自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kavenzou 發表於 23-3-22 00:04
同感!一係一開始就講定budget,過咗就吾去。

可能根本就未應承實,訂機票都要睇下訂唔訂到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

寶貝樂樂 發表於 23-3-22 09:11
但樓主應該都想去

又係嘅~ 唔想去旅行可以朋友約就即刻拒絕,搵咗幾日,都無啱心水價錢,所以唔想去。

珍珠宮

green1apple 發表於 23-3-21 23:32
回覆 BGCOME08 的帖子

搞得d咩,連張機要都要我訂埋呀,乜都話唔識,去邊唔知,食咩唔知,問乜都唔知,淨 ...

朋友可以選擇嘛!

我以前都有個類似咁既朋友,成日問我去邊旅行,想跟埋去。

佢話就話去邊度都得,终於呢度唔想去,嗰度去過,唔想要攞大假。。。。

我叫佢咁你自己去啦!

大宅

2024年龍年勳章

其實我估樓主原本都冇問題可以陪佢去旅行, 之後問佢朋友想去邊?想食乜?佢朋友十問九唔知...所有野要樓主諗, 又要樓主book, 之後樓主發現想去嘅地方指定嗰段日子嘅機票有D貴, 其他地方冇咁貴但又唔想浪費金錢去呢D地方, 所以同佢朋友講都係唔去.......如果係咁的話我明樓主喎....不過當然樓主可以做好D, 例如一開波同佢講去邊度睇下貴唔貴先, 如果貴唔去......

珍珠宮

YY1101 發表於 23-3-22 07:17
咁一開就話吾去
搵咩機票
搵就比希望人

唔揾過機票,又點知機票貴呢? 唔係人人都好有出trip經驗。 朋友之間講下想法,實際行動時發現有偏差而改變係好平常啫,又唔係點咩野大決定。

男爵府

green1apple 發表於 23-3-22 09:11
回覆 MIRACLESUN 的帖子

只係上個星期三問,如果半年前就跟我講起碼有心理準備囉,雖然都係幾個月後先去啫 ...

我覺得你去唔去都有自由,又唔係佢俾錢,駛鬼貼錢買難受。

琥珀宮

green1apple 發表於 23-3-22 08:39
之前係佢叫我幫佢攞證件相, 因為連本passport 佢都已經過埋期。
咁琴晚我話唔去,就發我脾氣話,叫我撕爛佢 ...

佢影證件相既店,好近你嗎?真係好奇怪會叫你幫佢拎,佢又要之前特登拎張單比你,你先可以去拎相。
其實你幫佢攞咗新影既證件相未,如果未攞,就同佢講番唔幫佢拎啦

而且passport 已過期,未換証就咁有信心趕得切想去買機票,原本打算幾時去?!

睇你哋兩個相處及溝通表達方式,都好奇奇怪怪。好彩去唔成,否則相信有更多怪事後續

伯爵府

如果去得成,到時仲多不愉快事件

別墅

green1apple 發表於 23-3-21 23:32

搞得d咩,連張機要都要我訂埋呀,乜都話唔識,去邊唔知,食咩唔知,問乜都唔知,淨 ...
咁麻煩,係我都唔想同佢去,怕去到仲有排煩

伯爵府

green1apple 發表於 23-3-22 00:10
人人經濟唔同,有人慳,有人要養家,有人可以好豪洗,佢老公大把錢,我無咁多閒錢,三年疫情,嚴重開工不足 ...

我都明你,我同你一樣差唔多Case
朋友有叫過我去旅行,我話到時睇下
之後我男朋友有免費機票同酒店,於是我就同我朋友話我個幾日唔得啦(不過同朋友乜都未plan的)
跟住佢應該覺得我重色輕友,嬲嬲地

珍珠宮

木土土 發表於 23-3-22 09:55
佢影證件相既店,好近你嗎?真係好奇怪會叫你幫佢拎,佢又要之前特登拎張單比你,你先可以去拎相。
其實你 ...
成件事真係好莫名其妙

子爵府

whyyou 發表於 23-3-22 10:31
成件事真係好莫名其妙

因為世人都只係會講啲對自己有利嘅嘢,但係又冇辦法完全自圓其說, 所以成件事都变成唔合邏輯

大宅

樓主開始時應該都想陪下個朋友, 點知個朋友咩都唔理, 機票又貴. 唔想去都合理. 勉強去都唔方開心啦! 但其實樓主都唔係第一日識依個朋友, 下次答應人前, 要想清楚囉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔想去應該一早say no

子爵府

是你問題WO,因為應一早就話唔去LAW,就無後面的野出野。

伯爵府

green1apple 發表於 23-3-21 23:21
如題
朋友老公出咗trip屋企得返佢自己一個人冇人倍,就叫我倍佢飛幾日去玩,揀咗几日機票,我都覺得貴,咁 ...

佢嬲你應承咗又反口, 其實正常
你唔想嘥錢幫人攝時間, 都合理,不過應該要早啲講

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主個朋友好似當左樓主係旅行社,仲要陪玩。咁,搵樓主攝期在先,要人服務在後,跟手發埋脾四,又難怪樓主嬲嘅~

珍珠宮

又唔係咁講既, 佢可能諗住如果平平地陪下對方, 但因為覺得貴先唔想去啫. 咁樓主都可以有選擇掛

珍珠宮

回覆 木土土 的帖子

其實有D女人/女仔好奇怪架. 我朋友有個朋友, 收到男朋友送既花, 但唔係約佢男朋友, 反而約個朋友出去, 但朋友就好似亞四咁, 幫佢拎住花, 幫佢拎住袋, 幫佢影相.
有D女係當自己係公主, 無論男女都係亞四架

別墅

回覆樓主:

你朋友問題多啲, 格價之後, 覺得貴唔去有乜問題, 又唔係請曬假,book曬嘢先至話唔去. 都好彩你唔去, 去咗咁嘅性格, 實嗌交收場, 貼錢買難受.

首頁

尾頁

跳至