自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

我請左工人14年,印/菲都有,海外請或者本地完約都請過。每個都係留飯盒第二日食,無飯留佢先自己煮,無一個要求food allowance,亦無一個唔肯續約,只有我自己換人。所以,我唔覺得市場上好多工人有food allowance。另外,我對工人好客氣,完全當佢地只係幫手,但我唔會比佢地強勢過我

男爵府

比著係我,真心唔介意俾food allowance,但我介意姐姐唔聲唔聲好似陷我於不義咁。有提供食物佢唔食係佢嘅事,唔應該一路唔出聲最後又同你討價還價。

再者,做咗四年先咁樣,我更加唔會續。到時續咗約、比埋food allowance再繼續黑面,遲吓仲要俾長服,你一定超級後悔。

請多幾個姐姐你就會慣,僱傭關係一場,唔洗落太多感情

大宅

回覆樓主:

如果之前已經有黑面,唔認錯,我係你早換工人仲好,第3個約比長期服務金仲會更加玩野,到時你仲慘

公爵府

apple_queen 發表於 23-3-16 11:20
我都想同佢keep住良好關係,係呀,第1個,所以感受特別大

2,3个後你就冇感覺。

我送姐姐走,我带囡去Agent 到say Goodbye,囡爆喊!!由20樓搭落地下勁喊,出後已收聲,之後完全冇再問。

对孩子也是成長的一課

子爵府

回覆樓主:

唔洗覺得內疚,佢只係一個同你打工既人,你試下唔俾錢佢,佢會唔會咁錫你個仔,this is her job.

男爵府

sky_blue618 發表於 23-3-16 23:29
比著係我,真心唔介意俾food allowance,但我介意姐姐唔聲唔聲好似陷我於不義咁。有提供食物佢唔食係佢嘅事 ...

第一段完全係我心聲,好好地同我傾我ok, 係要搞成咁

男爵府

回覆 Icecream17 的帖子

請問海外定係本地好啲?海外是否白紙?仲有印尼定係菲律賓好啲?謝謝。

子爵府

kk1186 發表於 23-3-16 23:45
回覆 Icecream17 的帖子

請問海外定係本地好啲?海外是否白紙?仲有印尼定係菲律賓好啲?謝謝。 ...

睇下工種和工作重點。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實做咗就冇謂再諗,故事發展係點依家冇人會知,舊姐姐會唔會再反豬肚?新姐姐好定舊姐姐好?咪照依家嘅決定去做囉!可能仲好呢!好似我之前個姐姐咁,本身佢幾好幾純但乜嘢都唔做得掂我都忍住(抹嘢唔乾淨、煮嘢好難食、湊唔掂個仔,剩係識匿埋響廚房同廁所),後來成日話冇心機掛住屋企個隻佬同d小朋友,要我安慰,到完約唔同佢續,我都準備封利是比佢買嘢比屋企人,點知佢走前話坐完飛機又要轉呢轉路返屋企,又話要幾錢allowance,agent話可以唔比,但係我照佢要嘅比晒佢,不過冇再比封利是,我仲有賺!

男爵府

樓主你係咪做老師 ?

男爵府

apple_queen 發表於 23-3-16 10:46
原先傾好左我去完旅行會續姐姐第3張約,點知上星期佢無啦啦同我講話我一直唔比food allowance 佢,話咩need ...

其實姐姐要用自己錢去買嘢食係一件好離譜嘅事,你想食嘅嘢唔代表佢想食。繼續再係咁樣做請乜嘢姐姐都會係一個問題

男爵府

我捨不得你 發表於 23-3-16 11:19
樓主,對工人唔使講感情,佢地打份工,反轉豬肚就係屎呢個道理相信好多香港人顧主都感受過,佢已經個心變咗 ...

一樣,我細仔又係工人姐姐由bb湊大,佢地好錫大家,但3歲時工人姐姐滿約走當日,我細仔睇住佢走,喊都無喊,姐姐反而喊,之後更一句都無提過佢,依家新姐姐一樣咁friend

別墅

決定左到而家,一諗起要反口話唔同佢續約,真係唔知點講。佢其實呢4年都冇咩大錯,佢有黑面,唔認錯,借過 ...

佢照顧得個細路點好都唔係親人,小朋友最重要係父母愛錫佢,花時間喺佢身上,大大下佢哋識分父母同工人嘅分別。
加上姐姐多花臣一定唔會續,我前工人又係勁麻煩,但屋企人又成日話驚下一個仲衰,結果忍佢第二張約真係忍唔到,一路機會比足佢,但佢以為我無咗佢唔得又恃住阿sir撐佢腰。結果我死都堅持要換,佢知道自己大我唔到臨走幾個月正常返做好自己嘢,想我續佢約,但真係睇到佢啲衰嘢怕咗佢。而家新個個雖然都有麻煩嘢,但我都自己跟多咗好多屋企同小朋友嘅嘢,佢只係煮餐飯同準時接送小朋友,其他家務求其,掛住禁電話個啲咪當睇唔到,起碼我同佢都大家客客氣氣咁相處。

別墅

Icecream17 發表於 23-3-16 23:18
我請左工人14年,印/菲都有,海外請或者本地完約都請過。每個都係留飯盒第二日食,無飯留佢先自己煮,無一 ...

我同而家個姐姐客氣還客氣,做唔到要求就一定會話佢。

大宅

2023年兔年勳章

原先傾好左我去完旅行會續姐姐第3張約,點知上星期佢無啦啦同我講話我一直唔比food allowance 佢,話咩need ...

其實樓主想在B K找安慰,定係真係內疚呢?安慰說話我唔識講,講下我睇法,啱聽就聽,不喜勿插,好簡單成件事錢作怪,首先離鄉別井跟你4年,有工有勞,佢咩為人你自己真係唔知?要壞唔駛4年,有咁好帶仔姐姐執到啦!攞些少飯錢當奬都要啦!冇口齒就梗架啦,但係一樣係錢搞得掂,真係內疚嘅新請嗰個取消合約陪錢之嘛,唔係解決唔到,相反就算你要返之前姐姐,姐姐要諗下仲應唔應該跟你先真,4年感情都唔夠一千幾百飯津鬥,想像唔到姐姐跟你有幾開心!

侯爵府

當你決左見新姐姐那刻起,其實已作出選擇了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

既然已經選擇左, 不如早D話比姐姐知等佢快D揾新僱主,但小心處理因為之前口頭承諾會續約,驚佢玩嘢

琥珀宮

apple_queen 發表於 23-3-16 12:52
所以咪4月中,比左2個月通知佢囉,正路應該唔駛咁快同佢講

而家係你反口唔續約,應該盡早通知佢。
四月中講,同而家講,對你分別不大。

伯爵府

2024年龍年勳章

有提供食物,就唔洗俾food allowance. 正如餐廳返工都會提供食物,人哋唔係唔俾你食,係你自己奄尖,唔想食~唔通你餐餐要食鮑魚,就要提供鮑魚咩,正常食物就得啦

珍珠宮

哈比族 發表於 23-3-16 11:12
佢根本就有問題,比我唔會再續,根本唔洗考慮!
唔明你仲內疚咩,對人地仁慈即係對自己殘忍,咁你用繼續做 ...

絶對是!她說向領事館喎!迫你一定要food allowance,還對工人留戀?!

首頁
45678...10

尾頁

跳至