自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

香港開大灣區戶口,如果起香港中國銀行開戶係咪,一定要已經有戶口起到先可以開到

珍珠宮

你唔開香港中銀戶口又點轉錢去大灣區戶口呢

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 陪月勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

其實上大陸直接開1類戶口會更快同更方便

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Michelle426 發表於 23-3-20 11:55

其實 大陸我真係唔識路 我睇咗lee到啲JM教上去開戶,近關口嗰啲又排好耐,冇乜人排嗰啲又唔識去 以先諗起香港開戶

男爵府

Michelle426 發表於 23-3-20 11:55

請教如何可以開1類戶口?

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

nico011296 發表於 23-3-20 12:18
其實 大陸我真係唔識路 我睇咗lee到啲JM教上去開戶,近關口嗰啲又排好耐,冇乜人排嗰啲 ...

你玩上網payment 叻唔叻架?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

nico011296 發表於 23-3-20 12:18
其實 大陸我真係唔識路 我睇咗lee到啲JM教上去開戶,近關口嗰啲又排好耐,冇乜人排嗰啲 ...

搭地鉄就得,我去大劇院站開工商,應該中銀都有分行。
帶齊文件,想去話開戶口就得,不過首先要有大陸電話咭。
而家話有jm分享,即開電話咭跟開戶口,會有些限制。

子爵府

bb560 發表於 23-3-20 12:23
你玩上網payment 叻唔叻架?

好小用 其實我只係要開一個大6戶口 但我又唔會上大6

子爵府

sukkiu 發表於 23-3-20 12:28
搭地鉄就得,我去大劇院站開工商,應該中銀都有分行。
帶齊文件,想去話開戶口就得,不過首先要有大陸電話 ...

我都一路有爬文 但好多年冇上去自己一個上有啲驚

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

nico011296 發表於 23-3-20 12:30

咁你不如去香港中銀開戶口,同時大灣區戶口啦

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

nico011296 發表於 23-3-20 12:30

唔使驚,我連國語都唔識講,聽都係5成明,一個女人都上去開,重要18年。無而家咁多人上去。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nico011296 發表於 23-3-20 11:16
香港開大灣區戶口,如果起香港中國銀行開戶係咪,一定要已經有戶口起到先可以開到
...

咁你開戶口做咩先?
放下自在

侯爵府

nico011296 發表於 23-3-20 11:16
...

係,職員首先會問你有冇中銀香港戶口先,我上星期岩岩去開左中銀大灣區戶口。

伯爵府

回覆樓主:

坐的士都係20蚊,不用怕唔識路。現在文明好多,唔會亂來。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nico011296 發表於 23-3-20 12:28
好小用 其實我只係要開一個大6戶口 但我又唔會上大6
...
唔返大6開戶嚟仲乜?

大宅

回覆樓主:

請問香港中銀戶口怎過看數入大灣戶口?網上電滙嗎?

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 陪月勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

我開香港大灣區戶口, 開戶排隊等2個鐘, 開戶過程用大約45分. 之後要等2,3個禮拜等通知. 到有通知之後去分行又要排3個鐘.
上深圳cocopark 中銀開戶,1類戶口,30分鐘完成整個程序,又幫我開大陸中銀app同綁埋wechat, 出門口已經可以用

子爵府

cattz288 發表於 23-3-20 14:31
咁你開戶口做咩先?

其實我都唔知 係c6大陸公司話
要幫佢報稅,叫我起大陸開個戶口,可以交小啲

子爵府

Michelle426 發表於 23-3-20 14:41
我開香港大灣區戶口, 開戶排隊等2個鐘, 開戶過程用大約45分. 之後要等2,3個禮拜等通知. 到有通知之後去分 ...

我約咗中國銀行開戶口先,諗住到時再問 係咪開咗香港戶口然後就可以開大灣區戶口

子爵府

sukkiu 發表於 23-3-20 14:28
唔使驚,我連國語都唔識講,聽都係5成明,一個女人都上去開,重要18年。無而家咁多人上去。
...

妳好叻呀

首頁

尾頁

跳至