自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

係家長想去啫,點可能全班去日本

大宅

如果校方冇人去,點算畢業旅行。呢啲只係圍內小圈子活動。唔去冇所謂,根本唔會有任何壓力。

幼稚園畢業後,大部份同學都係各散東西。過得一兩年。都唔會記得幼稚園啲同學,除非本身friend 同埋升同一間小學

子爵府

kennedy_daddy 發表於 23-3-22 15:08
今日聽到學校有家長想搞幼稚園畢業旅行,一齊去日本
我想統計下,其實係我太守舊定係個世界行得太快
我明白 ...

幼稚園家長四五組家人返大陸坃,我冇

公爵府

2024年龍年勳章

睇下本身家長之間熟唔熟
再睇下自己得唔得閒,有冇閒錢去~
畢竟家長也得去

公爵府

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 23-3-22 18:16
嗰個家長係咪淨係邀請熟嗰幾個家庭去咋,我唔相信同你唔熟會叫埋你一家一齊去日本玩喎
...
我個感覺係,樓主爸爸同其他人唔熟(都話忙返工搵錢),多數都媽媽湊吧!

男爵府

kennedy_daddy 發表於 23-3-22 15:22
客觀咁講,小朋友就一定friend啦,
家長如果我話friend你都唔信啦

我有個真心friend 的家長朋友,小朋友畢業咗3年,仲一齊玩,真心對待大家。仲一齊去過外國旅行!

男爵府

kennedy_daddy 發表於 23-3-22 16:00
好大經濟壓力, 但提出意見後,不但無人理,同時會被覺得唔去=唔去家庭著想
我都想個仔開心,但去左自己又唔 ...

我都識有朋友幼稚園幾個家庭好friend,趁畢業時飛外地旅行。
不過全班呢啲非校方活動,真係自願參與性質,唔參加咪唔參加囉,冇需要hard feeling。 我小朋友K3才轉新校讀一年,我自己雙職家庭,上年就算約一齊整畢業公仔或者外出影畢業相,我覺得貴又冇需要咪唔訂,就唔到時間咪唔去影,冇嘢。
又我小兩個小朋友今年升咗小一,其中一個嗰下班有啲家長鐘意搞聯誼活動,例如返半日時放咗學一齊食lunch去公園玩,或者考試後去BBQ。個試後BBQ活動都超過大半班同學去,阿仔其實都想去,不過我三個小朋友,成家去成千蚊但佢哋得4- 6歲又唔識燒,山長水遠,咁唔啱唔去好正常,冇嘢喎。

珍珠宮

從來沒join

男爵府

畀面勳章

我仔當年幼稚園畢業係廸廸尼畢業禮,之後學校再攪韓國畢業旅行,可自由參加,多數都係媽媽帶,我老公都冇去,呢啲男人去通常都會覺得悶。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果唔係學校搞只係家長搞冇乜問題, 佢地有啲好fd, 小朋友可以一齊玩

男爵府

櫻花bb 發表於 23-3-22 18:42
你以為啫!我仔幼稚園最fd嗰幾個同學仔,我同佢地媽咪都好fd,成日約出黎,到而家我仔讀緊小三啦,我地仲 ...

講得啱,媽媽們都好fd
幼稚園識的朋友仔,要好好珍惜,上左小學好難識,媽媽們都一樣

伯爵府

咁首先,你個間幼稚園係咩級數先?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kennedy_daddy 發表於 23-3-22 16:00
好大經濟壓力, 但提出意見後,不但無人理,同時會被覺得唔去=唔去家庭著想

有經濟壓力
又有其他壓力
唔去咪唔去,話有其他活動
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

出錢又出力,貼錢買難受,何苦呢?

子爵府

kennedy_daddy 發表於 23-3-22 15:08
今日聽到學校有家長想搞幼稚園畢業旅行,一齊去日本
我想統計下,其實係我太守舊定係個世界行得太快
我明白 ...

初頭以為講緊全校,之後睇回覆先知原來圍內friend自己搞,咁又唔覺有幾離地喎
不過呢個可能講講下又冇左件事,香港玩一日都難約,如果幾個family約埋飛幾日都唔係咁易

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

只係掛名幼稚園畢業旅行
純粹係一班幼稚園家長旅行聚會
想去咪去,唔想去都無問題,仲要有經濟壓力就更加唔去

成件事係你同老婆意見不合,你要同老婆好好溝通,坦言有經濟壓力,希望老婆能夠體諒

子爵府

spikenard 發表於 23-3-22 15:34
唔1定參與,你想去玩就去唔想就唔駛理,純係朋友之間的互動,同小朋友教育與學習的事無關。

升上小1基本 ...

係呀升上小學就好少機會出嚟見面啦
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kennedy_daddy 發表於 23-3-22 15:32
見大家咁,我會調整下我既expectation...
睇黎我都要join返多D家長group跟一跟個世界做緊乜 ...

叫你太太join la.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小朋友咁細,好快忘記的。有好大經濟壓力就唔好去。

首頁

尾頁

跳至