自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

原帖由 goat 於 09-6-14 16:12 發表

我又覺得唔應該放棄,
事實勝於雄辯, 用行動去打破居民o既偏見豈不更好?
而且曾睇過一篇報導, 正生原有校舍已經好破舊, 仲有危險,
再加上地方唔夠, 換左大d的校舍可以容納更多想入讀o既學生。 ...

我都明白,但班細路同學校未來要捱唔知幾耐先俾佢地接受

珍珠宮

原帖由 lamwynnie 於 09-6-14 16:18 發表

我都明白,但班細路同學校未來要捱唔知幾耐先俾佢地接受

咁點都要有人走出第一步

大宅

我以前參觀個呢間學校,其實啲學生好守規則咖。我個次有個一起參觀嘅人暈左,巨哋立刻又開床,又嚕個梨比個個人。巨哋早餐只係食白麵包同飲水咖咋。
如果巨哋搬去梅渦,校方要迎接好多挑戰啦:
村民嘅歧視
學生嘅舊朋友容易搵巨哋
有時學生一時衝動偷走出學校
願神保守呢間學校。

別墅

原帖由 bebu123 於 09-6-14 14:10 發表

我覺得無問題,因為個d學生係自願入去,佢地都有心改過,點解唔比個機會佢地讀書,重新做人呀?

大巴正常學校d學生仲衰過佢地啦。

我都認為D居民真的太偏激啦! 如果住在離島都預了有好多嘢都要出市區,就算住市區都有大把家長為了子女找間好學校不惜長途誇區返學啦! 比個機會接受他們,可能是更好的身教.

大宅

原帖由 CHOLE72838 於 09-6-14 14:43 發表
浪子回頭金不換
點解唔可以俾吓呢班人一個重生既機會?
將心比心
如果學校裡有自己親戚甚至係自己,
會唔會希望社會俾一個機會自己?

一首經典的情歌---Tie a Yellow Ribbon round the Ole Oak Tree.

1971年,美國一位男士 ...

img] http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/slobv4_r2_c1_long.gif [/img]

伯爵府

親子王國15週年勳章

我唔覺得有咩咁偏激
情況就好似開老人院, 戒毒所, o係邊都有人反彈, 唔開o係自己樓下咪話做咩唔接納人地, o係正樓下咪話抗議囉

近幾年縮班殺校之後應該會有d學校關閉, 或者可以考慮下等呢d學校有空置之後遷入

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 goat 於 09-6-14 14:15 發表
呢件事反映左個現實,
做錯事, 即使有心改過, 要社會(市民) 接納你, 絕對不容易, 更加唔係理所當然。
希望會有一雙贏o既解決方法。

Agree...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

呢件事反映左個現實,
做錯事, 即使有心改過, 要社會(市民) 接納你, 絕對不容易, 更加唔係理所當然。

Agree...

男爵府

原帖由 goat 於 09-6-14 16:12 發表

我又覺得唔應該放棄,
事實勝於雄辯, 用行動去打破居民o既偏見豈不更好?
而且曾睇過一篇報導, 正生原有校舍已經好破舊, 仲有危險,
再加上地方唔夠, 換左大d的校舍可以容納更多想入讀o既學生。 ...

我都覺得唔應該放棄..我承認將來呢班小朋友可能會好辛苦.會比人"奇"視..如果梅渦有咩事發生一定係話呢班小朋友.所帶來既麻煩...
但我覺得呢班小朋友可以做到架..要決心戒掉毒癮.真係唔係講咁易..係.佢地係衰.好人好姐去學人吸毒..係大錯特錯但人誰冇錯呢...何況要戒掉毒癮真係好辛苦..果種痛苦.難受..真係冇人明白..要決心行出呢步..試問真係有幾多小朋友做到呢..既然佢地咁都可以忍到..咁仲怕咩比人睇唔起(亦冇人夠膽睇佢地唔起)呢..如果要呢班小朋友岩岩.戒掉毒癮.而咁快要佢地行番出社區.即係叫佢地再去吸毒...外面引誘好大..可能會衰過.當然亦唔可以永遠留係梅渦啦..但係咪都要比時間呢班小朋友呢..何況佢地而家只係想讀書姐..點解唔比佢地呀..

十幾歲就去打劫.......
十幾歲就係學校吸毒....
而家既小朋友真係好難教....
但難得果班細路肯改過..重新做人..
請比個機會佢地啦.....

子峻媽咪

子爵府

醒目開學勳章

點解唔肯比機會呢班後生仔呀?況且現在有咁多小朋友吸毒.....

別墅

好媽媽勳章

我明白梅窩居民的感受,但亦希望他們能給這群正生書院的學生一個機會。看見有線訪問這群學生,他們對居民的激烈行為感到害怕,有些學生低頭垂淚,自己的心也很難過。孩子行錯了路,希望能改過,希望獲得別人的接納。
當然,別人是沒有義務包容他們,但若果今天他們也能面對其他人,承認自己的錯失,我們的社會是否應給他們一個機會?正生書院現在的情況是求過於供,跟本不能接收更多學生,所以才有遷校打算。我也希望會有一雙贏o既解決方法。

呢件事反映左個現實,

侯爵府

畀面勳章

原帖由 Xanthe 於 09-6-14 17:55 發表
點解唔肯比機會呢班後生仔呀?況且現在有咁多小朋友吸毒.....

想問一句,如果間學校係你住個頭,5分鐘就到你家,你地又會點唸呢?..唔好張正義掛在嘴邊,唸下個到住 d 人先啦!!!!,我就唔贊成啦,...班居民無話唔贊成比個機會佢地改過..係唔贊成佢地住近佢地姐..

水晶宮

原帖由 潘高壽 於 09-6-14 18:01 發表

想問一句,如果間學校係你住個頭,5分鐘就到你家,你地又會點唸呢?..唔好張正義掛在嘴邊,唸下個到住 d 人先啦!!!!,我就唔贊成啦,...班居民無話唔贊成比個機會佢地改過..係唔贊成佢地住近佢地姐.. ...

係我屋企5分鐘路程 ? 事實上我唔反對
話唔定我所在既中小學已經有人犯賣毒品, 只係無人知o者
呢家毒品問題已經迫在眉睫, 我反而欣賞辦學團體

p.s. 正生書院既學生......真係好可憐

男爵府

想問一句,如果間學校係你住個頭,5分鐘就到你家,你地又會點唸呢?..唔好張正義掛在嘴邊,唸下個到住 d 人先啦!!!!,我就唔贊成啦,...班居民無話唔贊成比個機會佢地改過..係唔贊成佢地住近佢地姐.. ...

我以前屋企樓下就係弱能學校(全無"奇"視),講真,我唔去攪人,人地都無攪我,大家都係人姐,我自己覺得ok.

男爵府

好對唔住.我唔係想插咀...
我相信我地唔係懶正義囉....亦唔係懶偉大....
但如果真係搬去我屋企果頭.而真係5分鐘就到
我都唔介意囉...
我唔覺得有問題...
佢地又唔係係間學校做d咩..只係讀書姐...有問題咩
班居民的確冇話過唔比機會佢地改過...
但佢地而家又唔係做咩作奸犯科既事...
只係一班普通既小朋友搵學校讀書...
又何必反對呢...
(只是個人意見,,不喜勿插)
子峻媽咪

別墅

原帖由 constance0801 於 14-6-2009 13:56 發表
梅窩住戶話:"佢地村內人無人吸毒, 點解其他地區有人吸毒, 就要去佢地居住既地方介毒?影響佢地治安..."又岩wor...

我覺得吸毒同戒毒係兩件極端o既事
吸毒係負面
戒毒係正面
班年青人係o係裡面係學好同改過
唔係索K"對"草
點解要將戒毒扭曲成同吸毒一樣?

如果要將心比己,
請嘗試將己心也比作想改過自身、重新做人的年青人、
吸毒者的父母妻兒、
甚至是在正生書院低薪事奉,教導被社會人士歧視及邊緣化的戒毒者吧!
他們只想有一個設備較好,
能為青少年提供職前訓練的空置校舍,
並非要侵吞當地居民的社區資源!

至於當地缺乏醫院,這根本是另一個社區規劃的議題,
要問責的是政府和該區的區議員而不是搞教育的正生書院!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

十卜正生!!!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...14

尾頁

跳至