自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

廣州深圳珠海中山都好貴,都唔洗諗。

如果要近香港,下一個選擇係咪江門,肇興?

如果想門檻低,廣東省雖然大,但其實選擇唔多,因為潮洲汕頭嗰邊唔會考慮,因為潮汕話係廣東三大難嘅語言之一。其次係電白同湛江,電白話同雷州話又係外人好難聽得明

咁餘下可以選擇嘅只係最遠都係陽江,大家有冇d低門檻嘅地方介紹?謝謝

水晶宮

KTKTKT5 發表於 23-3-20 13:17

惠州,深圳東邊,有鐵路。不過點解唔考慮租?大陸2千幾蚊已經有新樓。

子爵府

中山三鄉等邊沿鎮.1萬/平方.100平方.1百萬有交易.江門.新會.開平.台山.平均6000-8000/平方.5.6拾萬有交易
不過中山將有地鐵、來往香港都交通便利.又多港人置業

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-3-20 13:25
惠州,深圳東邊,有鐵路。不過點解唔考慮租?大陸2千幾蚊已經有新樓。
...

十年都要交廿幾萬租,如果三十年就好大負擔

水晶宮

KTKTKT5 發表於 23-3-20 13:31
十年都要交廿幾萬租,如果三十年就好大負擔

大陸樓,捱到30年當贏。唔好用香港樓質素黎比。我既意見係咁多了。

珍珠宮

Pigpigzhu 發表於 23-3-20 13:29
中山三鄉等邊沿鎮.1萬/平方.100平方.1百萬有交易.江門.新會.開平.台山.平均6000-8000/平方.5.6拾萬有交易
...

中山中深通道一通車,有排升,買唔起

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

上大陸地產網睇下, 你想要幾錢可以買到間?

男爵府

我会揀肇慶,講廣東話,新區有好多新樓盤,現在有好多睇樓團,你可了解下。

子爵府

...

我買左惠州差不多十年,冇住過,本來都有你的想法,覺得早知唔買,租好過買,但呢排可能接近退休,又覺得都係買左好,因為有啲嘢,真係要搵地方放,個人搬嚟搬去易,嘢唔想郁。

子爵府

Kittymummy 發表於 23-3-20 13:33
大陸樓,捱到30年當贏。唔好用香港樓質素黎比。我既意見係咁多了。
...

我都覺租好過,見深圳海山區,坐5個地鐵站就到蓮塘口岸,租4千零蚊,好抵玩,租來渡假好不錯

男爵府

回覆 KTKTKT5 的帖子

點解唔留係香港退休?始終香港已經住開。

珍珠宮

Rainy 發表於 23-3-20 13:35
上大陸地產網睇下, 你想要幾錢可以買到間?

我見好多都係大單位,其實400呎左右我都覺得ok, 不過最衰我有要求, 想要有露台(唔洗大, 放到兩腳晾衫架), 即係廚房隔離有個小露台都得, 公寓有咁細單位, 但係一入屋係小型開放廚房,對面係冇窗嘅廁所,真係考慮唔到(自己又無錢又“嫌”尖

珍珠宮

Belavizio 發表於 23-3-20 13:39
回覆 KTKTKT5 的帖子

點解唔留係香港退休?始終香港已經住開。

有錢當然想係香港退休, 醫療好, 咩都方便, 不過貴

公爵府

一人既話,5000文個月,我覺得已經幾好

珍珠宮

加菲貓3 發表於 23-3-20 13:51
一人既話,5000文個月,我覺得已經幾好

5000租到好好, 景觀對海都得

男爵府

Kittymummy 發表於 23-3-20 13:33
...

我鄉下30年樓都正常使用呀,沒問題

公爵府

KTKTKT5 發表於 23-3-20 13:54
5000租到好好, 景觀對海都得
唔係租,係連租和生活費。。係小鎮租一千多小小已經幾好住。再加3000生活,一人夠曬

水晶宮

...

住酒店,住公寓,住民宿,租人哋樓,住自己樓......係全部都唔同住法(講緊心情同體會),唔係只講緊解決住嘅問題

伯爵府

回覆樓主:

買就幾三四十萬都應該有,中山惠州果啲,租就舊小區嘅村仔,四百至六百尺單位,二千蚊都租到,不過就外省人多,正常屋苑小區四千都租到四五百尺覆式戶型

男爵府

回覆樓主:

我覺得先租一年,睇下會唔會習慣大陸嘅生活模式。
比我就會用2千零蚊租一年試下,租2房夠啦,用呢一年時間再睇多幾個城市,睇下邊度最適合自己,岩自己budget,再買都唔遲。

我都覺如果係自己物業,有自己嘅設計,會住得開心啲,但要諗下將來自己走左,邊個幫你賣出去。

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊