自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

牛年勳章

羅生門?

事件發生於今年二月,一群清潔工經中間人介紹,答應替郭富城家姐清理她在柴灣的公屋單位。她們憶述單位儼如垃圾屋,「垃圾多得連門也開不了,手想伸進去也伸不了。」由於郭鳳群經常口裡說甚麼也不要,到垃圾包好丟棄後又要取回物件,令清潔工不勝其煩,一度想拒接相關工作。
涉事清潔工「大家姐」說:「我說這麼多東西,我不幫妳搬了。誰知她聽畢跪在地上,還哭了出來,跪着哭訴如我們不幫她搬,她便跳樓了。」大家姐稱由於郭鳳群願意主動加錢,協議整項工作的酬勞為一萬元,另再付五百元「請飲茶」,眾清潔工於是繼續抽出吃飯的空檔時間,替她丟垃圾。
大家姐強調,郭鳳群每日都在現場看着工人清理;工人亦與她約法三章,明言貴重財物她要自己揚聲和取回。詎料事成之後,郭鳳群質疑清潔工亂掉她的物品,表示要扣錢,最後更分文不付。

後續.....

伯爵府

yaabb 發表於 23-3-22 09:32
羅生門?

好交返間公屋山嚟!

大宅

牛年勳章

郭富城家姐另一版本
郭富城家姐表示自己因為椎間盤受傷,沒辦法親自清潔,只能聘請他人代勞,但懷疑因為自己身份,被人開天殺價,由七千元加至逾一萬元。
郭鳳群勞氣地說:「我已經有跟她們說有些不能拿走,她們都照樣拿走,連我的床褥也丟了,有無搞錯!她們追數?還想向我追數?我不追究她們已經偷笑!她們要搞那麼多事,這些人無好死!」

郭富城家姐語氣甚重,背後可能涉及一隻由郭富城送贈已故母親的名錶,以及合共過百萬財物損失有關。

la_source    發表於 23-3-22 12:40

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

兩個天王嘅家姐都係住公屋

男爵府

回覆樓主:

其實佢唔自暴都唔會有人知佢係城城家姐la

babycam    發表於 23-3-22 12:17

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

etam724 發表於 23-3-22 09:40
兩個天王嘅家姐都係住公屋

咁可能家姐又冇叫細佬幫或細佬覺得要改善環境應該靠自己呢,每個家庭、每個人嘅諗法都唔同喎

每日笑一笑    發表於 23-3-22 10:14
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

垃圾屋?佢自爆係城城家姐?否則人哋鬼知咩!如果佢有係現場監工,床褥點會被搬走?
依家唔找數,係咪想城城同佢找?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要唔要上東張?

珍珠宮

畀面勳章

住公屋唔緊要,但垃圾屋就好恐怖

Kimmyky0808    發表於 23-3-22 14:13

子爵府

yaabb 發表於 23-3-22 09:32
羅生門?

郭父母開珠寶金行點,啲細路點會無錢呀,系咪又呃政府公屋?郭咁有錢點應該會接濟點會睇住家姐咁慘?可以公屋只要來放雜物

restahaus    發表於 23-3-22 20:27

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

debbyma 發表於 23-3-22 10:02
住公屋唔緊要,但垃圾屋就好恐怖
雖然變左垃圾屋,但佢都醒覺 知道要清走垃圾

珍珠宮

垃圾屋正常都會加價!
睇黎城城同佢無聯絡

ada0708    發表於 23-3-22 13:19

琥珀宮

如果入都入唔到去,咁個女戶主可能有其他地方住,呢閒租定買咗?

子爵府

回覆 esmehouse 的帖子

幫得一時幫吾到一世,就算買間豪宅比佢,佢都供吾起,供得起都交吾起管理費,交得起管理費又交唔起水電煤,交得起水電媒,入邊啲電器要換又換唔起,豪宅入邊有啲電器,例如有啲牌子嘅焗爐,電磁爐,雪櫃要6,7萬起㗎⋯咁點幫呢?

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

佢唔講誰人會知佢細佬係亞王

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

每日笑一笑 發表於 23-3-22 10:18
回覆 esmehouse 的帖子

幫得一時幫吾到一世,就算買間豪宅比佢,佢都供吾起,供得起都交吾起管理費,交得 ...
就算 full paid 買間豪宅比佢住,管理費都要成萬幾啦,家姐都未必俾得起啦,長貧難顧
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

esmehouse 發表於 23-3-22 10:22
就算 full paid 買間豪宅比佢住,管理費都要成萬幾啦,家姐都未必俾得起啦,長貧難顧
...

城城養佢家姐一世都得啦。萬幾蚊算得d乜

restahaus    發表於 23-3-22 20:28

子爵府

希望城城幫家姐找左條數, 講真父母不在, 兄弟姐妹一定疏離

大宅

回覆樓主:

兩大板本唔知信邊個

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

喺東張西望都試過幾次,人哋幫佢清完垃圾屋,個戶主實話唔見 好多值錢嘅嘢,有冇 嗰啲值錢嘢 ,就真係佢自己先至知。

首頁
12345...9

尾頁

跳至