時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

外國D銀行,債券,基金都信唔過

capricornbb    發表於 23-3-21 02:59

珍珠宮

sfccwy 發表於 23-3-20 20:46
你呢個家人,好井底蛙中國要靠香港?佢睇得自己好大呀
佢哋覺得淨係東江水都已經能養起成個中國(我叔仔講)

男爵府

連瑞信債券都可以歸零,評級機構以後都唔知可以點評級,美國國債都可以搵個借口就歸零,地球真係太危險啦

子爵府

2018復活節勳章

mickey2013 發表於 23-3-20 16:36
呢樣野係一早公開左既資料,大陸人好中意俾錢瑞信洗,瑞信努力賺人仔

這個是事實,好多國內人喜歡在瑞信及瑞銀開投資戶口,這些戶口最低金額是港元千萬位起

公爵府

hashtag影視迷勳章

其實邊個真係幫到手,大家都知嘅!

伯爵府

原來瑞士事先已經知道銀行有事, 一早預約左7號開始到訪

http://world.people.com.cn/n1/2023/0315/c1002-32645106.html

別墅

同問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

blackberry 發表於 23-3-20 15:30
從佢沒收俄佬資產後,信用已全失,抵死,中國千祇咪心軟

只是凍結,瑞士法律不允許沒收

俄烏衝突爆發後,單單一個「瑞信」就凍結了 176 億瑞士法郎(超過 190 億美元)的俄羅斯資產,財產所有者為自然人和法人。
以政治理由去觸碰存款人資產,這已經違背了瑞士金融業百年鐵律。
它造成的惡果,只能由瑞士自己承擔。
俄羅斯受到傷害,美國是滿意了。但其它存款人和投資人呢,哪個不怕?
像沙特王室,當它認為瑞士可以憑「民主價值觀」去凍結別人資產時,會怎麼想?其它中東國家會怎麼想?它們哪個國家符合西方「民主價值觀」?換句話說,瑞士可以隨時找個理由沒收它們的資產。
這已遠遠不是俄羅斯的問題,而是所有存款人都對瑞士失去信任的問題。
當瑞士發現問題嚴重時,已經來不及了。
今年 1 月 9 日,瑞士央行發表聲明稱,由於該行 2022 年虧損額達到 1320 億瑞郎(約合 1425 億美元),將無法進行分紅。
然後說自己不會沒收俄羅斯資產,理由是瑞士法律不允許。

子爵府

owen2012 發表於 23-3-20 21:30
連瑞信債券都可以歸零,評級機構以後都唔知可以點評級,美國國債都可以搵個借口就歸零,地球真係太危險啦 ...

歐洲監管機構重申,只有在普通股全部虧蝕後,AT1 才會撇帳,與瑞信的情況不同

英倫銀行亦表示,英國銀行清盤的債權人順序,AT1 排在普通股權一級資本(CET1)之前,在二級資本(T2)之後

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1692838-20230321.htm

瑞士當局決定註銷瑞信額外一級資本債券(AT1)係
一早訂好嘅球例,球證可以唔理,鍾意點就點。
想唔信用破產都唔得啦!以後搵鬼信你咩!

珍珠宮

choyki 發表於 23-3-21 13:48
只是凍結,瑞士法律不允許沒收。
啲錢放喺瑞士銀行度被涷結唔俾攞, 同沒收資產有幾大分別? 玩語言偽術

首頁

尾頁

跳至