自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我亞媽又係住yau ma tei ,, 附近有政府性病診所, 又有美沙同介毒, 我亞媽仲係買了樓, 先至有這些設施, 次次去搵佢, 仲有好多好似北姑既人站係條街, o甘又點, 政府既地方, 無辨法. 果班道友唔會搞住 yau ma tei d居民.

e+講正生d學生係寄宿, 學生5會出來, d爸爸媽媽仲每個星期先至去探小朋友一次, 又點同d yau ma tei 美沙同介毒中心d道友相比, 學生 d 道友friend會山長水遠去探佢地, 有$都番來吸毒.

原帖由 caryfox 於 09-6-15 07:36 發表
成個問題係....針唔到肉,唔知道痛...
我係 yau ma tei 長大.......
有幾多人知道....
美沙同介毒中心門口......
每日有幾多道友係門口......
等待.....正在介毒朋友出現......mouth:mouth:" /> ...

複式洋房

原帖由 Sindy 於 09-6-17 11:09 發表

一係咁囉,梅窩有間中學同小學,但就唔可以出市區讀書囉,睇佢地要唔要?

贊成!

子爵府

我唔認為"梅窩居民係香港人的一個縮影",

某些歧視正生學生的梅窩居民, 心中只有自私, 歧視, 偏見 ... 係人性陰暗面的縮影, 係香港之恥!

原帖由 BB頭maimimi 於 09-6-15 08:58 發表
其實梅窩居民正正就係香港人的一個縮影,可以比正生的小朋友見到做錯事,要人哋比機會係好難,做錯好易改過好難,所以佢哋更加要比心機,叻比呢班自私的人睇。

梅窩居民話佢哋冇學校,小朋友要出香港讀書,咁又點?好多住tuen mun都要出九龍讀啦,唔通又怨政府唔係入面起多啲學校。入面根本就唔夠人讀書,比你讀得今年,出年又唔掂。既然你覺得自己的仔女咁辛苦,點解你自己唔叠埋心水搬出九龍,幫下自己仔女~~~真奇怪!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

原帖由 潘高壽 於 09-6-14 18:01 發表

想問一句,如果間學校係你住個頭,5分鐘就到你家,你地又會點唸呢?... ...

完全無問題.

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

原帖由 玉桂貓 於 09-6-14 19:16 發表
仲有。全港得一間正生,無錯。咁全世界較得一個拉登啦!你叫美國唔好殺佢呀!好唔好?

你真係叻, 將一間助人更新的學校同拉登比

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

原帖由 玉桂貓 於 09-6-14 19:21 發表
我住港島。佢地唔止做錯。仲係味改過!

係改緊. 俾個機會佢地, 好嗎?

大宅

其實大家看看正生D 學生個個都咁細個, 點解居民唔可以放過佢地, D 學生又唔系做錯離天大禍, 只系想改過
咁都唔得, 請你地 (梅窩)居民放下誠見.
如果其中一個小朋友系自已仔女咁你地會點

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 高達媽 於 09-6-17 17:05 發表
其實大家看看正生D 學生個個都咁細個, 點解居民唔可以放過佢地, D 學生又唔系做錯離天大禍, 只系想改過
咁都唔得, 請你地 (梅窩)居民放下誠見.
如果其中一個小朋友系自已仔女咁你地會點:sig ...

咪係囉!
佢地開咨詢大會個日, 當正生師生入場時候, 班居民即刻叫囂, 喝倒彩, 踐踏他人自尊.
真係大開眼界, 估唔到今時今日仲有人d咁唔文明嘅人.
佢地係各大報紙/雜誌見到自己個樣, 會唔會覺得醜呢?

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

原帖由 wrk 於 09-6-14 23:59 發表
...現在雖然該所學校關閉了, (原因我不太清楚,可能跟收生未達標有關) , 其實居民一直都希望爭取重開中學. 但居民眼見連基本的中學也留不住, 現在政府更讓外來的人佔用了他們的基本設施, 而他們的子女卻要長途拔涉的搭船和乘車到香港上學, ...

殺校唔係因為收唔夠學生. 收唔夠學生係因為 d 家情願出港島讀.

如果無佢地第一日的表現, 佢地話 想重開中學, 我都重可能信. 現在睇黎, 根本就係借口.

有無睇到呢個新聞呀? 本區有幼稚園, 佢都唔想讀, 係都要個小朋友 "長途拔涉的搭船和乘車到香港上學".

你估開返間 梅窩中學, 佢地會揀返咩?

反正生代表女兒讀半山名校
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/2/1/1/1170163/1.html

別墅

其實無一個人想做錯事, 而且每個人做錯事都想得到別人既原諒. 點解唔可以比個機會班細路. 佢地都係得10幾歲, 如果我地唔比機會佢地,佢地之後既日子又點過呢?
如果自己的仔女同家人係佢地其中一個, 我相信你地(梅窩居民)都想大家比機會佢地啦.
而且班學生根本就唔可以獨自外出, 佢地既父母每星期去探佢地唔多唔少都會係梅窩消費一下, 對梅窩既經濟都會有幫助.
我自己係住上水, 係係上水官中旁邊都有唔少壞學生, 但係佢地唔會無端端走去攪普通人麻.
比個機會D學生啦.
chingma

子爵府

這個”反正生代表”正人版!

原帖由 標.清 於 09-6-17 17:16 發表
反正生代表女兒讀半山名校
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/2/1/1/1170163/1.html

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 viewer 於 09-6-17 19:57 發表
這個”反正生代表”正人版!

我第一眼以為你話: 這個"反正生代表"正人!

我對於我嘅先入為主感到抱歉..

大宅

要番間學校比佢地既小朋友讀書根本就係籍口,我都相信如果真係起番間學校比佢地,佢地都唔會比個小朋友有港島名校唔讀讀離島學校啦,要幾個鐘頭交通時間黎返學放學根本就自己攞黎,嚴辛苦妳地可以搬出市區,至於驚正生d學生教壞妳地既小朋友,甘我覺得妳根本唔應該係香港生活,每日甘多不同煤體都會有d不良信息架啦,甘妳唔好比妳小朋友睇電視,報紙雜誌,上網,出街囉 ,梅窩無村民吸毒?!吸毒犯法架,甘容易比妳見到咩

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

成件事, 已經爆左係鄉議局做幕後黑手 ......
村民特色: 佢地唔想其他人用佢地D地方......
你睇下D居民既示威牌幾有系統 ......
好地地要攪到大家兩極化 ......

正生陳校長:
你要撐住, 我知你得架, 你要爭返間學校, 唔好讓比D鄉下佬......
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

民房

我支持你陳sir

原帖由 sherryyeung 於 09-6-18 01:25 發表
成件事, 已經爆左係鄉議局做幕後黑手 ......
村民特色: 佢地唔想其他人用佢地D地方......
你睇下D居民既示威牌幾有系統 ......
好地地要攪到大家兩極化 ......

正生陳校長:
你要撐住, 我知你得架, 你要爭返間學校, ...

首頁

尾頁

跳至