自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 ggiee 的帖子

我相信到佢哋七老八十仍未知道,佢哋錫個個人只係只顧自己利益

男爵府

回覆 LEE-Baby 的帖子

係,所以我以後只係盡量做,覺得自己之前太戇居

男爵府

雖然大家唔相識,但得到大家既安慰,有時仲會有解決辦法,多謝大家

大家講既道理,我都明白,但有時難免唔開心

父母錫既通常唔係好孝順
孝順個個父母通常唔錫
但唔好當我係銀行,問我拎$去貼佢
……

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

是否重男輕女,做女真心慘

---生命無價,請支持領養---

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢個世界邊有公平?即使父母盡量唔偏心,總會有情況係要求比較有出息搵到錢嘅子女去幫家境冇咁好嘅兄弟姊妹,又或者自己補貼環境冇咁好嘅仔女,到頭來,有人出力出錢較多,如果真係環境差而影響出力出錢多少還好,但好多時候只係有人懶同貪。

控制唔到其他人點講點要求,只好自己調節,冇期望就冇失望,對自己好D,能力範圍做到又覺得OK嘅就做,否則就少D見少D交集,就算父母子女都要講緣份。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

首先就係要接受世界根本唔公平,由出世一刻你投胎去邊一家,跟咩父母開始。
你改變唔到世界,你可以做嘅只係努力令自己生存得開心d。

珍珠宮

有啲父母真係好偏心,無辦法改變既事,只能夠改變自己心態,不如花多啲時間做啲對自己有益既事情

伯爵府

2024年龍年勳章

安慰自己父母緣薄
做份內事過感到安心就夠
其他時間減少聯絡來往

水晶宮

JENNYCHOI 發表於 23-3-19 23:12
做父母,唔可以公平D?
有人咩都唔做,父母就好錫佢,就算幾年前先陪父母一,二次,父母就用放大鏡放到冇限 ...

我已看化很久,所以不會上心,不會做多。

大宅

JENNYCHOI 發表於 23-3-19 23:12
做父母,唔可以公平D?
有人咩都唔做,父母就好錫佢,就算幾年前先陪父母一,二次,父母就用放大鏡放到冇限 ...

性別歧視就聽好多你講咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

做人做事,做好自己責任本分就夠

對方點睇點講,已控制唔到

男爵府

回覆樓主:

唔好咁上心,做左本份就得,好多野都控制唔到。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自己覺得做好自己本份就算啦, 家家都總有啲野

伯爵府

JENNYCHOI 發表於 23-3-20 03:53
雖然大家唔相識,但得到大家既安慰,有時仲會有解決辦法,多謝大家

大家講既道理,我都明白,但有時難免唔 ...

別人做乜諗乜自己控制唔到,自己孝順問心無愧就算,當你係銀行可以拒絕

大宅

mariefish 發表於 23-3-19 23:22
由佢講囉,無咩所謂,你愈在乎咪愈辛苦

問心無愧便可

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

聽過個講法:父母“按能力”而偏心喎~

水晶宮

回覆樓主:

看透了。。。不必太執著

大宅

LEE-Baby 發表於 23-3-19 23:44
呢個世界係無公平如果做多佢都唔領情,我就隨心唔好咁賣命

心淡

公爵府

明白樓主,做人咁耐一路都覺得世界係唔公平,重男輕女係其中之一,除咗原生家庭,仲有好多如夫家、親戚、朋友之間,俾人蝦到死,我學識一個道理,人善真的被人欺,學識保持一段距離,甚至一點自私才可以令自己減少傷害。

大宅

回覆樓主:

吾奇窩,識得一對姐妹,個妹甘多年來無搵過工,長期食屋企痴屋企,家務吾做飯吾煮,佢老豆老母就系出面捱,無怨言,反而對個家姐就好刻薄。呢d 人自願的,吾使可憐。

首頁

尾頁

跳至