自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

la_source    發表於 23-3-16 10:58

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你申唔申請到特區護照?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Naturalization_as_a_Chinese_National.html
申請加入中國國籍

伯爵府

2024年龍年勳章

你無passport?
係咪香港住夠七年就得?

公爵府

好媽媽勳章

yuenchauha 發表於 23-3-15 22:04
話說我爸媽係越南偷渡過嚟 而我係香港出世國籍顯示係無國籍 .純粹想問吓有冇人同我一樣case 因為我想整入國 ...

N年前越南偷渡過嚟 ,已有香港身分證嗎? 你香港出世。唔係應該香港/中國籍咩

複式洋房

D..D 發表於 23-3-15 22:06
你申唔申請到特區護照?

冇國籍申請唔到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

你有無出世紙?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

yuenchauha 發表於 23-3-15 22:13
冇國籍申請唔到

香港出世可以,入境處網站係咁寫

琥珀宮

話說我爸媽係越南偷渡過嚟 而我係香港出世國籍顯示係無國籍 .純粹想問吓有冇人同我一樣case 因為我想整入國 ...

咁你用咩證件出境

複式洋房

hfl2000 發表於 23-3-15 22:10
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Naturalization_as_a_Chinese ...

我有睇過呀 佢有一項考慮因素:申請人是否為享有香港居留權的中國公民的近親屬

複式洋房

pauline_c 發表於 23-3-15 22:13
你有無出世紙?

有出世紙 我揸住本簽證身份書

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

phoebepanpan 發表於 23-3-15 22:11
N年前越南偷渡過嚟 ,已有香港身分證嗎? 你香港出世。唔係應該香港/中國籍咩

...

我見過印度人係香港出世既都寫Chinese 唔知真實佢證件係唔係會咁寫

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

你中文好好喎

公爵府

2024年龍年勳章

這是一個歷史遺留落嚟嘅問題

可能要問有關部門了

複式洋房

phoebepanpan 發表於 23-3-15 22:11

...

佢地有身份證呀 一樣都係冇國籍

琥珀宮

...

父或母要係中國公民,在港出生之兒童才可以成為香港居民。

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-3-15 22:10
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Naturalization_as_a_Chinese ...

要係中國公民後代先可以申請入中國籍。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

pomanlife 發表於 23-3-15 22:20
你中文好好喎

樓主係香港出世~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

yuenchauha 發表於 23-3-15 22:16
我有睇過呀 佢有一項考慮因素:申請人是否為享有香港居留權的中國公民的近親屬

...

https://www.hk01.com/熱爆話題/354794/與難民同行-在港出生卻是無國籍者-難民二代盼擁謢照成香港人
你係咪都係呢啲cases?
唔知依家政策有無變,佢話係一般考慮因素之一啫,佢網頁有寫「無國籍」都可以申請入籍,你打去入境事務處問清楚啦
「外國人或無國籍人,願意遵守中國憲法和法律,並具有下列條件之一的,可以經申請批准加入中國國籍:
中國人的近親屬;
定居在中國的;或
有其他正當理由。」

珍珠宮

pomanlife 發表於 23-3-15 22:19
我見過印度人係香港出世既都寫Chinese 唔知真實佢證件係唔係會咁寫
...

無理由喔,除非佢父母其中一方係中國籍公民。

首頁
12345...9

尾頁

跳至