自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

近日在Facebook群組「散工招募區」內,有人發文招聘1名「籃球執波員」,工作內容如同名字一般,就是在事主射3分球後,替其「執波」,並要求「唔好Hea」以準確傳到事主心口。上班地點為沙田或大圍區,時間為清晨5至6時或6至7時,1個月需要上班3-4次,因此,他提出學生、年輕人優先,讓他們可以在上學前抽出時間「打工」。

人工方面,他開價時薪$85,除了即時現金出糧是一大賣點外,還會請1支飲品,他認為以上條件對於學生來說很吸引,「我諗對學生仔黎講每個月多幾百蚊,朝早又唔曬,當晨運已經好開心,時薪85蚊已經多過佢去M記炒場兩個鐘,幾日夠買對新波鞋。」

招聘文貼出不久就引起不少討論更被廣傳至其他群組,不少人留言批評開價太低:「一次一粒鐘好心就出夠一張紅紙啦」、「做運動1個鐘係咁執波,仲要咁早5點鐘,係咪應該包一份早餐先?」、「起碼100 啦」,亦有人嘗試幫事主平反:「用搵工嘅角度去睇,晨咁早一粒鐘賺$85 絕對搵鬼做。

但係如果用返運動打籃球嘅角度去睇,有些少金錢動力驅使你晨早去做下運動,住大圍識打籃球嘅我覺得有得諗喎。」而事主本人亦不介意批評,「我對你地D嘲諷真係一D感覺都冇」,而且補充現時已經找到合適的人選。

la_source    發表於 23-3-16 10:57

瑪瑙宮

應該無人做, 一個鈡不停執波同傳波體能消耗非常大. 跟住再番工或番學都謝晒.
最少百五先有人做.

大宅

份工需要好多體力,唔容易喎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

除非本身熱愛籃球,否則連續一粒鐘不停執波傳球點頂得順

珍珠宮

我覺得ok喎
做過運動都知時間好快過
其實佢講得岩
對打開波既人係幾吸引
消耗體力呢啲係相對既
份兼職唔洗傷神又唔洗受氣
有一定吸引力

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

想講瑪莎有早更執貨,最早返5:00,7:00前有每小時$60津貼,即5-7約$124/鐘,7:00後回復$64/鐘
呢d工又奇怪,成日請人,好奇有咩咁難頂呢?

公爵府

BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 23-3-16 11:10
想講瑪莎有早更執貨,最早返5:00,7:00前有每小時$60津貼,即5-7約$124/鐘,7:00後回復$64/鐘
呢d工又奇怪 ...

太早返工除非住附近唔使搭車就請到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

如果落一落街, 又熱愛籃球, 先唔介意咁早起身去賺果幾十蚊

伯爵府

蛋花湯 發表於 23-3-16 10:57
近日在Facebook群組「散工招募區」內,有人發文招聘1名「籃球執波員」,工作內容如同名字一般,就是在事主 ...

$85/hr,時間係清晨,仲要得1個鐘,扣埋車費,為左唔夠$75晨早起身,大佬呀!我係c9都唔做啦!

複式洋房

蛋花湯 發表於 23-3-16 10:57
近日在Facebook群組「散工招募區」內,有人發文招聘1名「籃球執波員」,工作內容如同名字一般,就是在事主 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

露比EE 發表於 23-3-16 11:38
$85/hr,時間係清晨,仲要得1個鐘,扣埋車費,為左唔夠$75晨早起身,大佬呀!我係c9都唔做啦!
...

笑左出聲 你講得好好笑, 同埋非常之啱, 哈哈

真係屋企樓下先會做, 但老實, 真係有後生仔晨七咁早起身架咩........
大事化小, 小事化毛.........

伯爵府

kmbb519 發表於 23-3-16 11:57
笑左出聲 你講得好好笑, 同埋非常之啱, 哈哈

真係屋企樓下先會做, 但老實, 真係有後生仔晨七咁早起身架咩 ...

如果幾個3-4個鐘都有數維,但得1個鐘喎!另外,唔好忘記仲要執波後要準確地交個波比老闆,咁我覺得點止係執波,直頭係陪練波啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

露比EE 發表於 23-3-16 12:01
如果幾個3-4個鐘都有數維,但得1個鐘喎!另外,唔好忘記仲要執波後要準確地交個波比老闆,咁我覺得點止係 ...

陪練波的話, 相信有d熱愛籃球的後生仔, 冇錢都想做.......... 我估咋
大事化小, 小事化毛.........

伯爵府

kmbb519 發表於 23-3-16 12:06
陪練波的話, 相信有d熱愛籃球的後生仔, 冇錢都想做.......... 我估咋

其實不如網上約下波友仲好過佢出post請人,但人工又極之唔吸引!(如果交波唔好,仲有可能要受氣,我估咋)

大宅

littlefunpig 發表於 23-3-16 11:28
如果落一落街, 又熱愛籃球, 先唔介意咁早起身去賺果幾十蚊

公爵府

等同我比80文你,你返半個鐘,你肯唔肯?半個鐘不停做,又要早起

子爵府

回覆樓主:

呢一代只會夜瞓, 很難早起。零晨五、六點早更返工通常上了年紀。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

咁我覺得, 住得近, 可以行到去球場, 絕對係筍工, 人地射三分波, 當一分鐘射兩球, 實際射波約一百球, 平時打開波, 都唔係咩辛苦野.

我估佢到係叫人係籃底, 比返個波佢, 如果係中框彈出, 佢應該都會自己執.

伯爵府

2x年前暑假我試過apply 高爾夫球執咗波員原來爭崩頭咁多人申請傢

珍珠宮

畀面勳章

要準確傳返佢心口位接波,真係唔易做,要本身打開波先得

首頁

尾頁

跳至