自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

想問吓知唔知網上高鐵車票,每人限買幾多張,係咪網上同直接去窗口買係同步?

更新:
今日用12306 app 入去睇 2/4 去惠東,都係暫停發售,唔知點解

21-03-2023 update
(23/3(四)先開售,咁肯定難買啦)

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230321/bkn-20230321130957090-0321_00822_001.html

翡翠宮

回覆樓主:

12306官網或app買,每位乘客以回鄉證實名購買。

子爵府

回覆 lyh80115 的帖子

4月頭的車票到廈門, 全部候補, 相信12306是同步及其他網站發售

大宅

搭單問下,我見好似話6歲以下免票,但我想個仔有位坐,係唔係應該照買飛?

大宅

回覆樓主:

請問在12306apps買,同去其它旅行社買有無分別?定係旅行社要收手續費?兩者預售日期又有無唔同?實名登記要提供咩資料?想預備定,到時唔駛再問來問去,因同行人數多。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BNA 發表於 23-3-18 14:47
請問在12306apps買,同去其它旅行社買有無分別?定係旅行社要收手續費?兩者預售日期又有無唔同?實名登記 ...

高鐵站需要回鄉證影印本,電話相不受理

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

wtfa 發表於 23-3-18 14:14

4月頭的車票到廈門, 全部候補, 相信12306是同步及其他網站發售 ...

4月頭係唔係未開始發售?今日賣到4月1號咋喎~

大宅

sharon26788 發表於 23-3-18 14:52
高鐵站需要回鄉證影印本,電話相不受理

請問妳意思係在高鐵站買要出示影印本先可以?
咁在12306apps,買又要提供副本嗎?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BNA 發表於 23-3-18 14:59
...

12306唔使

子爵府

pauline_c 發表於 23-3-18 14:57
4月頭係唔係未開始發售?今日賣到4月1號咋喎~

係呀,但係4月1號好多班次都冇咗, 只有幾班而且係後補, 跟住落嚟嗰幾日旺季 可能一樣係咁樣

翡翠宮

wtfa 發表於 23-3-18 14:14

4月頭的車票到廈門, 全部候補, 相信12306是同步及其他網站發售 ...

好多班次暫停發售啫,遲啲再睇。

大宅

sharon26788 發表於 23-3-18 15:00
12306唔使

謝回覆,請問咁用12306apps要填咩野回鄉証相關資料?有無限每人可買多少高鐵車票?

男爵府

BNA 發表於 23-3-18 15:48
謝回覆,請問咁用12306apps要填咩野回鄉証相關資料?有無限每人可買多少高鐵車票?
...

我用app 加乘車人資料入去,一邊去顯示身份要認證,要24小時去櫃台驗證,
所以如果未認證,係咪買唔到

男爵府

BNA 發表於 23-3-18 14:59
...

去高鐵站買飛,可以用回鄉證影印本購買,每人最多買30張,8:00開售

子爵府

好媽媽勳章

ayakaya 發表於 23-3-18 14:39
搭單問下,我見好似話6歲以下免票,但我想個仔有位坐,係唔係應該照買飛?
...

自己佔一個座位就要買票,高鐵有劃位的

大宅

回覆樓主:

12306App買高鐵飛,付款是否要大陆支付寶/大陸wechat pay / 信用卡才能付款?
謝謝!

翡翠宮

Luchuma 發表於 23-3-18 17:11
12306App買高鐵飛,付款是否要大陆支付寶/大陸wechat pay / 信用卡才能付款?
謝謝!
...

應該用到雲閃付,綁香港銀聯信用卡付款。當然都有大陸版微信/支付寶用。

大宅

lyh80115 發表於 23-3-18 17:22
應該用到雲閃付,綁香港銀聯信用卡付款。當然都有大陸版微信/支付寶用。
...

謝謝!沒信用卡

侯爵府

lyh80115 發表於 23-3-18 15:14
好多班次暫停發售啫,遲啲再睇。

會唔會用微信買係最好?因為佢話你預訂日期時間咗,一開售即刻幫你搶車票

但係我搵唔返嗰個page

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

wtfa 發表於 23-3-18 15:12
係呀,但係4月1號好多班次都冇咗, 只有幾班而且係後補, 跟住落嚟嗰幾日旺季 可能一樣係咁樣
...

我一直睇緊車飛,第一日開售班次比較少,3月都係咁。我會繼續日日睇,我都要買車飛。
唔同班次有唔同開售時間。

首頁
12345...9

尾頁

跳至