自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

賣旗有cert?學校定間機構issue的?

我試過2次同親子賣旗(N年前)大女1次賣旗(去年)都冇收過任何cert,水就有一支

同一個慈善團體

男爵府

學校用cert來利誘d家長賣旗,
當然會吸引到一班純逐利之人,
而有心去做下義工的人,
亦會俾學校“跑數”呢種行為嚇到唔敢參加,
由頭到尾學校體現出來的是“利”字當頭,
賣旗賣成咁已經完全變哂質啦,
不如直接d話捐錢有cert拎啦!

珍珠宮

gruntel 發表於 23-3-19 23:51
學校用cert來利誘d家長賣旗,
當然會吸引到一班純逐利之人,
而有心去做下義工的人,
都話唔係校方出而係受助機構發出

子爵府

BKFinder 發表於 23-3-19 14:24
近日網上流傳學校通告,向參與賣旗籌款的家長及學生講述活動詳情,當中列明若學生沒有售旗或交回的旗袋僅有 ...

賣旗都有證書?我仔去過幾次賣旗都冇

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

好明顯以前有人做咗啲衰嘢,為得到張證書投訴,
今次寫明「無努力賣旗,無善款,自然唔會有證書。」杜絕這些問題。

水晶宮

回覆樓主:

賣旗性質已變,現在見到父母帶子女賣旗,好似玩一樣,有時受助機構聽都未聽過。

伯爵府

應該一律不發。賣旗自願性質,自己影相留念

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 23-3-19 22:47
呢D cert.根本冇用。
完全同意
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

BKFinder 發表於 23-3-19 14:24
近日網上流傳學校通告,向參與賣旗籌款的家長及學生講述活動詳情,當中列明若學生沒有售旗或交回的旗袋僅有 ...

星期六我有同個仔去賣,仲賣晒所有旗,之後仲帶散銀,一見到賣旗嘅人就入錢,我自己覺得應承咗就要盡力做,同埋善事做完我係會好開心。咩心態咩行為

男爵府

回覆樓主:

張加許,冇咩實際意義。
我剛剛都有賣,又係收到學校通告話如果只得好少錢,如幾個硬幣,有可能不發加許。
老實,係企度努力賣15分鐘都唔會係得幾個硬幣。我覺得這要求好合理。如果冇努力過點解要加許?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sasa615 發表於 23-3-19 16:15
以前做過機構負責統籌人賣旗+站頭。的確遇過某間港島中學二百幾人報名賣旗,一半無出現攞旗袋,三分一搵同 ...

咁又真係衰喎
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ling426 發表於 23-3-20 01:27

有啊!
放下自在

男爵府

ling426 發表於 23-3-20 01:27

我這8年賣過好多次,未試過冇,賣旗,賣曲奇,賣朱古力都有。
所謂加許 係做完即時比張咭,自己回家寫名。

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-3-19 23:40
賣旗有cert?學校定間機構issue的?

我試過2次同親子賣旗(N年前)大女1次賣旗(去年)都冇收過任何cert, ...

機構發出的。

珍珠宮

Bcjb 發表於 23-3-20 07:23
應該一律不發。賣旗自願性質,自己影相留念

同意。做善事係發自內心,唔應該有cert.,況且cert. 對升小無幫助。

伯爵府

2024年龍年勳章

要張cert黎做乜?
印少啲紙環保啲啦

珍珠宮

give_thanks 發表於 23-3-19 23:38
係呀!
買賣機構如果最終籌到嘅善款唔達標,下年會被停賽,如果係社福機構咁就慘啦。

我試過星期六朝喺地鐵站買咗支旗後,個阿媽猛問我仔要唔要多 d 貼紙,可以成張俾佢,因為佢個仔趕住去學嘢。當時只係 9 點半,我都係帶緊仔去學嘢

男爵府

yauchuchu 發表於 23-3-20 08:24
要張cert黎做乜?
印少啲紙環保啲啦

高中ole(其他學習經歷)要求學生做一定時數社會服務,d學生唔想做,求其報賣旗做,因為最易,張cert係證明佢有做,拎返學校計時數。

珍珠宮

Minnie2010 發表於 23-3-20 08:04
同意。做善事係發自內心,唔應該有cert.,況且cert. 對升小無幫助。
應該係唔夠義工,但冇嘉許卡又吸引不到好多家長參與

珍珠宮

回覆樓主:

賣過兩次旗
K3學校活動
好出名嘅某慈善機構,有規定啲錢去到旗袋某位置,就有張證明
好似係要過旗袋一半多啲
其實啲大餅堆到一半都幾重,腰痛拎住都有啲吃力

另一個係宗教辦學團體,無規定,講明隨心就得
老師都話如果之後要參加興趣班,賣一陣都得
我主動問人可唔可買張旗,有講係咩機構,有熱心人士已經買咗旗都再買
最後兩個鐘多啲就賣晒,旗袋亦唔會太重
我覺得呢間機構派嘅貼紙數量都合理,始終小一生企喺街時間嘅有限

純粹略盡綿力賣旗,無在意證書

首頁

尾頁

跳至