自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

happymama2009 發表於 23-3-16 07:11
我都係,而家買嘢之前會諗吓有冇地方擺,舊嗰件點算。諗完通常唔買
...

係!呢幾年買少了很多無謂野,只買剛需品。同埋會盡量用到得返一支後備才出手。

上周老公又想買鞋但比我截停!我話佢成個櫃廿多對鞋,我同仔女每人得3-4對,點解佢要買埋咁多咁少著?我仔腳大左不合穿,佢會執來粗穿。但成櫃新鞋買埋又不穿,激死!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都係,有2個朋友叫我去韓國,我都say no

珍珠宮

Nbs 發表於 23-3-16 07:30
我plan 得好開心喎

Me too
嚟緊3月至10月已確定了四次外遊,呢幾日亦凖備預訂明年農曆年機票,plan得好開心

水晶宮

mandy952 發表於 23-3-15 23:34
已經冇左舖旅行癮,情願留係屋企

我自從有小朋友後就冇旅行癮。耐過疫情。。。

以前鍾意去歐洲、中東睇文物同藝術嘢,或者去東南亞 resorts 二人世界。而家唔得了。帶埋小朋友去又冇癮,唔帶要其他人湊幾日至十幾廿日我又唔好意思。

子爵府

Astra00 發表於 23-3-16 07:51
係!呢幾年買少了很多無謂野,只買剛需品。同埋會盡量用到得返一支後備才出手。

上周老公又想買鞋但比我 ...

我好喜歡你的理念,只買剛需品以前也喜歡買幾對鞋輪住着,現在發覺着來着去都是果一兩對,其他都係得個擺字。one in one out 最好,冇位擺唔好買。小朋友大得快,我每季衣服也是買幾件給他們,唔同場合唔同功能,鞋就等減價先一次過買幾款,足夠返學去街就OK。

水晶宮

happymama2009 發表於 23-3-16 07:58
我好喜歡你的理念,只買剛需品以前也喜歡買幾對鞋輪住着,現在發覺着來着去都是果一兩對,其他都係 ...

我返工可穿便服運動鞋,最重要是乾淨。

我都是盡量一入一出。係個工人亂用野浪費我錢。但沒工人又不得。

其實衫褲穿來穿去那幾件。慣左。盡量消耗。我試過阿仔有段時間穿我啲t shirt;到佢而家大左,有啲衫我會執來穿。

琥珀宮

Astra00 發表於 23-3-16 07:51

上周老公又想買鞋但比我 ...

買鞋一定係買一對掉一對,根本無位放,識人直頭鞋盒都唔掉,加加埋埋一個人有40幾對鞋

水晶宮

jarjane 發表於 23-3-16 07:53
Me too
嚟緊3月至10月已確定了四次外遊,呢幾日亦凖備預訂明年農曆年機票,plan得好開心
...

我plan 緊成個家族10 幾人暑期去4 個星期,諗起都興奮

侯爵府

我吽咗好耐喎
已經去咗泰國同台灣,嚟緊5月plan緊去日本

珍珠宮

Nbs 發表於 23-3-16 08:02
我plan 緊成個家族10 幾人暑期去4 個星期,諗起都興奮

家庭遊難得可以成個家族一齊玩真係好開心,預祝妳旅途愉快

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

嘩,大project
放下自在

子爵府

回覆樓主:

我細仔19年下半年出世,未坐過飛機,所以對外遊我仲好期待

而因為早排好些jm分享北京遊,深被吸引,所以嚟緊長假期會去北京,讓家中兩位小童認識中國歷史及看升旗禮

子爵府

Nbs 發表於 23-3-16 07:30
我plan 得好開心喎

反而覺得過去幾年自己成日無所事事,上網都唔知睇乜好
而家日日忙機票酒店景點,好充實呀,有4套機票喺手,自己都plan到亂晒

水晶宮

忌廉寶寶 發表於 23-3-16 08:24
反而覺得過去幾年自己成日無所事事,上網都唔知睇乜好
而家日日忙機票酒店景點,好充 ...

我有三個trip 嚟緊,plan 得好興奮,買咗三本簿仔寫低要帶啲咩想睇啲咩

珍珠宮

仍然好鍾意出外走走,不過而家想去國內玩多啲,雲南,拉薩,四川⋯

子爵府

Nbs 發表於 23-3-16 08:29
我有三個trip 嚟緊,plan 得好興奮,買咗三本簿仔寫低要帶啲咩想睇啲咩
...

我都係鍾意用簿仔寫低
之前旅行完有朋友問我攞行程參考,我影比佢,佢話而家竟然仲有人手寫…
我鍾意睇番自己d字,同埋寫嗰時個感覺好好,當然有時都要電話幫手cap下圖,但咩都開電話睇唔鐘意,覺得有本簿仔好實在,自己寫過乜好入腦,同埋唔鐘意隨時手改好正

珍珠宮

成家人去旅行真係一個美好既回憶

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

jarjane 發表於 23-3-16 07:53
Me too
...

睇到都興奮

水晶宮

happymama2009 發表於 23-3-16 07:58
我好喜歡你的理念,只買剛需品以前也喜歡買幾對鞋輪住着,現在發覺着來着去都是果一兩對,其他都係 ...

一兩對鞋其實唔夠,鞋著完應該比佢乾兩日,所以有三四對更換會好 d,特別係皮鞋。

水晶宮

mandy952 發表於 23-3-16 08:01
買鞋一定係買一對掉一對,根本無位放,識人直頭鞋盒都唔掉,加加埋埋一個人有40幾對鞋
...

老公好鍾意買鞋,我都要求佢每買一對,要掉一對。

首頁
12345...6

尾頁

跳至