自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

牛年勳章

green1apple 發表於 23-3-22 00:51
回覆 木土土 的帖子

我話都係覺得貴唔去,答: 咁無嘢喇,將我d 證件撕爛哂佢,唔洗俾返我

你朋友係公主黎架?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

牛年勳章

千穗淡月 發表於 23-3-22 07:54
咁機票貴真係唔抵去

所以朋友嬲,樓主唯有硬食!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

2023年兔年勳章

green1apple 發表於 23-3-21 23:32
回覆 BGCOME08 的帖子

搞得d咩,連張機要都要我訂埋呀,乜都話唔識,去邊唔知,食咩唔知,問乜都唔知,淨 ...
咁叫佢早抖啦

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

講真,比著我係你朋友,如果老公係你所講大把錢嘅,而知你不嬲敏敏緊,唔洗你講我都會買埋你張機票,當同朋友一齊開心又好,當多謝人利用假期陪自己又好,最緊要開心,最多食住兩份計番囉!你朋友唔識做人姐,同埋佢咁廢,同呢d人去旅行只會攰,交通唔搵天氣唔搵邊度有特色野唔搵,只識影相同食,衰d果d搵唔到路行遠d直頭會發你老脾,我估你朋友一定呢種公主病,同佢去貼錢買難受,千其唔好貼呢d人去。我以前“有幸服待"過一個公主朋友去旅行,以後我寧願自己一個去或者唔去,都唔會再同呢d公主去玩

大宅

忌廉寶寶 發表於 23-3-22 07:51
我都留意到樓主有句‘首先我冇諗住要出門‘
咁似乎平貴都冇諗住去
我覺得樓主自己本身無計劃出門,同佢最初決定陪朋友出門,兩者無衝突。而之後機票價錢不似預期,樓主決定放棄、朋友無打算放棄,只係兩人欠缺共識。

我都試過同朋友plan緊去旅行,因為目的地有D情況,兩個人有共識取消行程。又好似疫情初期好多人照常出發既時候,訂好曬野我都取消左我同屋企人個trip。如果其中個唔想取消呢?意見分歧既時候始終有人要妥協。

對住脾氣差既人,未好肯定之前盡量唔好應承對方D咩。呢個係我屋企人既經驗之談,話點敢應承,驚有咩又發脾氣。

伯爵府

回覆樓主:

一開始就拒絕
我有朋友約我飛
我第1句就擺唔低阿仔
ko曬

象牙宮

green1apple 發表於 23-3-21 23:21
如題
朋友老公出咗trip屋企得返佢自己一個人冇人倍,就叫我倍佢飛幾日去玩,揀咗几日機票,我都覺得貴,咁 ...

朋友佢自己一個人冇人倍,就叫你倍佢飛幾日去玩。

夫妻,子女,父母 都不能強迫,陪伴旅行。何況是朋友?
天時、地利、人和,是成功的三要素!

待佢長智成長。明白。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

木土土 發表於 23-3-22 07:58
都係唔明,你要去邊度幫佢攞證件相?
證件相 同plan去旅行有咩關係?

我都唔明,樓主朋友真係發脾氣將樓主的證件撕爛左?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主朋友一開始已經擺明係揾樓主攝期,但樓主係清楚知道㗎喎,如果唔想去應該一早就講,朋友一心歡喜一齊去,但樓主揀唔啱話貴一嘢就Band咗又難怪朋友嬲,如果覺得貴可以同朋友商量或者改地點,但樓主似乎都冇心出去玩,咁又不能全怪朋友,下次冇心去就無謂應承人免大家失望。

珍珠宮

Catkooroo 發表於 23-3-22 07:33
係樓主朋友的老公去公幹,然後約樓主旅行。

我噚晚睇完樓主出嘅post 都有懷疑係咪樓主表達能力差,搞到朋友誤會咗佢都好想去

子爵府

回覆樓主:

樓主你唔同你朋友講你自己都有家庭

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我都好怕咩都話唔識,又咩都皆意曬朋友做曬既‘’所謂朋友‘’
如果,開始時表明自己銀根唔係太鬆動,未必一定會去旅行,會唔會好點?

侯爵府

你開頭有冇應承佢先

子爵府

回覆樓主:

相信兩個都有問題,樓主只講自己一面之 辭都一團槽欠說服力,足見真相可以有幾大落差

伯爵府

之前係佢叫我幫佢攞證件相, 因為連本passport 佢都已經過埋期。
咁琴晚我話唔去,就發我脾氣話,叫我撕爛佢,唔洗攞返俾佢
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

子爵府

回覆樓主:

佢當咗你係佢老公??!!發你脾氣
佢係公主或皇后呀!!

睇睇吓覺得貴,而且無行程地去
唔去都好正常喎

現在fb睇到好多特價機票post,我都以為平
但真正 search 時其實都唔平

一日未買機票,一日都未確實,
同屋企人去都係咁講
如果貴到10萬蚊機票,不惜一切都要去!?

好彩未出發已發脾氣
佢應該成日點你
一陣外遊中皇后病發仲麻煩

你只係佢朋友,你肯比錢陪佢去就多謝你
唔肯去,都正常呀

水晶宮

green1apple 發表於 23-3-21 23:21
如題
朋友老公出咗trip屋企得返佢自己一個人冇人倍,就叫我倍佢飛幾日去玩,揀咗几日機票,我都覺得貴,咁 ...

咁你就一早推咗佢啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

green1apple 發表於 23-3-21 23:32
回覆 BGCOME08 的帖子

搞得d咩,連張機要都要我訂埋呀,乜都話唔識,去邊唔知,食咩唔知,問乜都唔知,淨 ...

咁佢擺明只係想搵你plan同搞晒所有野,你叫佢自己跟團啦

珍珠宮

呢啲朋友可免則免吧
真係去到嗰trip都會好似水蛭咁,需要分分秒秒去伺候,何必難為自己
之前都遇過類似嘅朋友,去過一次發現啲公主病,怕怕。有時間大家出嚟食個飯好哋哋,佢提旅行就一直話project好忙冇期算了。

侯爵府

Carol999 發表於 23-3-21 23:54
「即係連選擇都無機會」,點會冇?你選擇咗去然後又唔去,咁你朋友嬲嬲地都好正常喎!
...

期待同現實有落差 怪不得你朋友唔開心 你一早 不要答應 會好d

首頁
45678...11

尾頁

跳至