自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

升中一,頭幾個月都可以理下,佢地適應左之後都理唔到咁多
而且家長亦應該放手比佢地自理,錯誤中學習。

水晶宮

好媽媽勳章

opuyo_kannus 發表於 23-3-23 17:25
小朋友剛升P1,放工番嚟每日同佢哋追功課追温習完全無嘥自己時間。
同同事呻,佢哋小朋友剛升F1
個個都話去 ...

我上到p.3 慢慢放手,默書測驗佢地自己温,係考試揾啲練習俾佢地做,睇下之前錯嘅功課錯乜,温多次。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

opuyo_kannus 發表於 23-3-23 17:25
小朋友剛升P1,放工番嚟每日同佢哋追功課追温習完全無嘥自己時間。
個個都話去 ...

F1就唔跟喇,學校有功課輔導班

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個個都話去 ...

樓主其實唔使理人哋點,亦都唔需要比較,如果小朋友只係小一,好好利用呢段時間訓練佢, 良好嘅學習態度係要從小培養, 做功課係小朋友自己嘅責任,多鼓勵多讚賞要佢自己去完成, 適當嘅地方要放手培養佢自律嘅習慣, 再高年級佢就可以自己處理。

首頁

尾頁

跳至