自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

我愛Corina 發表於 23-3-23 15:00
或者唔係英國果個

咁係邊個呀?

已刪除用户

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

anniellm 發表於 23-3-23 14:59
佢應該係仲未搞清BNO Visa 同BNO passport....
或者你一個月後再問佢

都話可以申請
點解你哋死都唔信
同埋我已經知道如果過去6個月以上先要申請visa

男爵府

Btw. 讀summer course
我會拎住本特區就算

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

anniellm 發表於 23-3-23 07:01
咁係邊個呀?

唔識呀

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

fong2005 發表於 23-3-23 15:01
更正
你啱⋯係拎passport
所以你小朋友手持bno passport 就已經係英國國民

好在有個正常人係度
個個唔知點解話申請唔到
明明上年10月已經放寬咗話可以申請
只要父母是但一個有BNO passport 就可以同佢的囝囡申請呢個係事實
我都剛剛同我囝apply左

已刪除用户

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

rebecca0113 發表於 23-3-23 15:01
已經收到email
同我之前申請BNO一模一樣
而家搵左副簽send埋過去啦

你係成功遞交申請,唔係成功攞到 passport,BNO passport 喺97年之後停止申請,只可以續期,你自己個申請係續期。

水晶宮

QQ_panda 發表於 23-3-23 15:00
唔係wor, 好似上年8月放寬左,的確可以申請bno

放寬 BNO visa 申請,唔係 BNO passport。兩樣嘢嚟~

伯爵府

rebecca0113 發表於 23-3-23 15:07
好在有個正常人係度
個個唔知點解話申請唔到
明明上年10月已經放寬咗話可以申請

一定要有舊passport 先可以, unless lost or stolen,睇返以下英國政府網站都係咁寫喎
可唔可以教下我哋97後出世無BNO passport 點申請?

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/900882/Hong_Kong_BNO_English.pdf

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pauline_c 發表於 23-3-23 07:13
放寬 BNO visa 申請,唔係 BNO passport。兩樣嘢嚟~

是但啦,佢地都當我地唔正常。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-3-23 15:11
你係成功遞交申請,唔係成功攞到 passport,BNO passport 喺97年之後停止申請,只可以續期,你自己個申請 ...

唔會係續期
因為佢有得選擇係申請定係續期
同埋我頭先同我個仔申請時要入埋我名,ID,要埋我同佢既出世紙
全部都要copy寄俾佢哋做supporting

水晶宮

fong2005 發表於 23-3-23 15:01
更正
你啱⋯係拎passport
所以你小朋友手持bno passport 就已經係英國國民

故事中主人翁話身上無 BNO passport,visa 批咗之後,又收到 BNO passport。可能主角97年之前已經有 BNO passport,renewal only

伯爵府

pauline_c 發表於 23-3-23 15:11
你係成功遞交申請,唔係成功攞到 passport,BNO passport 喺97年之後停止申請,只可以續期,你自己個申請 ...

英國政府網站講明要有舊BNO passport 先得,unless stolen or lost
真心希望佢分享點申請,咁我都可以幫仔女申請

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/900882/Hong_Kong_BNO_English.pdf

水晶宮

rebecca0113 發表於 23-3-23 15:16
唔會係續期
同埋我頭先同我個仔申請時要入埋我名,ID,要埋我同佢既出世紙

攞到 passport 之後返嚟 update,預祝你成功~

水晶宮

我愛Corina 發表於 23-3-23 15:15
是但啦,佢地都當我地唔正常。

一係我唔正常,一係我追英國政策追得唔夠貼。

已刪除用户

伯爵府

rebecca0113 發表於 23-3-23 15:16
唔會係續期

可以show 條申請link 出嚟嗎?

伯爵府

pauline_c 發表於 23-3-23 15:22
一係我唔正常,一係我追英國政策追得唔夠貼。

網上搵返最新資料,樓主所講2022年11月放寬嘅係BNO Visa(居留簽証),唔係BNO Passport

attach1_sign/tmp/phpOUTc3d

水晶宮

fong2005 發表於 23-3-23 15:23
咁⋯樓主小朋友申請左
出結果咪知係出bno visa 定 bno passport囉

或者佢申請 British passport,NOT British National (Overseas) passport

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊