自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

chungwc6 發表於 23-3-25 16:00
所以第時我做嘛嘛
首先,係而家儲定退休後現金流,老來唔想依賴d仔
跟住,同d仔講定,邊個有需要我都會幫 ...

好多人未湊孫之前都係諗得好理想,但當遇到d新抱老馮要個奶奶湊就灰咗,我朋友星期一至五都係湊孫起居飲食(餵食/換片/湊返放學/興趣班/沖涼),但星期六日個孫就跟父母同外父外母一家家庭樂(野餐/樂園/田園),滿滿生活照,真係心理唔多平衡。

男爵府

視乎情況。有見過一同住,麻麻幫手揍孫,兩后生出去工作,無聽过曾收錢,只是帶孫看醫生后問心普取回費用就有

大宅

桔仔媽 發表於 23-3-20 21:51
大家先入為主覺得一定湊得好,我其實見過俾杯麵塞飽,一樣收足錢,帶埋去打牌,但係係爭住湊的,覺得唔好俾 ...

杯麵, 麥皮, 晚上九點先有得食飯

伯爵府

2024年龍年勳章

chungwc6 發表於 23-3-25 15:02
本身湊孫就唔應該當係僱主僱員的關係,
我而家有三條k,第時係咪其中一個好有錢請我全職湊孫,咁其餘兩個 ...

湊孫本身都唔應該當人一定要幫手。如果有咁嘅一日,你人就得一個,都真係要識得拒絕。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

緊係正常,一定要收。

水晶宮

購物狂媽媽 發表於 23-3-25 16:39
好多人未湊孫之前都係諗得好理想,但當遇到d新抱老馮要個奶奶湊就灰咗,我朋友星期一至五都係湊孫起居飲食 ...

係,這就是現實。所以,我不會亂做好人、水魚。話我自私我認。

水晶宮

廢柴孖條 發表於 23-3-25 16:36
我亞娘都係咁,所以大家都無交 嗌

我娘親都是咁。當年一早說明。當時會覺得阿媽沒情,但,而家開始明白。

大宅

唔收錢?不如自己去打工,人工低D,唔使咁大責任,咁困身

大宅

chungwc6 發表於 23-3-25 16:00
所以第時我做嘛嘛
首先,係而家儲定退休後現金流,老來唔想依賴d仔
跟住,同d仔講定,邊個有需要我都會幫 ...

(emoji)(emoji)

子爵府

好多人未湊孫之前都係諗得好理想,但當遇到d新抱老馮要個奶奶湊就灰咗,我朋友星期一至五都係湊孫起居飲食 ...

個新抱好衰

大宅

好多人對父母情感勒索
你要求父母幫手睇孫,係咪自己都應該盡返責任?俾返啲錢父母

工人姐姐都$5000一個月啦

我聽過好多人都唔俾錢父母湊孫。分分鐘父母仲要貼錢買嘢俾d孫。

對父母仲衰過對工人

子爵府

asdqwe9394 發表於 23-3-20 18:51
嫲嫲湊孫同個仔講要比錢收人工算唔算正常?

好正常,冇問題

大宅

回覆樓主:

雖然我覺得都應該要比返錢佢哋,但我阿媽和我老豆來幫我看工人(凑孫)時,我要比兩份人工,兩份車船津貼,當時負擔都幾重

大宅

自動自覺比錢先叫正常!父母湊大自己仔女,其實應該還佢地人生自由,除非佢哋爭住想幫手,否則 唔應該老奉打父母主意局佢地湊孫!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

正常

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

認為唔使比錢先至唔正常。
主 賜 平 安

子爵府

女人總是為難女人。 其實點解係怪個新袍老馮唔係怪係個仔/自己亞哥/細佬呢? 再者個孫係跟男家姓, 覺得搵笨不如怪自己人吧

別墅

asdqwe9394 發表於 23-3-20 18:51
嫲嫲湊孫同個仔講要比錢收人工算唔算正常?

正常,照顧仔女係父母責任,其他人都要用時間精力,就算長老唔提出要錢,自己都要識做

男爵府

完全正常,食飯唔洗錢咩!

大宅

gallygally 發表於 23-3-26 08:45
女人總是為難女人。 其實點解係怪個新袍老馮唔係怪係個仔/自己亞哥/細佬呢? 再者個孫係跟男家姓, 覺得搵 ...

我係以我朋友作為奶奶嘅case去講嘅,因為個新抱係返文職準時收工,我朋友係樓下撞見過新抱係樓下行街都遲遲唔上去接力,即使疫情新抱在家工作(個仔無得在家工作)都會要奶奶湊到佢閂電腦先好回家(明明屋企已有工人)個仔份工係長期OT, 加上個仔係工人放假都會買埋餸煮埋飯(新抱唔識煮飯),作為奶奶點唔怪新抱?當然我之前無解釋個背景,唔怪得你會覺得我朋友難為個新抱。

首頁

尾頁

跳至