自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

吓! 我细個媽媽帶我去考過,係間好好嘅學校

禁止訪問

男爵府

Fishqqma 發表於 23-3-22 14:20
出生率少咗好多先係主因吧, 比起2011年出生率, 少咗三萬幾出生率。

移民都係咗十多萬人, 當有其多係小 ...

呢間程度高、多中產子女、小二至五跳船率亦相對高。係近年移民潮走了不少中產、及一環扣一環下、小二至五跳船插入名小易左、佢哋小二至五跳船率亦高左、但收的插班生又不多。

男爵府

dotdotdotdot 發表於 23-3-22 11:46
禮賢同佢比呢?禮賢都係無龍,又深水埗網,升中又不及三私,又貴,學術又唔特別出衆,未來幾年出生率減少下 ...

禮賢有自己教會、比較上多教友支持、跳船率也相對低

男爵府

回覆樓主:

我囡今年升小一,我地係深水埗區,但德雅我連報都冇報 。校舍細,脫龍,交通唔太方便,又唔係特別出色但學費都幾貴。確實係缺乏競爭力。。。

子爵府

平平無奇2 發表於 23-3-22 12:24
呢個可能先係主因、不過有人鐘意强調移民

出生率最低係沙士年及之後幾年,現在不算低,最大問題係比得起錢讀,天願意在這裡讀的人少咗。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

公爵府

平平無奇2 發表於 23-3-22 12:24
呢個可能先係主因、不過有人鐘意强調移民

出生率低好多年啦。你去下D中產地區,不輪直資私校津校,你就知道移民有幾嚴重

男爵府

蝦米豬 發表於 23-3-22 23:50
出生率最低係沙士年及之後幾年,現在不算低,最大問題係比得起錢讀,天願意在這裡讀的人少咗。
...

Exactly.淨係幼稚園讀私校都走唔少,國際學校既expats又走得多,local大機會左入is ,令到私校更少人選擇,加上讀緊果班中產走左,好多二線私校都唯唔到皮

大宅

我都好感激德雅小學,對於品德教育非常重視,而且佢哋嘅課程內容非常好,工作紙(特別係英文科)雖然偏深,但係老師教導得好有系統,畢業生上到中學,英文程度好明顯高人一截。
佢哋都不是輕易亂收生的,rejected 及寫求位信的情況都不少。
要停辦實在係非常可惜!

子爵府

monkeydiary 發表於 23-3-22 16:51
我女係德雅讀,雖然我不敢說德雅培育出來的學生的學術表現是最頂尖的,但也不錯,起碼我女考中學到現時為 ...

德小嘅學生好互愛,有禮貌而且品德好好,當年我囡囡嘅德小同學無人講粗口,我好感謝德雅老師們

民房

好突然,也好可惜和不捨!好想在這裏抒發一下這鬱悶的情緒。

有幸小女在德小讀了三年,老師真係好有心,特別深刻的是中文科的金老師、英文科的蔡老師,學校的澳洲交流團,不知你們記得嗎?就算小女之後轉了校,有時她搭車經過、係街撞到,老師都會認得阿女,大家揮手點個頭或閑話家常,所以,新聞講到有家長講到眼濕濕真係吾出奇。就連保姆車姨姨都好和藹可親。家長們都好和睦和緊張小朋友的發展和學業,閑時會約出去聚會、賀小朋友生日。。。大家都好齊心,記得當年山竹襲港,有家長立即係群組睇下條路係咪安全,返學校幫手清理。。。

其實流失學生阿女的年代都不少,每年每班都有幾個,都不外乎是移民、轉讀國際學校或轉去神校。上到高年級會變成只有兩三班。不過小班教學、下午的功課堂都係加分的地方(疫情下這優點消失了)。人少少,同學間較熟絡。每年的畢業禮真係好感人,連我這未畢業學生家長都暗暗流淚。地方雖然細,感覺好老土,但給人溫暖的感覺,而且地方好乾净。阿女話之後去過的所有學校,都無一間有德雅甘乾净到她可以係學校安心開大

德小係個種有教無類的學校,不計較學生往外跑不上德中,可惜學校較低調,在這大時代便顯得不夠進取,結果。。。

真係好希望大家在這最後六年裏,繼續支持德小,也希望可以有機會囘學校逛逛。有無開放日、校友活動呢?

水晶宮

chanti 發表於 23-3-22 23:09
禮賢有自己教會、比較上多教友支持、跳船率也相對低

我想借位讚下近港大的禮賢會幼稚園的校長。話說早幾年我女考幼稚園,那位年輕的女校長好好,因為當日要帶埋大仔一起去(不可獨留在家),個校長安排左一個室內地方有椅子,比我同仔坐。我老公帶左女女去面試。印象好深,其實間學校都好好,只是有更好的學校收我女,故放棄了offer.但都很感謝那校長。

水晶宮

FionaWong0118 發表於 23-3-22 23:49
我囡今年升小一,我地係深水埗區,但德雅我連報都冇報 。校舍細,脫龍,交通唔太方便,又唔係特別 ...

或者咁說,免學費又有水準的學校都有,所以不少想咁。

男爵府

Astra00 發表於 23-3-25 16:29
我想借位讚下近港大的禮賢會幼稚園的校長。話說早幾年我女考幼稚園,那位年輕的女校長好好,因為當日要帶 ...

我朋友仔仔係到讀、佢生第二胎不適、d 老師都打比佢問候佢、關心佢。呢間幼稚園當年我都有申請、仲打算收的話一定比佢讀、可惜因病missed左個interview …

男爵府

Astra00 發表於 23-3-25 16:33
或者咁說,免學費又有水準的學校都有,所以不少想咁。

我跨區報左其他直資

公爵府

FionaWong0118 發表於 23-3-28 19:46
我跨區報左其他直資

我都跨區去左中西區私校,會唔會都變德小

翡翠宮

牛年勳章

鴨鴨比 發表於 23-3-22 13:36
以前中學嫌小學養懶人,不思進取包升
脫龍可以要出面啲勁人
港華成日都想飛甩華小,嫌佢地英文渣

港華自行位全部收外人,直屬學位有79個,但小學部用唔晒啲學位,直屬位玩法下,band 1 & band 2有揀乙一既一定收晒,若小六一級人數120,用唔盡直屬位反映華小學生唔夠標青(當扣除埋top 10%外闖成功)

而中學收得太多band 2,唔合符全級英語授課,就會有英中落車危機,變成惡性循環。中學求變直資係有佢既考慮,但最重要既係中小學各搞好成績。

洋房

回覆 whyl 的帖子

我囝囝係今年2324收到德小offer 本身好開心諗住入學 依架唔知道讀唔讀好

別墅

jeanngmada 發表於 23-5-21 13:06
回覆 whyl 的帖子

我囝囝係今年2324收到德小offer 本身好開心諗住入學 依架唔知道讀唔讀好 ...

我哋都係呀

男爵府

Astra00 發表於 23-3-22 13:06
勿怪我直言,如小學男女校,中學係女校,仲脫龍,真係很大沖擊!

當時我懷疑比人「線」,純自身感覺

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊