自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 我的育兒心得勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 c1224 的帖子

個會主要係決定案件係咪屬於虐待兒童,如果係,警察會正式落案起訴。

子爵府

c1224 發表於 23-3-20 22:08
回覆 chiumama 的帖子

一直以來,佢都有家暴,但係因為各種原因,小朋友一直都俾佢撫養,今次個仔第一次同 ...

支持你

男爵府

畀面勳章

睇字都心痛,幫仔仔幫自己,
加油呀,祝你成功

子爵府

我唔識呢種會議,不過之前社工成日同我講會以小朋友福祉為先。小朋友有表達能力可以自己選擇,如果太細就唔會咁問了,相信你仔仔咁大個,佢既答案係最終決定人,所以我覺得你唔洗擔心,如果男方有家暴都將管養權歸番男方,就完全唔係小朋友福祉為先,正常唔會咁荒謬

大宅

一直以來,佢都有家暴,但係因為各種原因,小朋友一直都俾佢撫養,今次個仔第一次同 ...

嘩,攞剪刀傷害個仔?????淨係呢樣都冇理由再比個仔跟老豆啦! 點知個老豆會唔會趁個仔瞓緊覺果陣再嚟多次架! 呢啲除咗係肉體上嘅傷害,精神傷害都好嚴重喎!

其實係咪應該去警署備案呢?剪刀係可以致命嘅攻擊性武器,會唔會考慮去備案嘅時侯問下警察你地可以點做?話晒家暴呢啲案件警察都見唔少,或者佢哋可以比到建議比你點樣保護個仔以防個老豆再有下次!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

要好好睇住個仔嘅情緒,比至親用利器威脅,你叫佢點理解呢樣野呢?可能對整個世界都失望!祝福你們

別墅

c1224 發表於 23-3-20 12:38
同C6離婚後個仔撫養權歸咗他,因為家暴,月底要參加跨專業會議,請問有無JM參加過類似的個案?我要注意啲乜 ...

水晶宮

lizalch 發表於 23-3-21 00:06
嘩,攞剪刀傷害個仔?????淨係呢樣都冇理由再比個仔跟老豆啦! 點知個老豆會唔會趁個仔瞓緊覺果陣再嚟 ...

開得跨專業,應該已報案,同場會有警方代表

大宅

回覆 國民A 的帖子

多謝你啊,今早一到公司先瀏覽你發呢個網站,感恩

大宅

回覆 lizalch 的帖子

已報案兼已錄口供

大宅

回覆 lojo11 的帖子

我都好擔心,學校社工都有提議去做一個心裡評估

伯爵府

2024年龍年勳章

祝福小朋友, 大人有責任保護佢地

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

mcs74 發表於 23-3-20 14:39
家暴開點解撫養權會歸佢

同問

大宅

小朋友好可憐希望你成功令小朋友脫苦海

伯爵府

加油,祝福你成功擰番阿仔撫養權
小朋友以後可以安心 開心咁生活

大宅

回覆 寶貝樂樂 的帖子

如果要講,故事就太長篇啦,過去經已過去,只希望將來個仔仔身心都健康,我就好滿足

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

c1224 發表於 23-3-20 15:13
回覆 1314625 的帖子

阿仔返嚟我到已經住咗將近一個月,佢話好安心好輕鬆,死都唔想返去爸爸度,我唔知道 ...

咁大個,梗問佢意願喇
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

是的,過去了就過去了,現在最重要照顧小朋友的心理,祝你早日取回小朋友的扶養權

男爵府

回覆樓主:

撫養權都係法律上嘅野,最重要係阿爸全唔全再騷擾仔仔,全唔全找上學校,找上你住嘅地方等等,你都要考慮一下點安排

大宅

回覆 j947 的帖子

無錯,他有問我要地址,話要知道個仔住邊,他要隨時可以搵到他,我叫他問警察同社工要我地址,我就唔會俾啦,你都打成他咁樣,我仲俾?一切塵埃落定先

首頁

尾頁

跳至