自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想起湊大侄仔嘅時光...
bb時,佢超級得意同乖,我地“銀kuku”,佢就會回番你“銀kuku”,又咭咭聲笑,又兩個月戒夜奶,一覺訓到天光,殊不知一到識行,簡直係上身,揀食到痴線,d餸大舊d又唔食,切碎又唔食,菜只食菜心,生果完全唔食,只食芒果,大樹波羅,重口味到癲,唔比佢食直頭發老皮掃晒d野落地,真係魔鬼怪嬰 好在入左幼稚園之後又好好多,但1歲至3歲呢兩年不堪回首呀

侯爵府

2024年龍年勳章

我個女都算易凑,喝奶快爽,易入睡,兩個月就戒夜奶,一覺瞓到天亮,最可愛是瞓醒覺就笑騎騎望大人,心都軟埋

男爵府

回覆樓主:

有,半歲前真係只係食訓痾,坐係度傻下傻下咁,靈魂仲沉睡緊咁。半歲後好似解鎖咁,靈魂甦醒咁,百厭到暈

水晶宮

2024年龍年勳章

zitamamama 發表於 23-3-18 17:45
超級好湊,食完瞓,瞓完食,成日笑唔喊。

我個仔係頭一個月難D,新手媽媽遇上新手BB ,之後幾好湊

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

畀面勳章

我囡都易照顧,個半月介夜奶,由出世開始自巳睡,不知不覺有一天介埋夜尿,不用尿片。一歲前帶佢乘飛機去加拿大探親,坐隔籬位個外國人一見到BB坐已經黑晒面,點知我囡一d聲都冇,落機時個外國人都忍唔住讚我囡乖。

複式洋房

食 訓 柯

男爵府

我2個都係,唔扭抱

男爵府

回覆樓主:

我3個,大仔超級好湊,我坐月好悶,因為佢只會食同訓,2個月介夜奶,3歲前介夜尿片都係全自動,我曾經以為育兒好輕鬆,長大都係乖,聽話,成績好,讀書唔擔心
2仔超級恐怖,2歲前都未試過一覺訓天光,湊到我有產後抑鬱,出世後冇一分鐘乖過,成績穩坐全班倒數前5
女就中間,由細到大食野乖,識擦鞋,但一叫溫書就喊

別墅

2023年兔年勳章

有朋友個BB日日瞓小扭計

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我細囡 止餓 止喊 止病 人肉奶咀搞掂哂 大左冇咁b 冇再人肉奶咀之後都保持到雖喊但容易哄 好快喊變笑 啲眼淚仲係眼眶到浪下浪下 好可憐 但又會笑 真係 不得了 記起佢出世個日,護士將佢抱到我手餵初乳時,佢已經非常叻自己識食,之後都非常易湊,係個開心寶寶,唔扭計,要入N班,學校第一日已經唔俾著片,佢話戒就戒,好鬼叻豬。直到今日,仲係每日都好想 爆佢。好希望佢bb時期可以過慢啲,真係得意到呢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

當年大仔幾好湊,食飽就瞓,可能夜晚喂奶粉飽D,都俾到幾個小時我瞓,不過佢如果半夜醒咗就慘,玩我一兩個鐘至肯瞓。細女話好湊又得,難湊又得,佢係全人奶B,痴身到爆,我基本上好難自己出街,佢係絕食都唔肯食奶樽,平日返工就陰公,佢肚餓喊,奶樽餵到好少,用匙餵又係幾匙就喊,喊到攰就瞓,瞓醒又喊,我幾乎要辭工返去湊,最後捱到可以食固體就好好多,不過一歲前都係每日等我返屋企餵奶,我係唔可以OT,唔可以夜晚約人。

但對比我朋友個二女果兩個,我果兩個原來係超級可愛容易湊,朋友個二女係極品,又係全人奶B唔食樽,我朋友已經係FTH,因為大仔太易湊,瞓醒食,食完瞓,揸車出街一上車就瞓,於是覺得可以生多個,點知二女係惡夢,上車唔瞓,只係不斷喊,認地方認車認carseat,就算係同款carseat,只要係其他人嘅車,個女都由上車喊到落車,點都氹唔到,瞓覺仲大鑊,全程要手抱,一放落BB車唔夠10分鐘就喊,朋友要一路抱住個女一路行個女至肯瞓,停低坐低唔夠10分鐘好似有感應器咁,即刻醒即刻喊,基本上只要出咗屋企範圍佢個女就發顛,我本身好鍾意BB,佢係唯一一個我搞佢唔掂。後來朋友有第三個,呢個女就好好湊,同哥哥一樣只係食瞓拉。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我個女,3星期大已經戒夜奶,比條手巾佢關燈後就自己瞓覺,一覺瞓天光,無乜扭計,無乜喊。。仲要無食過奶嘴,成日笑。

子爵府

我個女係食麻煩,其餘時間都好好湊,乜人抱都得都哈哈笑,連跌親都笑一餐,一個月就自己戒夜奶,一路大都唔使點理,係宜家青春期唔多理人(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

大宅

回覆樓主:

珍珠宮

我個好乖

大宅

我女,係上天送比我的天使
一生完佢望佢就微笑
以後每一朝早瞓醒自己微微咀笑
除非受傷,鬧佢,唔係好小喊
成日好錫媽咪好愛媽咪
成日想媽咪開心

大宅

米豬蓮 發表於 23-3-18 17:47
我果個係邪惡到核爆,人人見到都登我慘好彩大左就轉性
...

我細仔都係到而家12歲都一樣!恐怖!
細個個個家長都鄧我辛苦
反而哥哥好乖好湊,係頭3個月時間日夜顛倒,都係食飽訓既小朋友,又中意笑

男爵府

pomanlife 發表於 23-3-18 18:46
我有聽過呀,有人既bb就係咁易湊,跟住再生多個即出事啦⋯⋯第二個勁惡搞
...

係呀!惡搞嘅程度係難以置信!唔知幾時先會有一天都光晒嘅感覺

瑪瑙宮

我個仔

珍珠宮

我仔細時好好湊,食飽就瞓,唔扭計,四個鐘後準時醒食奶

首頁

尾頁

跳至