自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

原先傾好左我去完旅行會續姐姐第3張約,點知上星期佢無啦啦同我講話我一直唔比food allowance 佢,話咩need to gather info before i complain, 話問左領事館我要比,咁我有比野食佢食,但佢除左dinner我地一齊食之外,其餘時間佢用自己錢買野食,我話叫佢食我地d野,佢自己唔食關我咩事。

咁本來都算,諗住下張約比allowance,但我又嬲嬲地去左見新姐姐,朋友又話佢都開始壞左,又唔能夠confirm佢有冇攞我地d野,咁就決定左簽新姐姐。

男爵府

apple_queen 發表於 23-3-16 10:46
原先傾好左我去完旅行會續姐姐第3張約,點知上星期佢無啦啦同我講話我一直唔比food allowance 佢,話咩need ...

決定左到而家,一諗起要反口話唔同佢續約,真係唔知點講。佢其實呢4年都冇咩大錯,佢有黑面,唔認錯,借過我錢但有還,態度有時好差,但佢好錫我個仔,我個仔由出世都而家都跟住佢,唔會成日玩電話,基本工作都做好。

望住佢同我個仔,我覺得自己好似夾硬迫佢地分手咁。尋日先同個仔講佢4歲要學自己clean up poo poo, 姐姐仲笑住話要教你啦,但其實個一日佢已經唔係度工作,感覺好難受。我個人係好感性架,點做好?定其實佢地d姐姐係冇所謂架?我係度諗梗呢個決定唔知岩唔岩,有冇揀錯。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

唔好咁啦, JM
LET IT BE LET IT GO
既然都決定左, 希望在明天
唔需要太自責

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

原先傾好左我去完旅行會續姐姐第3張約,點知上星期佢無啦啦同我講話我一直唔比food allowance 佢,話咩need ...

佢已比人教壞左,你無錯

E_gold8806    發表於 23-3-17 13:06

放下自在

男爵府

la_source 發表於 23-3-16 11:00
唔好咁啦, JM
LET IT BE LET IT GO
既然都決定左, 希望在明天

但我而家日日望住佢,個心有d事未做而家又唔講得,好辛苦。佢就日日因為以前自己就快有$5800好開心。

la_source    發表於 23-3-16 11:14

男爵府

cattz288 發表於 23-3-16 11:03
佢已比人教壞左,你無錯

我朋友就話佢唔會無啦啦諗起同領事館講, 應該係聽朋友講,你唔攞就笨啦個d

珍珠宮

明既,日對夜對一段時間
點都有少少感情
你俾自己適應下
慢慢就習慣

男爵府

apple_queen 發表於 23-3-16 11:04
我朋友就話佢唔會無啦啦諗起同領事館講, 應該係聽朋友講,你唔攞就笨啦個d
...

你個決定又真係快咗少少.

不過,你試吓同佢講,佢續約唔會俾津貼佢,當你見到佢個即時反應,相信你會發現自己嘅決定正確

子爵府

回覆樓主:

佢根本就有問題,比我唔會再續,根本唔洗考慮!
唔明你仲內疚咩,對人地仁慈即係對自己殘忍,咁你用繼續做佢,盞累到你自己,打工關係,講咩感情,最主要係你自己一廂情願

hungng    發表於 23-3-16 13:50
hkgra    發表於 23-3-16 12:07

珍珠宮

2024年龍年勳章

請新姐姐都有一定風險...自己衡量下!
姐姐提出食物供應問題, 可以大家傾~問佢想你提供咩午餐食物
例如即食麵, 罐頭, 急凍肉等都可以商量點安排.呢個係小問題, 我覺得
我唔會因為呢個問題去換姐姐, 可能我好怕重頭再摶~

公爵府

2024年龍年勳章

決定左到而家,一諗起要反口話唔同佢續約,真係唔知點講。佢其實呢4年都冇咩大錯,佢有黑面,唔認錯,借過 ...

佢應該係係第一個工人姐姐~

我哋當年用完第一個工人姐姐又係做咗4年~
佢做得好~ 照顧兩個女都好好~
但可能大女開始大,

5~6年級~ 有自己諗法~
經常同工人鬧交~
所以決定搵個新~

但依家過咗好多年, 一年都會見1~2次面~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你個決定冇錯喎,佢已經壞左。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

哈比族 發表於 23-3-16 11:12
佢根本就有問題,比我唔會再續,根本唔洗考慮!
唔明你仲內疚咩,對人地仁慈即係對自己殘忍,咁你用繼續做 ...

我最在乎阿仔感受,因為佢好錫阿仔,阿仔好鐘意佢,佢直頭係spoil佢,需要佢會博咀,what do u mean by spoil??? 你個仔話要咩咪比咩囉咁

珍珠宮

2024年龍年勳章

apple_queen 發表於 23-3-16 11:04
...
大把呢D豬朋狗友啦, 佢哋仲會教D姐姐借錢吖, 做擔保人...
你姐姐只係覺得僱主"未有"提供午膳, 認為呢個係自己權益想爭取, 大家有誤會啫

公爵府

我反而想問,你幾時會通知佢唔續約?你口頭同佢講過會續約,你要小心處理。

男爵府

樓主,對工人唔使講感情,佢地打份工,反轉豬肚就係屎呢個道理相信好多香港人顧主都感受過,佢已經個心變咗,覺得自己會有更高人工更多福利食住你。你忍佢就錯喇,就由佢走。小朋友根本好快忘記姐姐,呢點唔使擔心。我兩個小朋友咪又係由細湊大,我炒咗姐姐嗰晚,都無搵過姐姐,幾日已忘記咗。
工人只是一個過客,樓主無需唔開心唔得唔好意思,妳唔同佢續約佢仲開心啦,再搵工佢又可以叫高人工d 我估

男爵府

BK2002 發表於 23-3-16 11:13
請新姐姐都有一定風險...自己衡量下!
姐姐提出食物供應問題, 可以大家傾~問佢想你提供咩午餐食物
例如即食 ...

佢初初in又話咩都食,黎度就話唔食豬牛,我屋企隻佬又唔食魚,好煩。買麵比佢擺到過期都未食,佢淨係鐘意食飯。其實唔係呢個問題,係佢冇同我地傾過就話complain好有問題。但個晚佢又話唔係complain, 只係想提出要allowance...吹脹

男爵府

珠氏家庭 發表於 23-3-16 11:13
佢應該係係第一個工人姐姐~

我哋當年用完第一個工人姐姐又係做咗4年~

我都想同佢keep住良好關係,係呀,第1個,所以感受特別大

珊瑚宮

回覆樓主:

我認同上面有JM講, 同姐姐傾吓先
新姐姐都有可能有相同要求
咁, 樓主又換人呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

內疚都無用啦
你同呢個姐姐講左續約加薪之前? 而家又簽左新姐姐?
你諗諗點樣同呢個姐姐講好D
新姐姐就祝你好運
希望係個好姐姐

首頁
12345...10

尾頁

跳至