自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

YinYeung媽 發表於 23-3-23 10:14
其實又唔洗咁老定話自己未聽過JJ啲歌既,未聽過佢唱都可能聽過人地翻唱佢既歌,兩者都未聽過都可能聽過佢 ...

係呀,我勁鍾意張惠妹首記得,原來就係JJ作曲,佢自己都有翻唱,超好聽
開心每一天

男爵府

回覆樓主:

老實講我都係一個好out 既資深C9。
係呢一年突然有興趣聽下D歌,就上網揾,有首修練愛情好正喎(係其他人番唱),再一首江南,嘩好聽到吖。
我一向都知有 JJ 呢位紅歌手,但冇認真聽過,但呢年欣賞過佢D作品(正確黎講係國內外歌手)之後,就冇得返轉頭,唔太欣賞本地,人地無論作曲作詞,咬字,技巧都好好,本地音樂真係要加油先得!

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實果D人話唔識JJ的真定假?JJ紅唔系一日兩日的事,而且今次唔系第一次來香港開演唱會,D人完全唔上網的咩,當年一首江南可以話紅遍大江南北

侯爵府

Lilyforest 發表於 23-3-23 11:25
已經俾馬來西新加坡內地歌迷鬧班团鬧到7彩

果然係衝出亞洲、天王巨星

男爵府

YinYeung媽 發表於 23-3-23 10:30
見都有幾個jm好老定咁話自己未聽過JJ啲歌,唔識係乜水
內地綜藝「夢想的聲音」有冇睇過?
JJ係入面展示過好 ...

其實唔使同佢地講太多,要識既點都會識,唔中意既識都扮唔識,我自己細細個就睇台灣電視大,基本上連唔太紅既台灣演員明星都識,但我都有聽少數香港同韓國歌手,亦都會睇viu 同 tvb,只可以講世界很大,香港很細,唔識既可上網搵下資料聽下睇下人地既一兩套作品先評論任何野都未遲
利申:其實Ian既歌同把聲我都幾中意聽(mirror入面比較好),林俊傑我都會聽幾首但兩個都唔會係我想睇演唱會既人

侯爵府

好媽媽勳章

Charlie1978 發表於 23-3-23 10:25
請問佢有咩經典名曲或大家都好鍾意實識嘅歌?有無3-5首講黎聽吓,就知佢係咪實真係咁「經典」,或者係我只 ...

早兩三年,JJ嚟香港開演唱會,我已經算識人攞飛,真係一張都攞唔到,我個fb同ig 啲朋友都出post 問有冇人買到飛,我朋友當中有啲係電視台度做,都無辦法攞到
至於紅嘅歌都好多,例如:可惜沒如果,江南,修煉愛情等等,當中同阿sa 首小酒窩都已經唱到街知巷聞
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

alau2021 發表於 23-3-23 11:35
果然係衝出亞洲、天王巨星

我信佢哋堅係紅,最紅係啲醜聞
開心每一天

侯爵府

雪影 發表於 23-3-23 11:45
我信佢哋堅係紅,最紅係啲醜聞

咁多記者幫佢哋作文都搞到咁肉酸,鑊鑊高潮鑊鑊甘,失敗

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

講張敬軒
覺得佢係"小人"一名
成日周圍埋堆, 有時又扮大佬
自己根本係大陸人
當年返大陸參加節目都係自己意願,
想好似GEM咁紅遍神州
但又為左逢迎香港某班人講左D國內唔接受既野
小人而家兩頭唔到岸
好彩唱歌真係好,
留在本土發展都重有market

男爵府

稱 得 為 天 王 ,前 輩 ,應 有 天 王 前 輩 風 範 ,便 不 應 出 言 不 順 , 灑 大 牌

子爵府

蜜蜂糖 發表於 23-3-23 08:28
張生簽咗英皇後就發咗,以前同王苑之差不多,而加住大屋,買古董唔係1件2件,係成個貨櫃咁買,出手好豪。
...

同d女星一樣,忽然富貴,大家都知咩事啦!佢同古,一個扮樂壇大佬,一個扮影壇大佬,背後咪跟同一個老細

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢度D人唔識jj一D都唔奇
尤其是鏡粉, 佢地只強調本土圍爐自high

jj 同王貫中係好友,反而唔識 Ian
我唔信jj要人伴舞咁得閒
反而香港某傳媒偏幫天團抹黑人
我覺得一切係班經理人溝通得唔好

佢個演唱會自己唱哂都足夠号召力

大宅

irisf 發表於 23-3-23 11:53
稱 得 為 天 王 ,前 輩 ,應 有 天 王 前 輩 風 範 ,便 不 應 出 言 不 順 , 灑 大 牌 ...

假設,你係活動搞手,一直口卑都好好,搞親活動都得到好多觀眾滿意,今次你租左個場搞活動,你發現有個人會做啲令你覺得會影響成件事既質素同口卑,你唔可以請個人離開?

都係個句,人地宜家係搞緊世界巡迴演唱會,你估拍緊音樂節目咩,比機會後輩唔係唔得,要睇時候囉

alau2021    發表於 23-3-23 12:29

珊瑚宮

Queenie_yy 發表於 23-3-23 11:35
其實果D人話唔識JJ的真定假?JJ紅唔系一日兩日的事,而且今次唔系第一次來香港開演唱會,D人完全唔上網的咩,當 ...

個班要扮盲咪又得佢囉
梗要話唔識, 唔代表JJ唔紅, 係代表講的人係井底蛙
資訊發達, 唔識上網一search就知有幾紅, 邊有得呃呀

公爵府

Onlok 發表於 23-3-23 10:27
佢出道20年,成40歲,但我身邊好多後生都識。小酒窩真係未聽過??係公司後生介紹我聽。當時仲笑小酒窩長 ...

公司得我老公結咗婚, 年紀最大係佢, 佢同事話買JJ演唱會飛,佢返嚟問我識唔識JJ係邊個?其實好多後生都識, 只係有冇留意咁解,我仲笑佢你年代嘅歌手, 反而要班後生介紹畀你聽。 當然, 如果後生嘅定義係十幾廿歲嗰班,咁又的確係差左2個generation, 唔識唔出奇, 但自己唔識就話人唔紅,咁就有啲奇怪囉, 可能以為世巡演唱會好似街邊busking咁嘅規模。

大宅

lovelybaby2015 發表於 23-3-21 07:42
林俊傑,係咪唱小酒窩嗰個?
我真係唔太識佢,我見呢個帖,全部人都識mirror但真係有人唔識佢
當然b ...

講真mirror戈單演唱會意外,有咩香港人會唔知未聽過喎,醜出國際啦~外國人,知香港有依團男團,有咩咁出奇?

男爵府

erumic 發表於 23-3-23 07:41
係8場,加左4場

哈哈,證明我唔係 JJ 粉絲。不過,不得不否認佢既歌係好聽,佢係有實力有才華。
睇這個貼,真係眼界大開,咁多人自己眼界窄,只專注本土,外面世界完全唔知,重笑出面既世界,專注自 high。前面有 jm講好似個井,真係講得無錯。

侯爵府

好媽媽勳章

Tobbyy 發表於 23-3-23 12:20
公司得我老公結咗婚, 年紀最大係佢, 佢同事話買JJ演唱會飛,佢返嚟問我識唔識JJ係邊個?其實好多後生都 ...

我仔而家17歲,佢由識聽歌開始已經鍾意JJ,都係佢介紹我聽,唔識JJ嘅,一係年紀比較大(不過我都50,我都識佢)一係唔聽外地歌手
開心每一天

水晶宮

畀面勳章

26days 發表於 23-3-23 12:45
哈哈,證明我唔係 JJ 粉絲。不過,不得不否認佢既歌係好聽,佢係有實力有才華。
睇這個貼,真係眼界大開, ...

唔識呢啲娛樂圈嘢有幾奇?唔留意丶唔聽歌唔得嘅?
唔識習近平普京拜登就奇啫

識mirror又點?一定係鍾意佢哋先識?我唔鍾意佢哋都可以識㗎嘛

公爵府

雪影 發表於 23-3-23 12:48
我仔而家17歲,佢由識聽歌開始已經鍾意JJ,都係佢介紹我聽,唔識JJ嘅,一係年紀比較大(不過我都50,我都識 ...
其實唔識真係唔緊要,人地講完可以自己google下,或者人地吹水呢。但未了解就一味話唔識、唔知、唔紅、咁顯得無氣度同井底娃。

首頁

尾頁

跳至