美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

上個月同老公去完摩洛哥皮膚可能唔適應,嗰邊連續10日都咁乾燥但皮膚好好地,返到香港之後就開始起粒粒仲有少少痕,試搽番屋企果啲skincare全部都唔掂,一啲都唔保濕,有冇啲咩可以快d拯救我乾曾曾嘅面…
attach1/tmp/php0AzXKg

別墅

但係你皮膚仲係敏感嘅狀態 短時間內用太多護膚品可能太潤 生油脂粒仲麻煩

象牙宮

Issulau 發表於 23-3-16 15:34
上個月同老公去完摩洛哥皮膚可能唔適應,嗰邊連續10日都咁乾燥但皮膚好好地,返到香港之後就開始起粒粒仲有 ...

摩洛哥乾燥,  防晒+補水,修复,不能缺。

可能你年輕,回來先發現 皮膚乾燥,  補水,補濕: 玻尿酸氨基酸、天然保濕因子薰衣草、洋甘菊 + 擦上乳液或乳霜,保濕效果能維持久一點
改善皮膚乾燥的情況,選用合適的保濕產品,常見的透明質酸(又名玻尿酸)最強的保濕成分,有效解決肌膚乾燥缺水問題。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

我本身都好易皮膚敏感, 尤其乾燥就紅到好似飲完酒咁, 真係要靠敷mask最快舒緩到, 建議你可以搵啲舒緩鎮靜嘅mask, 起碼唔好繼續敏感落去先

別墅

haysonkung 發表於 23-3-16 17:57
但係你皮膚仲係敏感嘅狀態 短時間內用太多護膚品可能太潤 生油脂粒仲麻煩
...

因為我本身係敏感肌,平時用屋企果D skincare都OK,依家就覺得真係保濕功效麻麻,依家塊面敏感起左好難退

別墅

333s 發表於 23-3-16 20:10
摩洛哥乾燥,  防晒+補水,修复,不能缺。

我懷疑係敏感,因為係嗰邊時需要乾但都好好地,係返黎香港後先開始咁

別墅

Aman.ching 發表於 23-3-17 10:11
我本身都好易皮膚敏感, 尤其乾燥就紅到好似飲完酒咁, 真係要靠敷mask最快舒緩到, 建議你可以搵啲舒緩鎮靜嘅 ...

我fu左兩晚mask喇,玫瑰花嗰啲,都唔係平野黎咖,但係只係fu完係覺得涼浸浸,但就唔退紅,粒粒都冇退,你用開邊隻mask?

禁止訪問

複式洋房

用啲專門俾敏感皮膚搽嘅護膚品啦 成分會簡單d溫和d

水晶宮

回覆樓主:

我皮膚敏感面痕/發濕疹必用藍銅精華
CSS Copper Peptide Serum (4000ppm)

神秘博士 (0.31% solid 差不多5000ppm)

藍銅最有效作用濃度係0.4% solutions (=4000ppm)

藍銅有類抗組織胺作用(所以即時止痕),又有修復退紅刺激膠原生長效果。
attach0/tmp/phpZAYopa

attach1/tmp/php3WpSdf

洋房

2023年兔年勳章

我上次去完乾燥地區又係咁,差啲去左睇皮膚科,好彩朋友推介打左水光針就好左好多了

大宅

試下搽最簡單既保濕精華+保濕霜先,如果過多幾日都唔好既,可以去睇下醫生

別墅

Issulau 發表於 23-3-17 17:27
我fu左兩晚mask喇,玫瑰花嗰啲,都唔係平野黎咖,但係只係fu完係覺得涼浸浸,但就唔退紅,粒粒都冇退,你 ...

以敏感mask黎講你可以試CS12, 我用開佢果隻奇蹟面膜,我通常敏感一起就敷一塊就已經有效果,即刻會明顯降紅,而且如果塊面好乾的話查野就會有少少”拿”, 不過佢塊mask就唔會,敷完涼浸浸好舒服

別墅

catyching 發表於 23-3-20 09:59
用啲專門俾敏感皮膚搽嘅護膚品啦 成分會簡單d溫和d

收到我會物色一下,我今日都無化妝就翻左公司,希望唔化妝會快啲好翻

別墅

StWang 發表於 23-3-20 16:29
我上次去完乾燥地區又係咁,差啲去左睇皮膚科,好彩朋友推介打左水光針就好左好多了 ...

呢幾日好似好返少少,應該因為潮濕左

別墅

Aman.ching 發表於 23-3-20 17:42
以敏感mask黎講你可以試CS12, 我用開佢果隻奇蹟面膜,我通常敏感一起就敷一塊就已經有效果,即刻會明顯降 ...

一塊就work咁神奇,會唔會好貴?係邊度買?

別墅

Issulau 發表於 23-3-21 11:31
一塊就work咁神奇,會唔會好貴?係邊度買?

除返勻70幾蚊塊我覺得又唔算貴, 出去做一次facial都唔止呢個價, 我多數都係佢官網買, 佢CS12個網周不時都有優惠

複式洋房

2023年兔年勳章

天氣轉嚟轉去,皮膚好易敏感

大宅

Aman.ching 發表於 23-3-22 11:15
除返勻70幾蚊塊我覺得又唔算貴, 出去做一次facial都唔止呢個價, 我多數都係佢官網買, 佢CS12個網周不時都 ...

優惠平得多唔多?上個月想買但miss左

別墅

uniting 發表於 23-3-23 12:02
優惠平得多唔多?上個月想買但miss左

佢依家個優惠都幾抵! 今期買滿2000蚊就送多6樣product, 有面膜有抗敏安瓶之類, 再送張100蚊coupon, 我上次試左安瓶個sample, 好好用 , 用一細支已經退紅, 考慮緊買唔買埋黎試

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊