自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

Yungalice13 發表於 23-3-21 09:03
過程好快,15分鐘攪掂,全麻仲好,訓醒就無事

請問你當時搵邊個醫生做, 給我作參考

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我之前果粒好似得1CM以下, 醫生都建議我割左佢,所需時間15-25分鐘左右
不過最唔舒服唔係痛,而係不停用鹽水輪住咁灌入陰道同子宮先慘, 要忍耐

珍珠宮

hippo1115 發表於 23-3-21 09:07
子宮肌瘤同瘜肉有咩分別?
肌瘤好多時都唔使割

所以我都唔係好明 起初我以為只係瘜肉,冇個瘤字,以為係小事, 點知原來個個姊妹都提議要割, 仲要割完有機會再生

公爵府

2024年龍年勳章

可愛教主2 發表於 23-3-21 11:24
今朝見到大家回覆,都建議我割,我真係有啲擔心, 始終係全身麻醉驚有影響eg lose memory,或有其他風險。 ...

其實我早上入院,中午做,半個鐘就推返我出嚟,黃昏出院,基本上無痛過,不過就會流一排血,唔多的,用墊就可以,當晚已經如常沖涼食飯

珍珠宮

la_source 發表於 23-3-21 11:28
我之前果粒好似得1CM以下, 醫生都建議我割左佢,所需時間15-25分鐘左右
不過最唔舒服唔係痛,而係不停用鹽水 ...

請問你係全麻醉嗎?如是,正常你feel唔到個過程, 即係有鹽水灌入喎

珍珠宮

judycyk 發表於 23-3-21 11:29
其實我早上入院,中午做,半個鐘就推返我出嚟,黃昏出院,基本上無痛過,不過就會流一排血,唔多的,用墊 ...

請問有冇醫生介紹

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

可愛教主2 發表於 23-3-21 11:31
請問你係全麻醉嗎?如是,正常你feel唔到個過程, 即係有鹽水灌入喎
...
正苦冇全麻架,
監生剪,哈哈
完全感覺到成個過程同埋見到醫生果把斷命大較剪架
係呀,有條喉放入去加埋支內視鏡照

珍珠宮

ydoris 發表於 23-3-21 11:13
痛都要忍。。。。眼水都標埋。之後食左兩粒止痛藥。。好彩叫到老公接我。。
...

姊妹你好勇敢 。
我記得細細個,有副乳,當時唔知係正常,以為有問題,去割,試過半身麻醉推入手術室割, 即日可以出院。雖然過程唔痛,但已經驚到爆哭。 所以半身麻醉 我應該唔敢再試, 點都要全麻 但又驚有後遺症

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

mercurycc 發表於 23-3-21 11:25
上次睇到jm講痛到落床暈撞到儀器。
可能小妹兩次順產,呢類手術已不當一回事啦!有點肉在醫生手,吾割吾安樂感覺。

珍珠宮

la_source 發表於 23-3-21 11:34
正苦冇全麻架,
監生剪,哈哈
完全感覺到成個過程同埋見到醫生果把斷命大較剪架

姊妹真係好勇敢, 咁過程你feel到痛嗎?

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 23-3-21 08:44
之前做婦科檢查,醫生話如果有息肉要割的,除了有機會病變,將來亦可能會引致非經期出血
...

其實我就係因為呢一兩年月經出現多血,我奇怪,於是就去檢驗。起初聽bk jm說可能因為打咗服必太,有影響經期大量,原來唔一定喎,所以我都要提醒大家

ohmygosh    發表於 23-3-21 12:46

水晶宮

畀面勳章

可愛教主2 發表於 23-3-21 11:47
其實我就係因為呢一兩年月經出現多血,我奇怪,於是就去檢驗。起初聽bk jm說可能因為打咗服必太,有影響經 ...

咁有可能係息肉作怪?
我就係有異常出血,但照完丶抽組織都冇嘢,應該係排卵期荷爾蒙問題

琥珀宮

可愛教主2 發表於 23-3-21 11:42
姊妹真係好勇敢, 咁過程你feel到痛嗎?
老實講完全感覺唔到痛
係最難忍係谷住果下好難受
因為好似好急都唔可以釋放
係小手術關係都係好似婦科檢查咁

張開兩條腿等姑娘同你整好哂, 醫生就埋黎同你講.
所以全程你係半臥坐咁, 有埋個鏡頭係你隔離
醫生會叫你睇,亦同你講唔想睇可以唔望

象牙宮

ydoris 發表於 23-3-21 11:41
可能小妹兩次順產,呢類手術已不當一回事啦!有點肉在醫生手,吾割吾安樂感覺。
...
聽人講順產話子宮會鬆d,
政府由發現到做手術要幾耐?

象牙宮

la_source 發表於 23-3-21 12:01
老實講完全感覺唔到痛
順產嗎?
上次jm話佢開刀,係政府咁做做唔到,
痛死佢,要安排麻醉做。

珍珠宮

la_source 發表於 23-3-21 12:01
老實講完全感覺唔到痛

但如果claim公司保險,佢就話係中型手術,所以聽到個中字,真係有啲擔心。 但其他姊妹都話冇乜嘢,希望啦,如果係我真係要揀個日子做。 因為起初諗住試下飲一排中藥,調理下,希望佢冇咗, 因大凡做手術呢啲嘢我都怕怕

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 23-3-21 11:52
咁有可能係息肉作怪?
我就係有異常出血,但照完丶抽組織都冇嘢,應該係排卵期荷爾蒙問題
...

出血多,之前有bk jm說有機會打咗服必太都會係咁,所以我就不以為意,順其自然,點知。。。。

侯爵府

我係排左政府半年左右,吾知要全面檢查架,我俾左好多報告同超聲波相片政府醫院睇。我叫私家醫生寫信我排。本身私家已經同我醫左架啦。

珍珠宮

ydoris 發表於 23-3-21 12:08
我係排左政府半年左右,吾知要全面檢查架,我俾左好多報告同超聲波相片政府醫院睇。我叫私家醫生寫信我排。 ...

請問如果政府做費用多少? 你是否就咁睇街症,然後就排隊約半年

侯爵府

可愛教主2 發表於 23-3-21 12:10
請問如果政府做費用多少? 你是否就咁睇街症,然後就排隊約半年
嘩,超級平。當入院一日。埋單192蚊。我是私家醫生寫信我排專科,要睇個症急吾急先俾時間既。咁我睇完私家做左手術吾算急,如果私家未做排半年我就想C啦。

首頁
12345...7

尾頁

跳至