自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ilovebb2019 發表於 23-3-22 17:18
我個ex 堂sister-in-law 果層世紀新城有價無市,放咗幾年都未賣出。

呢啲就係活生生例子。

對於有價冇市嘅樓,租屋比較彈性化。

珍珠宮

小寶2021 發表於 23-3-24 17:04
大家都離晒題,樓主係要內地平單位,佢唔係要投資,咁要平就一定無可能近地鐵同住宅。但係退休都唔會日日搭 ...

謝謝 我最遠只敢諗茂名化州嗰邊已經好遠了,因為那邊的化州口音和廣東話相近,如果要返香港,我估4個半鐘車到港珠澳大橋的内地的口岸,再搭大半個鐘的金巴回來,加上粤西比較便宜,已經是最遠我能接受的地方了,廣西太遠加上方言應該不似普通話,所以不敢考慮。

複式洋房

回覆 KTKTKT5 的帖子

4個半鐘對我來講就吃力了,因為我是長期病患,每個月起碼都要返香港一次覆診。
我其實諗左好多年,亦計過好多數。假設有100萬,用70萬買住宅,留30萬生活,定係30萬買公寓,70萬生活+旅行。如此類推。

你唔一定要跟我嗰套,不過人生真係好短,做人係應該為自己諗,雖然唔知你年紀,以我為例,可能我套公寓未夠40年,我已經會先走一步,至少我仲有餘錢去睇下呢個世界其他地方,講真我唔願意做樓奴,但又需要一個藏身之所,針無兩頭利,兩害取其輕。

以上只係個人意見。

複式洋房

我點解會回覆樓主,係因為樓主提出呢個題目,同多年前徬徨既我好似,或者你同我既背景有某一方面相像,都係自己一個人,或者無結婚,或者無子女,又或者工作辛苦想找一個地方歇息下來。

至於其他人我沒有回覆,因為大家不在同一條線上,多講係沒有意義。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

KTKTKT5 發表於 23-3-20 13:17
廣州深圳珠海中山都好貴,都唔洗諗。

如果要近香港,下一個選擇係咪江門,肇興?
江門唔知算唔算平,實用800多都要2佰幾人仔

珍珠宮

小寶2021 發表於 23-3-24 18:09

4個半鐘對我來講就吃力了,因為我是長期病患,每個月起碼都要返香港一次覆診。

我亦都唔打算考慮70年產權之後續問題,因為都唔會咁長命,既然自己搵唔到咩錢,有個安全做地方住就算, 所以都係打算以門檻低嘅公寓入門。4個半鐘到內地港珠澳大橋口岸雖然係遠。不過要睇餸食飯真係無辦法。

瑪瑙宮

小寶2021 發表於 23-3-21 11:23
回覆 hellomiki 的帖子

係公寓但都有紅本,我計過,我全款30萬買,我住30年都係除開每個月幾百蚊。我今年 ...

正想參考尼頪問題, 謝謝你的分享.

你說 45歲, 30 萬住 40 年 = 6 百幾/月
但我都離退休不遠, 都係租算了, 請問東莞如果租貴嗎? 當千幾二千/月, 一年都係兩萬至三萬, 十年三十萬....

大宅

KTKTKT5 發表於 23-3-20 13:46
我見好多都係大單位,其實400呎左右我都覺得ok, 不過最衰我有要求, 想要有露台(唔洗大, 放到兩腳晾衫架 ...

我屋企人買左間4百幾尺,有露台,大型屋苑,附近有商場,45萬毛坯房,有正規房產證的。
東莞站坐的的都係20幾蚊,
當地人係講白話
物價平

大宅

回覆樓主:

我爸上星期上左廣州。。。佢去睇一個樓盤,係公寓,36平45萬喎。。。唔知佢買唔買啦

男爵府

回覆樓主:

恩平得嗎?70萬左右有交易,仲要有幾層

象牙宮

KTKTKT5 發表於 23-3-20 13:17
廣州深圳珠海中山都好貴,都唔洗諗。

如果要近香港,下一個選擇係咪江門,肇興?

門檻低不买樓: 以長期租住形式運作。  租/長期住 service apartment /酒店。 
住下台灣,馬來,內地。N月。

長者屋苑,以長期租住形式運作。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

想生BB熱投

汕尾啦
租金$1000有交易
岩住你再買都未遲
仲有大量海鮮食
https://t.ly/h7G-

珍珠宮

小寶2021 發表於 23-3-20 18:16

我舊年7月 30萬全款買左東莞,12月已收樓,小區好靚,通燃氣,管理費$100西九上高鐵 ...

30萬甘平,幾大呀

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

magcat 發表於 23-3-20 13:37
我都覺租好過,見深圳海山區,坐5個地鐵站就到蓮塘口岸,租4千零蚊,好抵玩,租來渡假好不錯
...

現在國內樓、我都覺得做好過賣~

冇心理壓力、唔喜歡就搬、國內供應太多丶 樓價高峰期已過~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

野原美冴 發表於 23-3-20 19:54
唔好諗住大陸買樓退休住, 我家4大長老, 都好多年前買了大陸樓, 一年都返唔到一次, 近十年身體愈來愈多病痛, ...

你講得好啱,在大陸買樓時乜都得,到想賣樓時乜都唔得。我真係奉勸一句如果家中有長老買了大陸樓,真的要盡快搞好轉名手續,或者想賣出趁身體好,盡快去搞手續。我剛剛先幫長老搞好,手續麻煩到嘔,仲要有熟人幫手。如果未真的賣唔出去。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 23-3-20 13:31
十年都要交廿幾萬租,如果三十年就好大負擔

我大陸親戚好多樓都超過30年依然住緊,完全冇問題。

瑪瑙宮

miniyan 發表於 23-5-19 14:20
汕尾啦
租金$1000有交易
岩住你再買都未遲

1千咁平

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊