自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

horsepant 發表於 23-3-20 16:36
我同老公剛剛係中山三鄉租咗一個單位, 業主未住過, 叫做全新, over 1,000呎, 其實得我哋兩公婆係唔需要咁大 ...

想問點租?在三鄉找agent!

公爵府

牛年勳章

小寶2021 發表於 23-3-21 13:42
回覆 judycyk 的帖子

因為呢啲裝修係業主買毛坯房,然後用自己喜歡嘅風格裝修。

請問你買左係唔係呢個樓盤的公寓?今日係FB見到。話係厚街,虎門高鐵站搭二十分鐘的士就到。兩房毛胚一次過俾三十萬。
attach0/tmp/phpAVn19Y
attach1/tmp/phpPwBl9G
attach2/tmp/phpgSWH8o
attach3/tmp/phpXje976
attach4/tmp/phpahqD7O
attach5/tmp/phpTgv96w
attach6/tmp/phpGFjI6e
attach7/tmp/phpReEk6W
attach8/tmp/phpItn35E
attach9/tmp/php7jyR5m

侯爵府

rebeccalin 發表於 23-3-23 22:52
請問你買左係唔係呢個樓盤的公寓?今日係FB見到。話係厚街,虎門高鐵站搭二十分鐘的士就到。兩房毛胚一次 ...

我之前已經問佢係咪厚街(我估水濂山附近),佢唔覆我

朋友住佢講既豪宅,上星期我先去完,建議要實地去睇,因為個地點好偏,出入要揸車,肯定係公寓先咁平,應該唔只三十幾萬,所以要了解清楚…係東莞唔建議住公寓,因為閑雜人超多…仲要係厚街

我係疫情時租住東城,間隔類似呢d,附近有地鐵業主買120萬放租2000蚊,但真心退休就唔啱住

大宅

Kittymummy 發表於 23-3-20 13:33
大陸樓,捱到30年當贏。唔好用香港樓質素黎比。我既意見係咁多了。
...

明白

公爵府

牛年勳章

ming1020 發表於 23-3-23 23:00

朋友住佢講既豪宅,上星期我先去完,建議要實地去 ...

東城嗰邊旺好多。朋友買左星河城,十幾年前買七十幾萬三房兩厠小複式,宜家已經升到差唔多三百萬

公爵府

牛年勳章

ming1020 發表於 23-3-23 23:00

朋友住佢講既豪宅,上星期我先去完,建議要實地去 ...

水濂山的話,要自己揸車出入先方便。

侯爵府

rebeccalin 發表於 23-3-23 23:27
水濂山的話,要自己揸車出入先方便。

係,真係超偏避,外賣美團選擇少,打滴滴都要等好耐…東莞又係外來人多,之前住公寓真係好難瞓得好,隔離左右好多係做生意,成日有人出出入入,仲要隔音差

公爵府

牛年勳章

ming1020 發表於 23-3-23 23:30
係,真係超偏避,外賣美團選擇少,打滴滴都要等好耐…東莞又係外來人多,之前住公寓真係好難瞓得好,隔離 ...

公寓真係唔適合居住,如果旺區容易出租且租金回報高的話,買來收租都可以考慮

侯爵府

rebeccalin 發表於 23-3-23 23:36
公寓真係唔適合居住,如果旺區容易出租且租金回報高的話,買來收租都可以考慮
...

我只係提醒下呢度d人…因為個地點真係…同埋三十幾萬應該係一樓單位

公爵府

牛年勳章

ming1020 發表於 23-3-23 23:39
我只係提醒下呢度d人…因為個地點真係…同埋三十幾萬應該係一樓單位

之前有個JM話三十萬買左一間近虎門地鐵站的公寓,唔知係唔係呢度。不過最緊要自己覺得值得同住的舒服就好。其實好似你所講,最好都係自己去現場睇過同埋住過先知。

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 23-3-20 13:31
十年都要交廿幾萬租,如果三十年就好大負擔

大陸樓,特別係平價地段冇可能挨到30年,完全唔會有錢維修,好可能晚年面對一大堆沒辦法處理嘅問題,何必難為自己?
自己曾經買過一線城市頂級地段,早幾年決定放手,轉返啲錢回香港做其他投資,大陸只租不買。現在大陸好多地方租金回報率勁低甚至係負數,即係租比買更平,啲錢放TD有更高回報率。
非常唔建議現階段買,房地產仲有好多雷,連珠海都多爛尾,其他細地方真係冇必要用自己積蓄鬥大細,三思!

侯爵府

rebeccalin 發表於 23-3-23 23:43
之前有個JM話三十萬買左一間近虎門地鐵站的公寓,唔知係唔係呢度。不過最緊要自己覺得值得同住的舒服就好 ...

唔知佢係咪真係買左姐

子爵府

Yeelim 發表於 23-3-23 22:32
想問點租?在三鄉找agent!

我老公有啲朋友幫佢買咗樓, 咁佢就幫我哋搵吓租盤, 或者你係FB搵吓雅居樂三鄉page, 應該有啲你要嘅資料.

公爵府

horsepant 發表於 23-3-24 09:59
我老公有啲朋友幫佢買咗樓, 咁佢就幫我哋搵吓租盤, 或者你係FB搵吓雅居樂三鄉page, 應該有啲你要嘅資料.
...

謝!

公爵府

2024年龍年勳章

rebeccalin 發表於 23-3-23 22:52
請問你買左係唔係呢個樓盤的公寓?今日係FB見到。話係厚街,虎門高鐵站搭二十分鐘的士就到。兩房毛胚一次 ...

呢d兩公婆住夠哂了

公爵府

牛年勳章

judycyk 發表於 23-3-24 14:39
呢d兩公婆住夠哂了

有兩個仔女,就算買來渡假都唔夠住。而且嗰度真係好偏僻,加上公寓,唔會考慮了。

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 23-3-20 13:17
廣州深圳珠海中山都好貴,都唔洗諗。

如果要近香港,下一個選擇係咪江門,肇興?

妳與其退而求其次,點解一定要返去養老?
留返響自己呢度,慳返啲錢,用來返去旅行囉。
買二,三線城市離香港都唔近,仲要平屋,唔符合退休條件。

買樓最公平, 貴肯定乜都好,平的樓肯定有至少一樣唔夠好。

複式洋房

大家都離晒題,樓主係要內地平單位,佢唔係要投資,咁要平就一定無可能近地鐵同住宅。但係退休都唔會日日搭地鐵通勤,東莞遠得過廣州同肇興嗎?

依家我就係計過30萬除40年,每個月我當月租呢個單位,連管理費都係600幾。如果喺香港喺街度有600蚊都未必會彎低腰執啦。如果有錢梗係買住宅,問題係人地只可食粥就唔好問人點解唔食蛋糕?thanks

每個人既背景不一樣,當時我係因為網簽無睇過現樓,所以超過30萬既消費就唔好搵我了。最後收樓時我有d surprise, 因為比我想像中好。曾幾何時我都好似樓主咁,想搵個安樂窩過下半世,但喺香港真係唔得。

我唔排除下一層會買住宅,因為疫情完了可以睇現樓。我想講,依家食粥唔會一世食粥,依家有蛋糕食既都唔代表以後有。

我想鼓勵樓主,其實買咩都無所謂,最緊要適合自己。好耐以前我甚至連貴州都有考慮過,但係只要你保持善良,上天會為你安排最好的,不必太擔心將來,請活在當下

複式洋房

全中國咁多人,所有陌生人對我黎講都係閒雜人等,除非我特別樣衰、或者我單獨出夜街,或者我著件6字頭數字tee出去,哈哈咁我唔敢講會有咩事發生。

公寓都有業主群,喺群裡面業主們曾經講過,好憎酒店式出租嗰班說客。佢地寧願自己揀租客,都唔會同酒店式出租公司合作,因為你地諗既野,人地國內人都會諗到。

如果將來住得唔好、唔開心,我再來反饋一下

大宅

ming1020 發表於 23-3-23 08:24
我唔清楚但應該唔洗咁貴,你要明白好多時係有價冇市,佢嗡乜都得…

有啲似泰國樓
二手樓 冇咩市

所以租樓係穩陣啲!

Touch wood!

萬一有乜維修/住到悶(想轉)/ 人事變動

手續簡單好多!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊