自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我老闆想我返工時smart casual

我周圍行街,見到好多七彩繽紛嘅衫,好多都係辦公室cutting,不過因為我公司好少人,我又成日都要出去見人,每件衫拎起,都覺得可能我自己覺得幾smart,但人哋見到係casual

然後係咪都係着下黑色嘅連身裙,就好似感覺好啲
attach1/tmp/phpi2M8Az

珍珠宮

funnyukyuk 發表於 23-3-19 17:31

我周圍行街,見到好多七彩繽紛嘅衫,好多都係辦公室cutting,不過因為我公 ...

Smart casual唔係黑白灰
我哋返工smart casual成日著鮮色衛衣配牛仔褲或長褲。
圖中的⋯唔關顏色事,係會唔會有點⋯太成熟

男爵府

回覆樓主:

張相響M&S影?我買返工/行街衫都唔會揀呢個section嘅衫來著

你去又一城或者中環M&S,多啲啱返工smart casual嘅衫賣

伯爵府

白毛毛 發表於 23-3-19 17:39
我哋返工smart casual成日著鮮色衛衣配牛仔褲或長褲。
圖中的⋯唔關顏色事,係會 ...

我而家唔可以牛仔褲,唔可以衛衣,唔T,唔好波鞋

珍珠宮

funnyukyuk 發表於 23-3-19 17:51

你哋的smart casual咁casual㗎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我平時多數會
唔太casual嘅top
下身長裙/裙褲/長褲
平底鞋或波鞋

七彩繽紛

伯爵府

白毛毛 發表於 23-3-19 17:53
你哋的smart casual咁唔casual㗎

除咗牛仔褲同埋剩色t,其他都係casual唔係smart casual喎

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-3-19 18:10
我平時多數會
唔太casual嘅top
下身長裙/裙褲/長褲

係呀,時代變。
中環滿街牛仔褲同波鞋。
我哋公司senior management影annual report相,公關規定要著牛仔褲走casual親民路線

子爵府

呢啲係casual唔係smart casual喎
Google吓smart casual參考一下

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我覺得smart casual 咩色都可以,但一定要淨色及斯文,花碌碌就唔得喇。

珍珠宮

mommyli 發表於 23-3-19 18:14
除咗牛仔褲同埋剩色t,其他都係casual唔係smart casual喎

係喎。佢呢啲喺無咗個smart。我改返先。

伯爵府

諗起舊公司,hr head smart casual係著風褸波鞋,成個行山look咁(絕對唔係潮look果隻)

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

smart casual 乜都著得喎, 不過你老闆比唔比著牛仔褲先?
我阿姐係好簡單t shirt+普通長裙+波鞋, 星期五就牛仔裙, 咁多年都冇變 , 另外啲經理級都唔會著牛仔褲/裙, 但我地普通同事真係著乜都得, 我真係日日牛仔褲+風褸+波鞋

大宅

One piece長裙+一對斯文平底鞋

琥珀宮

Smart causal ,我覺得米色、卡其色最common

子爵府

咪係囉?smart casual邊係着呢啲㗎?(emoji)

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 23-3-19 17:39
圖中的⋯唔關顏色事,係會 ...

我都奇怪,樓主對smart casual嘅定義,真係好個人品味嘅問題
着到花碌碌咁其實都可以好smart casual,真係睇你點襯嘅啫

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

funnyukyuk 發表於 23-3-19 17:31

我周圍行街,見到好多七彩繽紛嘅衫,好多都係辦公室cutting,不過因為我公 ...

causal多數係著褲喎
放下自在

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

公司dress code 都係smart casual,可以着T同牛仔褲,只要唔係boyfriend jeans或過分地爛牛就得,瑜伽褲唔著得,瑜伽衫被外套是可以的,波鞋亦冇問題,見客就著對好少少嘅casual 鞋就得

伯爵府

當然,這些是casual wear, 不是smart casual, 兩回事喔。

首頁

尾頁

跳至