自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問你哋通常做唔做手術?

3年前透過身體檢查,又發現有啲鈣化點在胸部,其實每年都會增加幾粒,而本身存在嘅,有啲唔太大變化,有啲都會大少少咁, 但so far 做lab test 報告都係話穩定 ,其實昵樣野係咪又係好普遍 ,要否做手術呢?

你知啦,睇專科醫生,佢實要你做,所以我都想問下大家意見。

同埋每年都會生, 做完一次再生又做手術,咪要成日做囉?

侯爵府

回覆 可愛教主2 的帖子

又係你呀!都幾多嘢要搞~排定政府囉,定期畀佢mon住

男爵府

減齡達人勳章

我睇公立,只係叫我定期返去check, 大約9個月一次,如果無變大都唔會理。
但醫生話有案例係會變cancer,所以佢地都好小心check 密d!
建議你睇多個醫生問下意見。

男爵府

虎到金來勳章

可愛教主2 發表於 23-3-21 13:07
請問你哋通常做唔做手術?

3年前透過身體檢查,又發現有啲鈣化點在胸部,其實每年都會增加幾粒,而本身存 ...
請問咩叫鈣化點?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

請問唔做手術會有咩問題?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jessicawong818 發表於 23-3-21 13:17
請問咩叫鈣化點?
細胞變異, 唔係好野, 要定期MON住
放下自在

珍珠宮

ohmygosh 發表於 23-3-21 13:11

又係你呀!都幾多嘢要搞~排定政府囉,定期畀佢mon住

你好呀, 我都唔想㗎,女人真係多煩惱

請問點樣排政府,我真係唔識。睇親都係私家醫生去做lab test。 然後出報告 , 然後睇普通醫科醫生問下意見。 始終唔係專科醫生,佢又係叫你定期去mon/check住佢咁囉 。你知啦,一年要check兩次,皮費大。 如果政府橫掂都係照,經濟好多,可以教下我?

珍珠宮

apelok 發表於 23-3-21 13:24
請問唔做手術會有咩問題?

有機會變大,唔知會唔會變cancer,我唔係好識呀

珍珠宮

Jessicawong818 發表於 23-3-21 13:17
請問咩叫鈣化點?

其實佢寫英文,我查字典先知,大意係乳房入邊有一粒粒細粒嘢

珍珠宮

kekawai 發表於 23-3-21 13:13
我睇公立,只係叫我定期返去check, 大約9個月一次,如果無變大都唔會理。
但醫生話有案例係會變cancer,所以 ...

謝謝意見。你定期照,請問你是否照2d同埋超聲波? 政府照大概幾多錢呀? 要否排期一段時間才可以?

侯爵府

你最近一次係睇私家專科?叫佢寫埋轉介信啦, 用ha go app 上載埋所有報告, 排個期早得一日得一日
我上年年尾試過經期間出血,跟住都走去gp度 寫咗封轉介信,即刻排政府婦科,約咗一年半後有得見

侯爵府

你搵返嗰個普通科醫生幫你寫都得

珍珠宮

ohmygosh 發表於 23-3-21 13:29

你最近一次係睇私家專科?叫佢寫埋轉介信啦, 用ha go app 上載埋所有報告, 排個 ...

弱弱一問: 政府醫生是否沒有得選男or女醫生?

同埋政府做超聲波或者2D是否一定女仕做? 通常做2d就可以,對嗎?不用3d?

政府做檢查大概幾多錢呀?

侯爵府

你淨係得公司醫保?
你而家咁多呢啲婦科病歷,預咗第時自己再買醫保,呢啲部分(子宮、乳房)全部唔承保

侯爵府

政府就肯定冇得揀醫生啦呢啲檢查我又未試過搵政府轉介
不過聽聞如果政府寫你出去照,可以平一啲囉,可能平到兩三成左右掛
睇下有冇其他姊妹分享經驗

象牙宮

可愛教主2 發表於 23-3-21 13:34
弱弱一問: 政府醫生是否沒有得選男or女醫生?

同埋政府做超聲波或者2D是否一定女仕做? 通常做2d就可以, ...
政府邊有得選醫生架。
照超聲波男女醫生都有,
夾胸多數女x光師,應該唔會有男掛?
暫時未聽過。

象牙宮

ohmygosh 發表於 23-3-21 13:35
你淨係得公司醫保?
你而家咁多呢啲婦科病歷,預咗第時自己再買醫保,呢啲部分(子宮、乳房)全部唔承保 ...
朋友就係唔包胸,
都麻煩。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

ohmygosh 發表於 23-3-21 13:35
你淨係得公司醫保?
你而家咁多呢啲婦科病歷,預咗第時自己再買醫保,呢啲部分(子宮、乳房)全部唔承保 ...
我好好彩,十年前做過息肉手術同有高血壓。買醫保佢都保我。反而我耳仔有毛病吾受保。

ohmygosh    發表於 23-3-21 13:48

男爵府

mercurycc 發表於 23-3-21 13:42
政府邊有得選醫生架。
照超聲波男女醫生都有,
夾胸多數女x光師,應該唔會有男掛?

路過想問,夾胸痛唔痛?嚟要做,有點擔心。

男爵府

可愛教主2 發表於 23-3-21 13:26
你好呀, 我都唔想㗎,女人真係多煩惱

請問點樣排政府,我真係唔識。睇親都係私家醫生去做lab ...

我叫私家醫生寫紙排政府。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊