自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

好媽媽勳章

囝囝7歲半,啫啫無發過炎,但我屋企人話,割左包皮對囝囝發育時會好d,話唔割,驚佢啫啫個頭出唔到黎,會有緊同cool住嘅感覺,所以想問係咪一定或多數要割?或者如果包皮唔長,有無d微創手術,好簡單, 唔洗全麻,但又可以開大少少個口,等個啫啫容易出黎?thx

珍珠宮

回覆樓主:

我仔快15歲,無割,細個嗰時聽兒科醫生講,唔係必須就唔需要割。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔係一定要割

子爵府

chumimibbmama 發表於 23-3-22 23:52
囝囝7歲半,啫啫無發過炎,但我屋企人話,割左包皮對囝囝發育時會好d,話唔割,驚佢啫啫個頭出唔到黎,會有 ...

咁你老公有冇割?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁以前d男人點算!

子爵府

回覆樓主:

我係男,我覺得割包皮係一個騙局,以我經驗, 基本上唔需要做手術, 基本上初頭個個男生 包皮都係 過長,過窄, 慢慢沖涼嗰陣時退下退下, 不過就一定痛嘅, 時間耐咗 嗰個包皮就會闊咗, 我細個嗰陣時 窄到不得了, 如果去睇醫生一定話做手術啦。 如果唔係邊有錢賺

珍珠宮

chumimibbmama 發表於 23-3-22 23:52
囝囝7歲半,啫啫無發過炎,但我屋企人話,割左包皮對囝囝發育時會好d,話唔割,驚佢啫啫個頭出唔到黎,會有 ...
梗係唔係啦!我屋企同老公屋企嘅男仔全部都冇割,小朋友冇咁嘅需要搞嚟做咩?好鬼痛架

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

冇需要割就唔應該割。根本男仔大大吓就自然會反到包皮,露得出龜頭。
真係太窄或cool住先需要考慮割,例如有發炎或痛等徵狀。冇事就唔好搞

大宅

唔一定架

男爵府

回覆樓主:

唔一定,我老公有做,係我99 當年要求做,醫生都話唔洗無需要,但我99老一輩思想覺得男仔一定要做,我老公仲記得話好痛 我自己個仔就無做。

BBG1    發表於 23-9-1 13:47
BBG1    發表於 23-3-23 12:18

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

C6話唔一定要割 ,但要教仔平時沖涼清洗乾淨 (d皮勃上勃落) 再慢慢睇清況 每年健康院檢查可以問吓醫生
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

唔係個個有需要割,問下醫生意見
我仔10歲都冇割,只要反到就得

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

醫生話無發炎無特別唔需要割

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔細時醫生話窄 比左支藥膏佢每日搽下 搽左一星期就反到個頭出來 之後日日沖涼幫佢反下

大大下會提佢沖涼要反出來洗
依家反到 (我聽到老公問佢)
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

我問老公洗唔洗帶仔割包皮
我老公話唔需要wor!
佢都無割無問題!

伯爵府

想生BB熱投

4歲個頭就要出到嚟,你仔仲未出,你快啲同佢問醫生。我小朋友4歲未出頭,就俾醫生同佢割左了。
I am Agent P

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

初小時, jj係lud唔出, 學童體檢醫生教
每逢沖涼輕力拉鬆包皮

到高小已無事, 不用割

如不是經常發炎, 到中一先決定是否暑假割, 因有三日痛又行得怪相, 會被同學笑

公爵府

2024年龍年勳章

家家公主 發表於 23-3-23 09:19
我仔細時醫生話窄 比左支藥膏佢每日搽下 搽左一星期就反到個頭出來 之後日日沖涼幫佢反下

大大下會提佢沖 ...

你偷聽人講野

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

阿仔細個睇開兒科醫生,有請醫生檢查,醫生話唔使做手術,大個怕尷尬,唔比健康院檢查。
c6 有教佢沖涼點清潔,未試過發炎或者唔舒服,唔使做手術。
我相信手術唔係必須,無事點解要做手術?

大宅

回覆 chumimibbmama 的帖子

我仔10歲生日割(因為他生日係假期),他話好痛好痛超級無敵痛,如果可以唔割就唔好去,因為我而家都記得他痛個樣

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊