女或已絕育既仔

王國長老

stillalivewor 發表於 23-3-15 21:10
bb唔好亂俾人呀,好多人唔識養,搵兔蘆或者救兔之家啦,由佢地幫bb搵主人好啲
我之前兔媽生bb,唔敢亂俾人 ...

你好好丫

水晶宮

BK Milk勳章

最好係有養兔經驗)
...

好想養
但無地方
本身屋企都已經有隻熊仔鼠

不如在Facebook 領養群出post
出免費領養
不過就真係要買齊適合用品先好俾養

咁又唔一定需要有經驗
有心有能力就得
因為養兔成本同需要耐性
睇醫生又貴