自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

淘心 發表於 23-3-17 11:04
有仔的,真係唔好比佢結婚。大部分女人為吞對方家產結婚。覺得嫁人後無需工作,仲要攞晒對方的錢為結婚目 ...

咁我都係女人,應該唔會大部份有咁嘅想法。 只係而家社會風氣,網上有d 網友又要吹噓男人係要完住被自己食住先算係好男人,同時又有d奶奶又真係好難纏, 只能夠講,女人唔易做,同時男人都唔易做。

兩性關系,互相依靠,同時又尊重對方跟自己不同,咁就最好。

白臉神偷    發表於 23-3-19 22:23

象牙宮

回覆樓主:

攤牌,點可以唔比錢養自己屋企,只養老人家?當然睇埋平時屋企開支點分配,點都要講

瑪瑙宮

我唔同意佢一亳都唔比你, 公平咪你減一半, 佢父母減一半囉.

私人問題係咩問題? 佢咁大個人解決唔到? 要郁家用?
如果我個仔咁緊張我就好, 不過佢唔係.

大宅

gilgilgilgil 發表於 23-3-17 12:06
形容媽寶嗰幾句、但唔係依賴父母、係依賴兄弟姊妹或另一半......算唔算媽寶?
...

咁又唔算~媽寶個意思可以照字面解:媽媽的寶貝,多形容母子,而孩子到了成人,還是不成熟,不能獨立自主,永遠依賴父母,特別是母親~

男爵府

winniebear301 發表於 23-3-17 12:30
咁又唔算~媽寶個意思可以照字面解:媽媽的寶貝,多形容母子,而孩子到了成人,還是不成熟,不能獨立自主 ...

母親的最大願望,就是培育一個媽寶仔。
C9 最大慾望,就是訓出一個老婆奴。
所以99和C9 是世仇!

白臉神偷    發表於 23-3-19 22:24

大宅

淘心 發表於 23-3-17 13:07

男爵府

開心girl 發表於 23-3-16 23:00
多謝各位姊妹回應
佢確實係搵得比我多
所以我冇能力住私樓情況下一人一半

你話 阿奶奶 冇得咁樣比嘅喔
我如果換一個老公
可能搵多個你個仔好多喔

RAA    發表於 23-3-17 15:52

珍珠宮

bobolam 發表於 23-3-17 10:29
媽寶男的阿媽,一般都是自私的

咁媽寶女的啊媽, 又會否大方d?

珍珠宮

淘心 發表於 23-3-17 13:07

結果係,一個成功的女人,是有個老婆奴嘅老公,同一個媽寶囝囝

公爵府

秋天與楓葉 發表於 23-3-16 20:36
建議暫時持觀望態度
前題係之前老公負責開大份開支,照睇佢都係有膊頭嘅人
兩公婆錢銀好難計得太清楚

珍珠宮

carolwongmama 發表於 23-3-17 08:38
你老公將原生家庭放係第一位,都冇得怨,最好唔生小朋友,儲私己錢,保障自己 ...

將心比己,一定要選擇的話,邊個唔係放原生家庭(自己父母) 第一位?自己啊媽同老公,生死一線的話,會救邊個? 再者,老公同仔女,生死一線,你又會救邊個?

我從來唔埋怨99好偏心愛錫我老公,正如我都愛錫我d仔。 自己都將老公唔係放第一位,但又要求老公將自己放第一位,唔公道喔!

白臉神偷    發表於 23-3-19 22:25

水晶宮

BK Milk勳章

開心girl 發表於 23-3-16 19:42
以前覺得老公孝順是一件好事但原來過分孝順就唔同講法
我老公事無大小,連買張枱都要經佢屋企人意見
儘管同 ...

如果只係一個月,
父母家用我又唔會叫俾少一個月既,
算數啦,

如下個月都係咁就咩都唔交,
有無電話費呀?
唔交囉,卡數,
唔交囉,

但係我唔接受買嘢要問四大長老,
你問你父母,
咁我又問我父母,
同你唱反調玩下

你父母叫買
我父母講吾好買

子爵府

Nancy20090615 發表於 23-3-17 12:30
我唔同意佢一亳都唔比你, 公平咪你減一半, 佢父母減一半囉.

私人問題係咩問題? 佢咁大個人解決唔到? ...

私人問題真系好多可能,未必系負面,如果進修或讀碩士真系要10幾萬一年,博士更貴,分2期交,每次交學費幾萬銀真系1-2個月成份糧無晒都唔夠比

男爵府

薯圈 發表於 23-3-17 16:18
將心比己,一定要選擇的話,邊個唔係放原生家庭(自己父母) 第一位?自己啊媽同老公,生死一線的話,會救邊 ...

但你老公同時也是你仔女的爸爸,你想自己失去阿媽定系你的仔女失去爸爸?
你把原生家庭放在第一位,但原生家庭有冇把你放第一位?你把你的小家庭放在什麼位置?

大宅

2023年兔年勳章

ctsang 發表於 23-3-16 20:59
孝順唔係唔好,但媽寶就真係超難頂,咩都要問過阿媽,未介奶咩?我會串爆佢囉,下次你地上床前記得叫佢打比 ...

問佢阿媽實準架,應該學佢話要問下阿爸先

男爵府

2023年兔年勳章

薯圈 發表於 23-3-17 16:18
將心比己,一定要選擇的話,邊個唔係放原生家庭(自己父母) 第一位?自己啊媽同老公,生死一線的話,會救邊 ...

樓主老公做得唔夠尊重老婆,話哂樓主係女主人,有咩理由買邊款傢俬都問阿爸阿媽?家用嗰度又係,有冇理過老婆感受?每樣野走兩極化就唔好,要取平衡點,好明顯佢老公則向一邊

侯爵府

2024年龍年勳章

ctsang 發表於 23-3-16 20:59
孝順唔係唔好,但媽寶就真係超難頂,咩都要問過阿媽,未介奶咩?我會串爆佢囉,下次你地上床前記得叫佢打比 ...

大宅

竇漪房 發表於 23-3-16 20:45
從來都唔覺得男人孝順係一個賣點 你已上賊船,兩個人溝通下吧!

如果我一早知道就好了!
我也上當了

珍珠宮

Chole 發表於 23-3-16 23:33
上個月同親戚飲茶,佢哋大讚我老公孝順,我真係唔識笑

我老公都好孝順,我就覺得嫁個孝順有承擔嘅男人係好好。btw,我都對老爺奶奶好好。

伯爵府

老公係唔係媽寶都好,樓主比老公食住先係問題,如果係我,佢買自己野要問過呀媽先,有事首先cut哂我啲家用,好唔專重我,我一早已經叫佢躝返呀媽到住,問佢做咩要結婚

首頁
23456...9

尾頁

跳至