夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆 竹青 的帖子

閨密都是這樣說,但也可直接跟我講吧,總好是由我授孕失敗,切除子宮後便冇哂性生活,那我身心都很受創,覺得全是我的錯我的不好。。
尤其我曾經歷小產才做人工授孕的,6次呀,打過幾多針,流過幾多血呀,现在的我,因為過多雌激素注射,卵巢癌風險也大。

男爵府

pkc5115 發表於 23-3-21 09:14
回覆 竹青 的帖子

閨密都是這樣說,但也可直接跟我講吧,總好是由我授孕失敗,切除子宮後便冇哂性生活,那 ...
一路走來不易,可能見得太少,又冇乜親密關係,感覺越嚟越淡,去到中年男女都會有疑惑,過往經歷同而家嘅相處模式令你好困惑,佢似乎唔知你嘅困擾,呢個時候如果佢可以做多啲你會踏實好多,但點解佢唔行呢一步,真係要認真啲捉佢傾,唔好怕羞,我諗你最需要嘅唔係性,係親密嘅感覺,夫妻如果唔係去到7老80 ,我覺得呢樣嘢係真係有需要的,係愛嘅表達,至於你話佢上面有冇人,呢個真係有啲保留,我識人好好先生,個個都以為佢擔屎唔偷食,最後都係食埋一份,上面誘惑太多,機會太多,就算你唔去搵人都有人搵你,一個唔啱有第二第三個,去到第20個可能就啱,都真係要諗一諗,又或者佢可能真係有心冇力,你要鄭重同佢講如果再唔講問題出嚟,你會屈到病

大宅

回覆 beebee67890 的帖子

好多謝JM你明白我嘅困惑,long D love 真係要用好多心血同意志力去维繫,如我只是focus 性,我太可一早出軌,甚至早在婚前巳跟了其他男人走。
一路以來我都覺得大家是有共同信念同價值觀,道德觀,但人越老自己呢幾年亦經歷咗好多痛苦及病患,想到如打後20年,30年我仍是自己一個人,那個感覺好恐怖。

有時懦弱d諗,若他真的是在大陸有頭住家,有自己親生孩子,可能我也會成全,始終一個人承受無兒女嘅痛苦總好過兩個人。

他是一個好男人,對我父母也很照顧,現在他更有買樓打算,所以我相信他沒有第二頭家,否則真係大可一走了之,同二奶组織新家庭享天倫樂。

其實只要佢肯踏前一步跟我溝通,根本就可消除我的困惑和恨意,亦都吾會令我痴線到同朋友上床做出軌嘅羞事。

男爵府

回覆 pkc5115 的帖子

樓主 其實你已經做得好好了
我諗你係 太長太長時間感覺好孤獨

明明係已婚有伴侶,但往往太多事要你自己一個人去面對去解決,才導致你果次出軌!

反正事情已發生已過去
好好面對將來的日子吧

希望你老公
能明白做夫妻做伴侶、
唔單單只係每月比足家用,
到時到候返下屋企見下面就可以

兩夫妻
心靈上互相依靠,互相支持好重要
應該盡量每事,一齊同行一齊面對

樓主 健康好重要呀
好好注意下身體

大宅

如果依個post, 係一個男人話自己個老婆唔想有性生活然後出軌,大家會同情佢咩? 男人都係人黎嫁!

每個人都有工作煩惱、有健康問題。4x歲啦。唔好淨係沉醉係自怨自艾咁生活啦!見你啲回應「有錯咩?有錯咩?」咁,係咪全世界同你講!你無錯!你啱晒!你做得好好! 你就識得開心生活返呀? 你想點唧? 你未去氹下佢嗲下佢囉! 「有錯咩?有錯咩?」咁做乜唧?

LokLok1208    發表於 23-3-21 13:23

大宅

回覆 Campenella 的帖子

多謝鼓勵同關心。

大宅

回覆 Amypolo 的帖子

其實我出po冇話要人同情我, 我也承認自己是錯是下賤,請問我邊句有話「有錯咩」。 再講,我沒說我老公衰,我說他是好男人,愛我亦對我家人好。 我一直只是說希望他可以正視問題,跟我溝通或一齊做輔導。 坦白講上得呢個forum,9成都是在夫婦關係上有感受想舒發,你覺得我自怨自艾,可以吾睇吾覆。

都係嗰句,一對夫妻,有正常溝通相處同性生活,其實是好基本,我吾知你结婚未,可能你比我更獨立,遇任何事都可以完全不需要另一半。 但如是者,我會懷疑你們是否相愛。

大宅

睇返你呢個舊回應,提議我不用再溝通,反而係改變自己,由現在開始無視佢,莫非這樣就是你所謂嘅成熟? 咁樣你就叫覺得可改善問題?
我話你知,你這是情绪勒索,是要脅他,大家鬥吾溝通吾去面對問題,只是無視佢,只會令問題越來越大,關係越來越差咯。

我反而覺得你想法好幼稚

大宅

唔啱聽,你都可以唔睇個喎~ 唔啱聽,嬲呀? 聰明嘅女人,會用「方法」去喚醒返兩個人嘅感情。 你鍾意發爛炸,隨便你。

一個男人,每日仲識得打4-5次電話比你,會拖手翹手、goodnight kiss, 就係唔想同你上床。吹咩~~~~

大宅

傾傾傾、傾傾傾、去問下啲男人,邊個鍾意傾傾傾? 如果佢上面有女人唔掂你,你想點傾?你諗左點傾未? 你唔驚越傾越走?

如果上面無女人都唔掂你,你又想點傾? 係咪同佢講,好簡單,你除褲就得嫁啦!

你個男人識得馴養你、負責任,就係唔想同你上床!諗住叫你試吓抽離一下,自我增值下,試下冷凍挽回,你覺得幼稚,你未繼續直接同佢傾傾傾、傾飽佢囉

大宅

好似妳先似發爛渣咯,想我嬲冇咁易,你亦未有資格,大家只係陌生人,有乜好嬲。
就是我拍拖經驗少,少見男人,吾識用咩聰明方法去「撩撥」男人咯,係呀,我男人係吾掂我係吾同我上床,我的確係吹佢吾帳呀,咁又點呀?! 仲有,我已話平日我自己也會放工去進修去做義工做運動,咁何謂我冇自我增值呢?

或者你好叻好聰明,對男人好了解,但針吾拮到肉吾知痛,你侮辱一個女人,針人痛處又有咩咁巴閉?

男爵府

pkc5115 發表於 23-3-21 14:31

其實我出po冇話要人同情我, 我也承認自己是錯是下賤,請問我邊句有話「有錯咩」。 再 ...

樓主,我非常agree 你的權利,你一定開口說你須要,如他不處理不回應就是不專重婚姻,你也可honestly 同他說你是否可找其他男人

大宅

其實兩個人之間關係、相處、問題,除咗自己,外人都唔清楚,大家都只係可以大膽假設。

唔好介意,我呢個外人睇,不外乎幾個原因:

1)丈夫性功能有問題

2)大陸已經有第二個,我知你肯定話無,但男人可以收得好埋,分到邊個正,邊個外,做好角色。

3)樓主身體問題,佢心理上有恐懼同擔心。

真係要兩個人傾先有用,唔解開心結,好難行落去,不過男人真係覺得無必要傾,所以我都明白你唔知點做。

如果用分開黎威脅佢黎傾,賭注又太大。

我幫你唔到,不過祝你搵到自己幸福,過自己想過既生活。

伯爵府

pkc5115 發表於 23-3-20 18:51

一個男人如巳不愛那個女人,仍會因為「責任」兩個字留低?我地沒仔女的。 ...

係!除咗「責任」, 仲有「虧欠感」, 你曾經為咗生BB已付出太多, 佢也要面對雙方父母 , 親友交代。
經常對你噓寒問暖,可能都係內疚感。
請問 佢打電話 對你開寒問暖是否工作同間 ?定晚上? 有冇同你晚間視像? 即使佢有宿舍提供, 佢都可以在外租單位。
你不如試下 搵日晚上突擊上去, 即使佢真係喺宿舍,你咪當 畀個驚喜佢, 若然真係 被你發現你唔想知嘅結局, 你更加可以知道你應該點行落去。
你要諗清楚 , 自己是否可以接受[一世守生寡] , 否則一定盡早面對現實 , 現在40 都唔係老, 光陰似箭, 唔好猶疑, 浪費青春。
長此落去 ,小心屈到病。

伯爵府

回覆 beebee67890 的帖子

[我諗你最需要嘅唔係性,係親密嘅感覺,夫妻如果唔係去到7老80 ,我覺得呢樣嘢係真係有需要的,係愛嘅表達]我認同。

大宅

多謝大家關心同理解,除了那位JM建議要冷凍處理無視佢外,所有人也認為只有溝通攤開來倾才可解決,事實上我有也有抑鬱症(但婚前已有,一直有食药)。

我諗我都可能選擇突擊檢查,因為真係太多不明白因素。

大宅

回覆 cathngai 的帖子

他每朝也會morning call, 返到公司工作期間也會也來,放工dinner 同睡前也會講電話。

男爵府

日日好攰 發表於 23-3-21 20:01
其實兩個人之間關係、相處、問題,除咗自己,外人都唔清楚,大家都只係可以大膽假設。

唔好介意,我呢個外 ...

同意
感覺(2)機會大啲

男爵府

係小紅書稱呢啲"喪偶式"婚姻,所有事都只有自己面對,如果佢上面有頭家,你會否死心?不如上去突襲,俾個驚喜佢,冇問題嘅話咪當增進感情

伯爵府

仲有一個理由, 佢長期在外工作, 也需要你照顧佢相親。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊