自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我有個習慣我好鍾意見到人哋啲背囊打開咗冇拉拉鍊我都會提醒佢拉番好。
但我亦都知道有好多人都好冇禮貌人哋善意提醒你唔該都冇一句。
明明個心同自己講下次唔好再提醒人
但係之後又唔記得又係繼續咁去提醒。

今日我發覺我, 原來我所做嘅一切我冇白費。 今日帶個女返學嘅時候搭緊電梯, 佢企喺我前面, 搭緊電梯嘅時候去突然上前兩級, 佢同前面嗰個學生講佢 背囊打開咗冇拉拉鍊, 我個女就同佢講我幫你拉返好佢。

我見到佢有咁嘅舉動嘅時候我真係好安慰

SiuBBee    發表於 23-3-16 16:35

象牙宮

2024年龍年勳章

katherine.k 發表於 23-3-16 07:43
我有個習慣我好鍾意見到人哋啲背囊打開咗冇拉拉鍊我都會提醒佢拉番好。
但我亦都知道有好多人都好冇禮貌人 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係,對小朋友以身作則绝不會白費

水晶宮

寶石宮

2024年龍年勳章

如果所有父母都咁諗就好了。
幸福可以好簡單

子爵府

回覆樓主:

伯爵府

好乖女
不過如果對住陌生人就唔好,人哋以為你想偷佢野,出口提好了

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我都見個有人個背囊冇拉拉鍊~~~我都諗左一陣~~~之後都有話比人聽冇拉拉鍊呀~~~個女人都有唔該我呀~~~

瑪瑙宮

见到冇拉裤鍊提唔提好

大宅

回覆樓主:

我都比人提得多,宜家又會提番人

子爵府

tkop 發表於 23-3-16 08:13
见到冇拉裤鍊提唔提好

係女人我會提,男人就唔會

男爵府

回覆樓主:

我們要堅持不要放棄,我有時係屋苑平台見到垃圾會執去扔,終於最近阿3歲仔都跟我做呢個動作,我都覺欣慰,媽媽我地唔好理人,繼續做好自己

子爵府

我都會,人哋次次都有講唔該

伯爵府

有一次搭東鐵,見到個女人大大聲講電話,內容話:我今日去打小人,我平時都冇同人結怨,做野又忍讓。唔知點解係得罪左 xx咁。‘
講講下佢轉身,背囊冇拉拉鍊。於是我提下佢。佢只話:知道。
唔該都冇聲

佢繼續咁,打幾多小人都冇用

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

子女、就是父母的一面鏡~

父母性格行為、修養德行,絕對影響到子女~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

呢啲係好事,我認為要提醒人時不用猶豫,唯獨係怕嗰種騙人同情心原來係想屈人嘅技倆。所以提醒人之前觀察清楚先出聲就穩陣啲。
嗰啲被樓主你提醒嘅人冷面對待,係佢哋無禮貌,或一時無作出應該要有嘅反應,絕對唔係你多事。

水晶宮

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

教阿女,唔好掂到人地個袋,避免俾人話偷野
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

女女好乖

首頁

尾頁

跳至